Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Pokoli panel

"Hiába a szépen lepapírozott menekülési terv is, ha egyetlen poroltó sincs a tízemeletesekben."
Próbáljuk meg elképzelni, mire gondolhatott a miskolci paneltűzben meghalt fiatal anya, amikor a közeléből meghallotta a vészjósló, pattogó hangokat, és meglátta a lángnyelveket. Ha a füsttől nem vesztette el azonnal az eszméletét, nyilván meneküléssel és gyerekei megmentésével próbálkozott. Nem sikerült neki. Ahogyan sok szegedi panellakónak se menne.

Először is: senki sincs, aki felvilágosítaná a lakótelepen élőket, hogyan és merre meneküljenek, ha kigyullad az épület. De ami ennél is „magyarosabb": ezért az információhiányért nem is felelős senki. Egyszerűen eddig nem gondoltak rá, hogy a panelban is emberek élnek, akiknek joguk van életben maradni még akkor is, ha a szomszédban netán kigyullad a kenyérpirító. Jelenleg ott tartunk, hogy mindenki a megérzéseire, esetleg a filmélményeire vagy a szomszédok vélekedéseire alapozva próbálna menekülni, miközben hívja a tűzoltókat – és buzgón imádkozik, hogy lehetőleg még azelőtt kiérjen, mielőtt a füsttől elájulna.

Persze hiába a szépen lepapírozott menekülési terv is, ha egyetlen poroltó sincs a tízemeletesekben, amivel még csírájában elfojtható lenne a tűz. Poroltó pedig azért nincs – újabb hungarikumkategória –, mert amit a folyosóra kiraknak, azt el is lopják. Azt sem szabad elfelejteni, hogy remekül rásegít a tűz terjedésére az a tömérdek értéktelen limlom is, amit a tízemeletesek lakói a folyosón halmoznak fel, és amivel – mellesleg – olykor a menekülési utat is sikerül elvágni.

Ha viszont csodálatos módon poroltó is van, és a lomok is eltűnnek a folyosóról, minden bizonnyal a 10. emelet fölötti átjáró van lezárva – amin át a fenti szintek lakói tudnának menekülni. Ez némileg még érthető is, hiszen senki sem szereti, ha a feje fölé hajléktalanok költöznek be, illetve a háza tetejéről ugrálnak az öngyilkosok. Az viszont több mint elszomorító, hogy tűz esetén sem érhető el senki a közelben, aki kinyithatná az egérutat jelentő átjárót.

Mindent összevetve: kell egy csöpp szerencse az életben maradáshoz egy panelban, ha ott égni kezd valami.

Kíváncsi vagyok, hány paneltűzáldozat kell még ahhoz, hogy ne sikkadjanak el a miskolci eset tanulságai, az illetékesek pedig észbe kapjanak, és némi esélyt adjanak a tűz túlélésére.

Olvasóink írták

 • 7. Celtis 2009. augusztus 19. 09:48
  „Szerintem egy lakás alapfelszereléséhez tartozik egy tűzoltókészülék. Öt-tízezer forintért beszerezhető CO2-oltó, és többet ér, mint egy havonta fizetett biztosítás. Nekünk a lakás bejárati ajtaja mögött van az állandó helye.

  4. SP: Tróger munkát mindenhol végeznek, nem csak a panelprogramokban. A nővéremék családi házának építésekor reggel meghozták a szigetelőket, aztán a szomszédok mesélték (egy év múlva utólag...) hogy amint tulaj kitette a lábát, elment dolgozni, megjelent egy teherautó és szépen fölpakolták az egészet, a házat úgy vakolták be, szigetelés nélkül. A pereskedés évek óta húzódik.

  Szóval becstelen emberek mindig voltak és lesznek, akik csak a saját hasznukat lesik, de ha az embernek szerencséje van, kifog egy rendes építészt vagy vezetőt, és megcsinálják rendesen. A szigetelés pedig igenis többet ér még óránként öt perc szellőztetéssel is (kereszthuzat), mintha az állandóan hideg falak nyelnék a fűtési energiát.”
 • 6. SP 2009. augusztus 19. 09:42
  „http://www.hirextra.hu/2009/08/19/paneltuz-elhunyt-a-megegett-lany/
  A SZAKÉRTŐ azt mondta, hogy a hungarocell megfelelő volt, 250 C foknak megfelelt.
  A másik azt mondta, hogy 1000 C fok keletkezik az égésnél.”
 • 5. gróf 2009. augusztus 19. 08:01
  „1! T. Spíler!

