Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Pergőtűzben

"A kelepcéből, amibe a kormányzat sodorta magát, egyszerű egérút kínálkozik."
Az uniós elnökség átvétele előtti napokban a médiatörvény miatt újra a világsajtó érdeklődésének középpontjába került Magyarország. Tekintélyes napi- és hetilapok – Washington Post, Wall Street Journal, Times, Daily Mail, Spiegel, Welt – irányultságuktól függetlenül vezércikkben, elemzésben emelik fel a szavukat a magyar média egyoldalú központi felügyelet alá vonása, megfélemlítése ellen. Lengyelország vezető napilapja, az Adam Michnik főszerkesztette Gazeta Wyborcza karácsonyi ajándékként címoldalas tiltakozást és karikatúrát ajándékozott miniszterelnökünknek. Orbán Viktort a német gazdasági napilap, a Handelsblatt egyenesen „a nap Pinokkiójává" választotta, mert azt nyilatkozta: „a médiatörvény semmi olyat nem tartalmaz, ami nem létezne más európai országokban".

A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP felelőssége óriási abban, hogy több külföldi lap és politikus is negatívan szólt az új médiaszabályozásról, és az MSZP tudatosan félretájékoztatja a nemzetközi közvéleményt. Ez súlyos felelőtlenség, „mert nem könnyű gazdasági helyzetben próbálják lejáratni az országot mondvacsinált indokokkal". A Lázár Jánosnál csak egy kicsit idősebbek még jól emlékezhetnek arra, mikor és kikre volt jellemző ez a logika és szóhasználat.

Tegnap újabb pofont kapott az Orbán-kormány: a Washington Postban épp az a kérlelhetetlen antikommunizmusáról ismert Anne Applebaum írt kemény cikket, akit két hete Petőfi-díjjal tüntettek ki Budapesten. Az összes tévéhíradóban láthattuk: a Terror Háza Múzeumban megtartott díjátadáson Navracsics Tibor és Kövér László ünnepelte a Pulitzer-díjas amerikai újságírót. Erre most a jeles Kelet-Európa-szakértő úgy fogalmaz „az a hajlam, hogy ellenőrizzék, mit hallhatnak és mit írhatnak az emberek, a világnak ezen a táján a régi baloldalban, s nem az új jobboldalban gyökerezik. (...) Orbán az egypártrendszerben nőtt fel. Történelmi érzékének meg kellene akadályoznia, hogy a pártja újra egypártrendszert építsen ki."

A német külügyminiszter telefonos érdeklődése Martonyi Jánosnál, a luxemburgi külügyminiszter újabb nyilatkozata – demokráciában a média kontrollálja az államot, és nem fordítva –, valamint az Európai Bizottság által megkezdett vizsgálat ugyancsak egyértelmű üzenet. Komoly presztízsveszteség lehet Magyarország számára, ha soros elnökként azt írják-mondják róla: nem tartja be az uniós normákat. Amikor a bírálatokra a kormánypártok úgy reagálnak: csak a szocialisták által kirobbantott „európai cirkuszról" van szó, nem mérik fel, hogy ezzel azokról a külföldi partnereikről is ítéletet mondanak, akikkel kénytelenek együttműködni.

Abból a kelepcéből, amibe a kormányzat sodorta magát, egyszerű egérút kínálkozik: a köztársasági elnök függetlensége bizonyítékaként nem írja alá a médiatörvényt, hanem visszaküldi megfontolásra a T. Háznak, vagy előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól.

