Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Netcsend

"Hatalmas hát mindazok felelőssége, akik újabb és újabb információkat engednek fel a különböző netes fórumokra, még akkor is, ha kis honunkban száz- és százezreknek még mindig halovány lila fogalmuk sincs, hogyan furmánykodhatnak a net kínálta lehetőségekkel."
Hiányos történelmi ismereteim miatt sajnos nem tudom megmondani, hogy a mohácsi csata híre hány nap alatt jutott el Budára. Abba pedig még belegondolni sem merek, hogy e szörnyűség mennyivel később borzolta fel a kedélyeket a Maroshoz közeli területeken.

Azóta persze sokat fordult a világ kereke, felmásztunk az információs sztrádára, s úgy száguldozunk rajta, hogy néha meg is szédülünk a boldogságtól. Mint ahogy történt ez Apátfalva községben, ahol az egyik fórumon, mint sem törődve a kampánycsönddel, megjelent: „Józsi nemkívánatos személy lett a helyi közéletben." Józsi jelen esetben nem más, mint Szentesi József, a korábbi polgármester, s ezek után hívei a kampánycsend megsértése miatt fordultak a helyi választási bizottsághoz panaszukkal. Egyetlen bejegyzés elegendő lett hát ahhoz, hogy újfent kiderüljön: a sztráda, ami információs, legyen bármilyen nagy áldás is az emberiség számára, nem csupán vírust hordozhat, hanem veszélyt is.

A választási törvény kiötlőinek persze ez még nem okozott túlzott fejfájást. Hiszen akkoriban ugyan ki gondolt arra, hogy a falusi kocsma előtt oly könnyen végrehajtható, falfirkával, plakáttépéssel, netán jókora pofonnal megvalósuló becsület- és kampánycsendsértés helyébe egyszer csak az internetes üzengetés lép. És gyanítom, egy kevéske időnek még el kell telnie ahhoz, hogy a neten lopakodó, nemkívánatos agitáció ellenszerével előrukkoljon valaki. Pedig az apátfalvi aligha számít egyedi esetnek. És arra is fel kell készülnünk, hogy ebben a politikailag oly hevülős közhangulatban akár már a következő nagy össznépi voksolás idején mind többen markolják meg plakátragasztó helyett a számítógépes egerüket, így hergelvén ellenfelüket, meg a kampánycsendet.

Hatalmas hát mindazok felelőssége, akik újabb és újabb információkat engednek fel a különböző netes fórumokra, még akkor is, ha kis honunkban száz- és százezreknek még mindig halovány lila fogalmuk sincs, hogyan furmánykodhatnak a net kínálta lehetőségekkel. De igencsak tanulós nép a miénk (akár az összes többi), s abban is biztosak lehetünk, hogy acsarkodós hétköznapjainkban hamarabb indul el egy-egy dühből fakadó „jókívánság", mint a szív küldi szívnek üzenet.

Ezért sem humorizálnék azon, vajh, hányan is kaptak szívükhöz Apátfalván, amikor az Internetre felkerült az idézett szöveg. S persze azért sem: mert a sértés, támadjon egy embert, vagy egész közösséget, mindenképp fájó. Nem árt, ha a számítógép gombjának megnyomása után ez jut eszünkbe először. Hasvakargatós, unalmas nyári délelőttön éppen úgy, mint választások idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A függöny mögött

"A Fideszen belül az volt a szabály, hogy a megyei önkormányzati választáson nem indulnak… Tovább olvasom