Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Pufferzóna

"Még mindig nagy a puffer a közoktatás rendszerén. Igaz, mindig följajdul a népes pedagógustársadalom, mikor az iskolarendszer lökhárítójának rohan egy-egy intézmény pénzügyi manőverezésre szakosodott fenntartója. De őszinteségi rohamukban a tanárok, igazgatók is elismerik, hogy csökkenő gyereklétszám mellett nem tartható fönn a jelenlegi oktatási struktúra."
Még mindig nagy a puffer a közoktatás rendszerén. Igaz, mindig följajdul a népes pedagógustársadalom, mikor az iskolarendszer lökhárítójának rohan egy-egy intézmény pénzügyi manőverezésre szakosodott fenntartója. De őszinteségi rohamukban a tanárok, igazgatók is elismerik, hogy csökkenő gyereklétszám mellett nem tartható fönn a jelenlegi oktatási struktúra. S ezt, a közoktatás rendszerének átalakítási kényszerét is látni kell, mikor a kényszerítő eszközöket kritizáljuk.

A pénzügyi és politikai trükkök egész fegyvertárát alkalmazza a döntéshozó, mikor egy-egy kínos, vagy a közhangulatot borzoló lépésre készül. Márpedig az iskola az egyik legérzékenyebb, ezért pufferzónával is védett pont. Különösen Szegeden, az iskolavárosban, ahol a rendszerváltás óta több mint tíz intézményre került lakat. De hiába dugnánk homokba a fejünket: itt az elmúlt három évben 300-400 fővel, egy közepes méretű iskola létszámával csökkent a gyerekek száma, s az olvadás nem állt meg. Így aztán a még meglévő oktatási intézmények, tán a túlélésben reménykedve, szinte szó nélkül tudomásul veszik az újabb és újabb pénzelvonási trükköket. Mert a megszorításnak számtalan formája létezik.

A fűnyíróelvet az első iskolabezárások előttről ismerjük. Az 1996-os szocialista városvezetés 11 százalékkal csökkentette intézményei költségvetését, aztán bezárt több iskolát. Az 1998 utáni fideszes korszaké a közoktatási törvény által lehetővé tett időkerettel való trükközés, amivel több mint ezer tanóra árát spórolta meg a városi költségvetés. A legfrissebb szocialista ötletek közé tartozik, hogy az iskolai pályázóktól épp most szeptemberben nem vállalták át a kötelezően előírt hétszázalékos regisztrációs díjat. Vagy az, hogy a jogszabályban a tanárok számára rögzített két óra ingyenmunkát az itteni pedagógusok nem délutáni korrepetálással, vagy szakkör tartásával tölthetik, hanem azt az eddig fizetett délelőtti órakeretükbe tudják be. Csak ezzel az egyetlen trükkel majdnem 1300 tanóra, vagyis 65 pedagógus munkáját spórolják meg. E sorba tartozik az utolsó két hónap intézményi költségvetésének nyolcszázalékos zárolásáról hozott határozat is, amit jól elrejtettek a költségvetést érintő több mint félszáz módosítás közé.

Mert az önkormányzatok is egyre hangosabban fölszisszennek, ha karcsúsodik a költségvetésük. Márpedig az iskola fönntartásához szükséges pénznek csak nagyjából 60 százalékát fizeti ki az állam, a többi a megye, a kistérség, a város, a falu saját bevételéből származik.

Ez az egyetlen aránypár pedig elárulja: gyors ütemben szűkül az önkormányzati pufferzóna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felejtés bére

"Ha szentesi labdarúgó lettem volna, és a Legrand-MetalCom színeiben léptem volna pályára legutóbb… Tovább olvasom