Olvasóink írták

 • 17. s3307 2011. január 10. 18:19
  „Egyébként,nem fogja vissza vonni,annál makacsabb,nehogy mások mondják meg neki,hogy mit kell csinálni ő ezt nagyon is tudatosan csinálja.”
 • 16. s3307 2011. január 10. 10:10
  „szerintem,nem fog,hanem már ki építette az egypárt rendszert,és ezt már nem lehet se Kádár rendszernek,se poszt kommunizmusnak nevezni,csak fülke forradalmi Orbán izmusnak,ami egyenlő,az 50-s évek személyi kultuszával,hisz Orbán,Szíjártó,Navracsis hármas megtoldva a frakció vezetővel,tökéletes mása a Rákosi-Gerő-Apró hármasnak.”
 • 15. Morpheus_RexXx 2011. január 05. 15:29
  „12. őrgróf 2010.12.30. 09:47
  A legtöbben 1etértek veled.
  De van amit pontosÍtanék... :)
  A 20 év demokráciánkból az utóbbi 12-16év annyit rontott mint a "40 évnyi" kommunizmus... :)
  Bár még most is az van, csak vastagon csomagolva... :P A fejekben igazán lassú a változás folyamata. :S”
 • 14. purgator 2011. január 04. 08:59
  „13. hozzászólás deszkás 2010.12.30. 15:27
  Szerintem pedig ennyit sem lett volna szabad várni vele. Valamennyi mozdulatra feljajdul kánonban az évszázad alatt összeállt világrettegő brigád, mivel a legkisebb, a globalizmusból kifelé kecmeregni próbálkozó törekvés az egyértelmű érdekeiket sérti. Túlságosan elkényelmesedtek már parazita pozíciójukban ahhoz, hogy abból engedni kívánjanak jottát is. Előbb a harsonát kell bedugni - nem lesz egyszerű feladat még a hazaiakat sem - addig az ellenszél miatt lehetetlen bármit előre lépni. Szerény véleményem szerint.”
 • 13. deszkás 2010. december 30. 15:27
  „Mekkora emberek vannak itt de akkor is leirom: ez az alkotmány után ráért volna de a kettő együtt egy rakás dzsumbuly. Aláirja e a palibácsi? Alá hát miért ne? Kérdésben a válasz. Itt olvasom hogy van ahol a net-et is figyelik-mint tudjuk csak szerver kérdése.Azt hittem elmúlt az ökölrázás ideje. Tévedtem de nem félek.Az már csak hab a tortán:a külföldi sajtó lesajnálva (Merkel-lel).”
 • 12. őrgróf 2010. december 30. 09:47
  „Sztem: mindenki azt írjon, amit akar, és mindenki azt olvas - és hisz el - amit akar ill. jónak gondol. Van média, amit a FIDESZ irányít, és van, a mit mások. Nekem pl. hiába hirdette az "igét" a szoc. ( néha puha?) diktatúra, jártam a templomba, ministráltam, teniszeztem ( az még nagyobb bűn volt akkor!), hittem a rendszer bukásában, de dolgoztam becsülettel mert az én ( a család, sőt merem mondani az ország ) érdeke is azt kívánta. Büszke voltam a magyarságomra ( mostanában nem annyira ) tudtam az "igazi" történelmet, és nem tudtak "félretájékoztatni". A lényeg az otthoni légkör, mit hozol magaddal, és nem a média harsogása. Minden rádión, TV-n van egy gomb, ami minden hatóságnál jobban - és gyorsabban! - működik, mindenkinek a saját keze által. És ki kell mondani: az utóbbi 20 év (és ebbe minden kormány beletartozik!!!) többet rontott a magyarság erkölcsén - az elanyagiasodás, pénzhajhászás, ( olajszőkítés, Joszip Tot, Hagyó és végtelen a lista, sajnos!) mint a szocializmus, amikor is mindenkiben - legalább is az igazakban - jobban élz a "csakazértis" lesz még igazi Magyarország! És most jobbra is meg balra is ( sőt még középre is, ha van még ilyen? ) BUÉK!”
