Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina 1°C | 8°C Még több cikk.

Példás élet

JEGYZET - "Azonnali, gyors eredményt nem remélhetünk."
A felmérés szerint a gyerekek kövérebbek, tunyábbak, betegebbek, mint a felnőttek. 15–20 év múlva nyilván fordul a kocka, a felnőttek lesznek betegebbek, mert felnőnek a mai ifjak. Hogyan lehetne ez másképp?

Az egészséges, sportos életmódot, a helyes étkezést népszerűsíthetjük, alkothatunk erre nevelő törvényeket, sújthatjuk többletadóval a túl sós és túl cukros termékeket, azonnali, gyors eredményt nem remélhetünk. Minden azon múlik, az üzenet miként jut el az emberekhez, mit akarnak befogadni, megérteni belőle, szülőként ezt hogyan közvetítik csemetéjüknek. Mert a legfontosabb a személyes példamutatás, a családban. Az Egészséges Vásárhely program és a mindennapos testnevelés jó kezdeményezés, segíthet az egészség megőrzésében, megalapozhat egy jobb minőségű életet, a ma gyermekének, az ő fiainak, lányainak és unokáinak követendő példát mutatva.

Mert ellenpélda is akad bőven. Vannak 6–8 éves apróságok, akik édesapát, édesanyát elkísérik a kocsmába (írhatunk sörözőt, eszpresszót, büfét is, mindegy), figyelve a szülőket „súlyemelés" közben. Ha szerencséjük van, az intézmény kerthelyiségében labdázhatnak. Az így felcseperedő gyermekhez el sem jut az egészségesebb életmódról szóló üzenet, mert legtöbben az otthoni példát követjük, azt tartjuk jónak, másoljuk. Ez a legősibb MLM-rendszer. Az azért jó, hogy fölismerjük a bajt, felméréseket készítünk, kampányolunk az egészség, felnőtteknél a munkaképesség megőrzése érdekében. Hosszú az út addig, amíg a legkisebb építőkocka, a család is ép lesz. És akkor kampányokra, programokra, akciókra sem lesz szükség – mert mindenkinek – a holnap szülőjének és a holnapután gyerekének – egyértelmű lesz, azt látja, hogy érdemes, sőt kötelező egészségesen létezni.

Ez azonban valószínűleg olyan távoli jövő, hogy mi már meg sem érjük.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2011. július 14. 18:39
    „Egy a bibi: aki már gyerekként súlyos beteg, az nagy valószínűséggel nem fog felnőni, vagy ha igen, akkor nem lesznek gyerekei, mert egy testi-lelki roncs max. a saját túlélésével tud naponta küszködni, nem azzal, hogy neveljen egy következő nemzedéket. Ha mégis lesz gyereke, akkor az már olyan nagyfokú pszichés teherrel kell, hogy küszködjön - egy pszichésen és/vagy testileg súlyosan beteg szülő iszonyú teher, elmondhattalanul nagy egy kisgyerek számára! - , amely majdnem biztosan elpusztítja.

    Mert aki a gyerekével nem törődik, az valójában a Jövővel nem törődik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupermárka

"A szabadtéri olyan „szupermárkák" közé került, mint például az a Ford vagy a Magyar Állami Operaház" Tovább olvasom