Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Ötletroham

JEGYZET - ˝Bármire ki lehet vetni települési adó.˝
Csak a képzelőerő szab határt az új települési adóknak, az elszegényedett önkormányzatokat rákényszeríti a kormány a bevétel növelésére.
Jövőre bármire ki lehet vetni települési adót a meglévő helyi adók mellett, bármire, ami még nem „foglalt", azaz nincs rá kivetve valamilyen törvényben foglalt közteher. Rendeletalkotási korlát még, hogy a települési adót nem lehet szervezetekre vagy vállalkozásokra kivetni. Ez azt jelenti, hogy csak a lakosságot lehet vele megcélozni. Ráadásul nemcsak az adó fajtáját és mértékét, hanem az adóalapot is az önkormányzati rendeletben lehet majd meghatározni.

Már most látszik, hogy a települések ódzkodnak a családok megadóztatásától. Úgy félnek az emberek pénztárcáját sújtó adók kivetésétől, mint ördög a tömjénfüsttől. Ezért rendeznek mindenütt „ötletrohamot" arról, hol lehetne még egy kis pénzt találni. Adószakértők szerint építményre, ajtóra, ablakra nem lehet adót kivetni, így Mátyás királyhoz visszanyúlva a füstadót se lehet bedobni. De például megadóztathatók a kerítések, a telken lévő fák vagy a magánutak.

Megírtuk: aranykoronánként 150 forintos földadóról döntött nemrégiben a mindszenti képviselő-testület, az országban az elsők között. Arról is határozott, hogy bevezeti a járműadót azokra a gépjárművekre, amelyek után eddig nem kellett fizetni. Zsombón a magas építményekre készülnek sarcot kivetni, mégpedig egy víztoronyra és két telefontoronyra, vagyis a szolgáltatókra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogvilág

˝Senki nincs biztonságban.˝ Tovább olvasom