 • 11. purgator 2010. december 30. 09:02
  „10. hozzászólás szegedil 2010.12.30. 07:18
  Ajvé!
  Hihetetlen, végre itt a megoldás a "gyűlöletbeszéd", a liberós erkölcsi fertő megszüntetésére, most meg ez a baj. Megboldogult öregapám mondta az ilyesmire: "
  "- Fiam, ha a markodba sz*rnának az sem tetszene?"
  Amikor az utóbbi kb. 20 évig "demokratikusan" dühönghetett a magyarfóbia, heterofóbia, a csalás, hazugság, egymás becsapása, ingyenélés lett az erény, akkor nem hallattszott, vagy el lett nyomva a tiltakozó nyekergés. De egyszerre keltek ki a vészmadarak fiókái!”
 • 10. szegedil 2010. december 30. 07:18
  „Úgy látom senki sem érti meg, hogy itt nem jobb és bal oldal háborújáról beszélünk. A szólásszabadság a legalapvetőbb demokratikus érték. A médiatörvény ezt csorbítja meg. A véleménynyilvánítás jogát nem csak az egyik, hanem mindegyik oldaltól elveszik.”
 • 9. purgator 2010. december 30. 01:53
  „Moslék banda, kiesett a csecs a szájukból, rögtön lekurvázzák a tulajdonosát... Jellemző!”
 • 8. cruiser 2010. december 29. 21:23
  „Tekintélyes nyugati lapok a legvégső esetben foglalkoznak a magyar belpolitikával. Csak uborkaszezonban amikor a csúnya iszlám terroristák nem akarnak robbantani házikókat, vagy egyéb csínyeket végrehajtani, illetve, ha olyan emberek akik nem szeretik Magyarországot körbeduruzsolják őket, hogy itt milyen csúnya dolgok vannak. Nem köszön a hentes, késik a busz vagy
  pl: ez a banda kétharmadot szerzett és jogot formál törvényhozásra. Rögtön előjön a rasszizmus, antiszemitizmus és minden finomság. Tudják, hogy nincs igazuk, sosem volt, de savanyú a szőlő.
  Tekintélyes lap pedig elhiszi, hiszen más forrása nincs és ír egy cikket amelyben elmarasztalja szegény kis hazánkat.
  Hogy én miket tudnék tudatlanul írni róluk...”
 • 7. achilleus 2010. december 29. 19:17
  „"Ha megvizsgáljuk más európai országok gyakorlatát, valóban ezt tapasztaljuk. Az egyik legtöbbet hangoztatott bírálat szerint nincs olyan demokratikus európai állam, amelynek médiatörvénye a nyomtatott és az online sajtóra is kiterjedne. Ezzel szemben Franciaországban tavaly óta a médiahatóság hatásköre az internetes és a lekérhető médiaszolgáltatásokra is kiterjed, Olaszországban pedig az AGCOM nevű szervezet nemcsak az elektronikus, a nyomtatott és az online sajtót felügyeli, hanem a telekommunikációs szektort is.
  Nem állja meg a helyét az a kifogás sem, hogy a törvényben szereplő széles büntetési és bírságolási jogkör példa nélküli lenne. Németországban a gyermekvédelmi szabályok megsértése esetén az illetékes tartományi médiahatóság akár ötszázezer eurós (mintegy 140 millió forint) bírságot is kiszabhat. Finnországban ennek a duplájára is rúghat a médiaszolgáltatásokat sújtó szankció legfelsőbb mértéke, amelyet a helyi médiatestület előterjesztésére külön bíróság ró ki. Az sem igaz, hogy példátlan lenne a súlyos jogsértést visszaesőként elkövető tévé vagy rádió törlése a nyilvántartásból, ilyen esetben például a briteknél is visszavonják az engedélyt. Több országban lehetséges a műsorszolgáltatóval kötött szerződés vagy a neki adott engedély felbontása, felfüggesztése, visszavonása - így Portugáliában, Lengyelországban vagy Szlovákiában.

