Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Palackposta

"Ha jön egy kisebb áradás, és vele megérkezik a palackposta, csak tátjuk a szánkat nagy szörnyülködésünkben, keressük a felelősöket."
Üzenetet hord a Tisza. Nem is keveset. És legnagyobb szomorúságunkra ezek az üzenetek mind palackpostával érkeznek, méghozzá műanyag flaskákban. De még véletlenül sem lakatlan szigeten senyvedő segélykérő üzenetét olvashatjuk ki ezekből, sokkal inkább Ukrajna, Románia, Magyarország szemetelőinek „Mit érdekel engem?" flegmaságát.

Ami leginkább megdöbbentő: soha nem látott mértékben szennyezi a legmagyarabb folyót ez a palackos áradat, miközben ki nem hűl a szánk a sok fogadkozástól – ej, de nagyon sok gondot fordítunk a környezetünk tisztaságára. Beszélnek a szemét elleni hadjáratok fontosságáról politikusok, civilszervezetek vezetői, városi, falusi polgármesterek éppen úgy, mint a környezetgazdálkodást egyetemi szinten elsajátító szaktudorok. Csak éppen az üdítős, ásványvizes palackokról mára kiderült: elszaporodásukat nemhogy gátolná, de mintha inkább serkentené a sok szöveg, ígérgetés, fogadkozás.

Elég csak fél órát a Tisza partján töltenünk, hogy immár azt higgyük: a magyar (román, ukrán) már azt is elfelejtette, hogy a csapból folyó vizet is ihatná. Mintha a gigantikus üzletláncok térhódításával szent meggyőződésünkké vált volna: vizet csak a szupermarketből, üres palackot csakis a folyók árterébe, de rögvest. Aztán ha jön egy kisebb áradás, és vele megérkezik a palackposta, csak tátjuk a szánkat nagy szörnyülködésünkben, keressük a felelősöket.

És persze fogalmunk sincs, tulajdonképpen mit is kéne tennünk azért, hogy az egykoron szőkének becézett, azóta ciánnal, számtalan típusú, maró vegyszerrel, s a fent emlegetett műanyag palackok mellett minden mozdítható, vízbe dobálható tárggyal „trágyázott" folyónk ne váljék végleg és visszavonhatatlanul szemétteleppé.

Hiszen mi úszni szeretnék ezekben a habokban, élvezettel csobbantanánk bele evezőinket, vízitúrákra csalogatnánk a barátokat, mert ki más szeretné jobban a Tiszát, s összes mellékfolyóját, mint éppen az, aki a partján él. Csak éppen ez az üzenet még töredékeiben sem lelhető fel a szennyel érkező palackpostában.

Így aztán panaszkodunk tovább, mindig másban találván meg a felelősöket, teletömjük bevásárlókocsinkat ásványvizes flaskával, s fergeteges nagy műanyag örömünkben messze elkerüljük a Tiszát. Mert ha már úszni úgy sem tudunk benne, legalább otthon, a fékezett bugyborékolású vizek palackos erdejében elmerenghetünk azon: mégis, mennyivel más kulturált uniós polgárként szégyenkezni Tiszánk – de leginkább saját, környezetpusztító bűneink – miatt.

Olvasóink írták

 • 3. kérész 2008. augusztus 04. 20:42
  „Hogy jön a képbe,a Tisza szennyezéséhez,Botka Úr,lilik-es ?
  Olvasd el egy folyó, úszó palack felíratát !Remélem,tudsz olvasni.
  Ebből megtudhatod,hogy Romániából,v. Ukrajnából csordogál.
  Menj,és tegyél legalább ennyit a Tiszáért ! Elvtársozással nem lesz tisztább !”
 • 2. lilik 2008. augusztus 04. 18:16
  „Mit is ígért Botka Elvtárs? Szeged biopolisz és mediterrán város lesz!”
 • 1. mai 2008. augusztus 04. 07:56
  „Hát, Istenem, kell valami téma a ma élő költő tollára nézni: mint úszik el előttem a dinnyehéj. Ebben az országban mindennél fontosabb Győzike, a löszdomba építendő, záporeső által is bemosott alagút, villamos a Rókusi körútra, meg az SZDSZ kormánytámogatása a társadalom erkölcsi leépüléséhez, meg viadukt a semmi felett, meg az államháztartás 100 milliárd dolláros adóssága, az infláció, mint pótadó, meg Helmeczy ügyvéd úr mondókája, hogy ügyfeleinek joga van bosszút állni (s még mindig ügyvéd)... Kiáradt bennem is a tehetetlen düh hordaléka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döglött ló

"Hogy helyénvaló igazságot mond-e ki az alapvicc – hülye, hülyébb, leghülyébb, rendőr, postás,… Tovább olvasom