  A panelban lakók mikor veszik észre, hogy a lakás az a sajátjuk? Nem tanácsi, nem IKV-s, hanem saját.
  Persze, hogy kirohadtak a faablakok, amikor 20 évente festették átlagban. Sok a fűtés díja, pedig még az áfát is csökkentették és a kazánt sem kell évente karban tartani...adófizetők közös pénzéből futja nyitott ablakra fűtési időben és közben lehet nézni mónikát a tv-ben, meg a garázskocsmában szikkadni egész késő estig.
  Tegyen mindenki a saját tulajdonáért valamit!
  Tisztelet a kivételnek!!!”
 • 4. SP 2009. augusztus 18. 20:49
  „Nyugi, nyugi.
  Azt, hogy a hőszigetelés tűzvészt okoz, az semmi, természetes.
  Hogy a páraterhelési harmatponton a kicsapódás továbbra is penészt okoz, hogy ami meleget megspórolsz az szellőztetéssel úgy is ki kell engedni az ablakon, hogy bele gebedsz mire kifizeted, az semmi.
  Ez csak a kezdet!
  Következő fázis az,
  mikor lerohad a falról és előkerülnek a rágcsálók is. Közben a házkezelő megháromszorozza a közös költséget.
  Kiderül, hogy fém dübel helyett műagyagot és az asszonyt építettek be a Kőműves Kelemenék.
  A ragasztó régi és döglött volt, és az UV hatására megadta magát.
  Az üveg háló is öregszik a kozmikus sugár és a repedezett vakolat átnedvesedése miatt. Persze még keményen fizeted az előző részleteket.
  De már indul a következő panelprogram a lerohadás helyreállításra, és zaklatás szinten törekszik beszervezni a prolikat a képviselő a lerohadás panelprogramba, mert ez azért valakiknek megéri.
  De kik azok a valakik?”
 • 3. flexsnake 2009. augusztus 18. 16:32
  „khm... a hitvány átkos cocializmusban kint volt a faliújságon minden lépcsőházban a bekeretezett tűzvédelmi szabály. A menekülési útvonalak is. Ezt ma már csak gyárakban szokás kitenni. Ott van tűzvédelmi oktatás, önkéntes tűzoltók is.
  Jobb esetben a papi oxigénpalackjával el lehet lenni amíg kiérnek a tűzoltók. Rosszabb esetben, vízes ruha az orr elé és irány a lángok. Ha már nincs más menekülési útvonal, ha kiugrani az ablakon biztos halál akkor irány a lángok.
  A délépnél volt egy baleset. dohányoztak, cigi leesett padlószőnyeg begyulladt, lángokban állt az egész épület. És mint a bírkák várták a halálukat. Pillanatok alatt terjedt a ragasztóval a tűz és mégis volt valaki aki kijött, át a lángokon, hónapokig kórházban volt úgy összeégett. Azt mondták nem marad meg de azóta is jól van :) Nem árulom el ki ő. De mindig mentett embereket, ott is majd később is.”
 • 2. Nornora 2009. augusztus 18. 14:53
  „Milyen illetékesek? Szerintem az illetékesek az ott lakók, senki más. Intézzék el maguknak, ha aggódnak az életükért. Ha meg nem, az az ő bajuk.
  Spliler, költözz ki kertes házba, és megtudod, hogy milyen olcsó ott élni... A panelban töredékéből meg lehet élni, mint kertes házban. Nem beszélve pl. arról, hogy panel felújításnak is csak a 30%-át kell a lakóknak állni. Mit gondolsz cs. háznál ez mennyi???? Távfűtés? Ti csak 18% ÁFÁ-t fizettek, más meg százezreket költ egy-egy télen csak fára. És a többiről még nem is beszéltünk. Szabad kiköltözni kertes házba, mert az sem drágább, mint a panel! Csak ott munka is van dögivel.... Meg fizetni kell mindenért.”
 • 1. spiler 2009. augusztus 18. 14:00
  „a panelosokra mindent rálehet kölcségelni...panek felujitás,ajtó ablak csere,szellözö tisztitás,szemét kedobó tisztitás.........mindenki ezeket az embereket próbálja lehúzni,családi háznál is van ilyen költség , de ha az ember ott szakemberrel megoldja akkor nincs problémája,itt nagyobb költség és minden közösségbe van 1-2 tróger aki miatt nem sikerül,vagy pár szegény család aki tényleg nem birja ezeket a kifizetéseket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi felár

"A élelmes eladó bizony kiszúrja, hogy már harmadszor megyünk el a standja előtt egyre dagadó… Tovább olvasom