Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Pénz beszél

JEGYZET - "A képviselő valóban a köz szolgája, de nem hülye. Tehát mit csinál? Ügyeskedik."
Természetesen most csakis közpénzekre gondolok. Mert hát a magánvagyonokhoz semmi közöm. Azok hallgatnak, mint a sír. Ellenben a közpénzek beszédesek, de legalábbis nem szabadna némáknak lenniük.
A közpénz az én adóm, a te adód és a mi adónk. Ezért tudnunk kellene, hogy mire költik el, mert ne felejtsük el: a mindenkori hatalomnak egyetlen saját fillérje sincs. Valamennyiünk pénzét költi el például közszolgálati rádióra, közutakra, államműködésre, mindenféle támogatásra. A pénzt kétségkívül a kormány adja, de legalább ennyire magától értetődőnek kellene lennie, hogy nem a saját zsebéből utal, hanem a közösből. Tehát minden, ami adóforintból fizetődik, az nem adomány. Vagyis már megint ott tartunk, hogy nincsen ingyenebéd.

A baráti szívességnek van a legmagasabb árfolyama. Ezt mindenki tudja, ám az elmúlt huszonöt évben ennek az ellenkezőjéhez statisztáltunk mindnyájan. Ilyen például az országgyűlési képviselőjelöltek egymillió forintban behatárolt kampánypénze. Ez húsz éve is ennyi volt, és akkor is csak mosolyogtunk rajta. Tudomásul vettük, ahogy azt is, hogy a pártok a választások után rendre elszámoltak vele. Kezdettől fogva tisztában vagyunk azzal, hogy ennyi pénzből nem lehet személyiséget felépíteni, kezdve onnan, hogy egy nőnek mibe kerül, ha a nyilvánosság elé áll, pláne ha kamera is veszi. És ma már egy férfinál sem mindegy, milyen a frizurája vagy a nyakkendője. És mindez semmiség a fizetett hirdetésekhez, óriásplakátokhoz és rendezvényekhez képest. Nem is beszélve a stábról, az útiköltségről, a szállásról, márpedig tetszik vagy sem: az is vagy, amilyennek mutatod magad, sőt ma már mintha egyre inkább csak ez számítana.

És az a kétségbeejtő, hogy ebben van is logika, mert ki hiszi el, hogy egy pályakezdő fiatal, aki eddig még semmiféle munkahelyi közösséghez nem tartozott, az az iskolapadból egyenesen a képviselői padsorban kaphat helyet. Kétségbeejtő, mert miközben ebben egyetértünk, közülünk sokan (a többség?) kézenfekvőnek tartaná, ha egy képviselő ugyanannyit keresne, mint mondjuk egy tanár. Nos, a képviselő valóban a köz szolgája, de nem hülye. Tehát mit csinál? Ügyeskedik. És aztán a pártja pénztárnoka kimutatja, hogy minden törvényes volt. Oszt jó napot!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terike esete a vak komondorral

"A lányok akkor nem szaladtak a rendőrségre, amikor édesapjuk alumínium tejeskannával verte véresre az édesanyjukat." Tovább olvasom