  Sokan a médiabiztos intézményét támadják, holott Írországban is létezik hasonló jogkörökkel felruházott sajtóombudsman, s Litvániában két biztos is működik - olvasható a Magyar Hírlap keddi számában.”
 • 6. achilleus 2010. december 29. 18:15
  „"demokráciában a média kontrollálja az államot, és nem fordítva"

  Soha, senki által, sem demokratikusan, sem sehogy meg nem választott, sem demokratikusan, sem sehogy újságszerkesztők és laptulajdonosok "kontrollálják" az államot? Milyen jog alapján, a pénz és magánérdek alapján? Ez nem demokrácia, hanem a valódi demokrácia megcsúfolása, kijátszása. Demokráciában a kontroll kölcsönös. A nép szava ér annyit, mint egy bankáré, aki nyomja a pénzt a neki tetsző, az ő érdekeit szolgáló sajtótermékekbe. Vagy nem??”
 • 5. unknown 2010. december 29. 15:28
  „Tisztelt András!

  Ha elolvasod az itt, valamint a lapon párhuzamosan futó egymillió aláírás etc. cikkekhez fűzött hozzászólásaimat láthatod az én dühömet is a kormány népet nem tájékoztató, a véleményalkotás jogától megfosztó törvénykezési dömpingje miatt. Komolyan mondom, hogy egy ilyen, ezen véleményemet kifejező e-mailt küldtem a fidesz@fidesz.hu levelezési címükre a minap. Solymosi professzor úr is hasonlóan emiatt dühös. Ebben egyetértünk mindannyian. Ettől még a médiatörvényt (jogalkalmazói múltammal) igenis jónak, teljességet kielégítőnek tartom.

  Üdvözlettel: Imre”
 • 4. bakosandras 2010. december 29. 14:20
  „Bocs, a HIRDETÉS nem odavaló szövegrész. A Népszabadságból másoltam, így maradt benne.”
 • 3. bakosandras 2010. december 29. 14:18
  „Nyuszifül. :) Ez ma jelent meg.

  "Tisztelt Miniszterelnök Úr!

  Régi rossz - vagy jó? - szokásomtól eltérően nem gyűjtöttem aláírásokat az alábbi nyílt levélhez, melynek célja nem a kritika, hanem sokkal inkább az aggodalom. A szovjet megszállás alatt aligha gondolhatta volna bárki, hogy még életünkben eljuthatunk oda, hogy hazánk legyen az európai demokratikus államok közösségének elnöke. Mindnyájunk érdeke, hogy ennek a feladatnak eleget tudjunk tenni, és elnyerjük a társországok elismerését és bizalmát.

  Bevallom, nem bántam volna, ha ez a megbízatás fél vagy egy évvel később kerül a kezünkbe, amikor már az új kormány túl jutott a kormányváltás okozta időszakon, amit kétségkívül bonyolultabbá tesz az április választáson elért kétharmados többség nyújtotta lehetőség. Az elkövetkező hónapokban ugyanis lényegesen nagyobb figyelem hárul hazánkra, belpolitikánkra, mint bármikor.

  HIRDETÉS
  Az új kormány az áprilisi választás óta szokatlan gyorsasággal a törvények, a rendeletek sokaságát hozta meg, amelyek némelyike nemcsak az ellenzék támadásait, hanem a külföld rosszallását is kiváltotta. A legnagyobb visszhangot, kritikát kétségkívül a médiatörvény keltette. Hazánk, amely a két vesztes háború után, ´56-ban és ´89-90-ben is kivívta a nemzetek megbecsülését, ma a nyugati politika és média kereszttüzébe került. Szörnyű dolgokat írnak és mondanak rólunk. Mindezt ma már nem lehet a más politikai nézeteket vallók ármánykodásával magyarázni. Az ország népe azt remélte, hogy az EU-elnökség felénk irányítja nemcsak Euró pa, hanem - némi túlzással - a világ figyelmét is, és ez a megbízatás elismerést hoz Önnek és hazájának is. Sajnálatos módon a szerencsétlen médiatörvény ennek olyan labilis alapot teremtett, mely, félő, hogy ellentétes hatást fog elérni.

  A bírálatok nemcsak Önt és kormányát, hanem az egész magyar népet érinthetik. Nemcsak örökös külföldi kritikusaink ellenérzéseit válthatjuk ki, hanem elveszíthetjük barátaink támogatását, jóindulatát is. Hazánk történelmének ismeretében könnyen besorolnak bennünket az önkényuralmi rendszerek közé, amit ez az ország és népe nem érdemel meg. Arra nincs időnk, hogy a kormány Európa politikusaival és a médiával hosszú hónapokon keresztül vitatkozva védje meg rendelkezését. A jelen körülmények között egyetlen megoldás kínálkozik: a médiatörvény azonnali visszavonása. Meggyőződésem, hogy ezt a lépést az EU országai és politikusai melegen üdvözölni fogják, és ezért Önt nem elmarasztalásban, hanem elismerésben részesítik.

  Tisztelettel

  Solymosi Frigyes
  akadémikus, a Nemzeti Kör tagja"”
 • 2. theseus 2010. december 29. 11:21
  „Nincs itt semmiféle kelepce. Az egyetlen probléma, hogy korábban is elkészülhetett volna a törvény angol fordítása, hogy a külföldiek megalapozott véleményt tudjanak róla mondani.
  A most annyira aggodó baloldal számára egyszerű a megoldás: meg kell nyerni 2/3-dal a következő választást, utána az lesz, amit ők akarnak. Ja, hogy erre a jelenlegi baloldalnak semmi esélye? Akkor először magukon kezdjék a problémák keresését és lehetséges megoldását.
  Azzal semmi baj, hogy az EB és más hasonló szervek érdeklődnek és vizsgálódnak. Legalább ők is elolvassák majd a törvény szövegét, és aztán rájönnek, hogy teljesen EU-konform.
  Az egyéb kritikákkal sincs különösebb baj. Demokráciában mindig is úgy volt, hogy a bal- és jobboldal kölcsönösen bírálja egymást. Nyugodtan írjon csak "Pergőtűzről" a kedves baloldali újságíró a közismerten baloldali lapban. Azt pedig ő sem gondolja komolyan, hogy az elnök nem fogja aláírni a törvényt.”
 • 1. unknown 2010. december 29. 10:26
  „Nyugalom kedves Uram, nyugalom. Csak azzal bővült a magyar média szabályozás (így egységes szövegben), amelyek már 50-100 éve folyamatosan teljesek a nyugati országok szabályozásában. Csak egy dolog bosszantja Önöket, hogy Szalai Annamária nem MSZP-s, elvesztették a korábbi többségüket a média felügyelet gyakorlásában. Mi rossz van abban, hogy speciel a törvénybe került az internetes média szolgáltatás rendszer? Nem az egyes emberek magán honlapjai, nem! Ez a néhány kis befolyással bíró negatív vélekedés nyuszifül. Kormányunk csak abban hibázott (ezt egy levelemben fel is róttam nekik), hogy miért nem tették, s más fontos törvényre is gondolva teszik közzé a törvény tervezeteket akár vitára bocsájtva, akár a tájékozódást segítve minden érdeklődő számára brossurákban, kinyomtatva, mert ennek hiányában még az irántuk jószándékú drukkerek is csak a sötétben tapogatóznak. Ezzel pedig támogatókat veszítenek, támadási felületet adnak azoknak, akik nem értik őket, vagy meggyőződésből nem szimpatizálnak velük. Eloolvastam a benyújtott média tervezetet, abban nincs semmi olyan, amiért az állam ellenörzés és a kívánt társadalom formálás jogát megkérdőjelezhetném.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz nehéz szülés

"...az eredmény már most borítékolható." Tovább olvasom