Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Rács helyett nyakleves

"Az otthoni következetesség vagy a példamutatás talán több hasznot hozhat, mint az elrettentés."
Zárkába, de legalább javítóintézetbe küldenék internetes fórumozóink annak a tinédzserbandának a tagjait, akik néhány hete törtek-zúztak a csinosításon éppen átesett csongrádi Szentháromság parkban. A kevésbé szigorú kommentelők beérnék azzal is, ha az elkövetők néhány hónapig fákat gondoznának, csikket és kutyagumit szednének, de akadt olyan vélemény is, miszerint egy atyai pofon – vagy kettő – bizonyára megtenné hatását a részegen randalírozó ifjúság körében. A nyáron elfogadott törvényi szigorítás után feltételezhető, hogy azok járnak közel az igazsághoz, akik rács mögé dugnák a garázdákat, az érvénybe lépett jogszabály szerint ugyanis elzárást is kaphatnak azok – a 14–18 év közöttiek is –, akik 20 ezer forintot meg nem haladó értékű lopást, csalást vagy szándékos rongálást követnek el.

Ha így dönt majd a bíróság, vagyis elzárással leckézteti meg a fiatalokat, bizonyára lesz foganatja az ítéletnek: a suhancok örökre megtanulják, mi jár azért, ha tönkreteszik a közvagyont. A kérdés számomra azonban sokkal inkább az: a többi, ittasan hazafelé bóklászó, s közben unalmában rombolni vágyó tizenéveshez eljut-e ennek a híre? Gyanítom, hogy – egy jó darabig – nem. Ők járják a maguk útjukat az igazi és a virtuális világ mezsgyéjén, s ha ahhoz támad kedvük, hogy pusztítsanak, akár egy számítógépes játékban, könnyűszerrel megteszik. Éppen ezért én azokkal tudok egyetérteni, akik egy jól időzített nyaklevesben látják a megoldást, vagy társadalmi munkára, a károk helyreállítására bírnák a magukról megfeledkező kiskorúakat. Az otthoni következetesség vagy a példamutatás talán több hasznot hozhat, mint az elrettentés.

Egészen más a szitu, ha felnőtt szeg törvényt. Egy szekszárdi rendőr szerint annak, hogy elzárással is büntethető a kis értékű lopás, biztosan van visszatartó ereje, de csak akkor, ha ebben a bíróság is partner. Ők ugyanis hiába fogdossák össze az elkövetőket, ha senkit nem dugnak rács mögé. A csongrádi csukafogók 36 halért 10-10 napot kaptak. Ha a nagyobb csirkefogókra is így lesújtana a törvény szigora, akkor elmondhatnák: nem ültek hiába.

Olvasóink írták

 • 5. queenmargareth 2010. december 15. 13:37
  „egy jó időben adott atyai, vagy anyai pofon még nem ölt meg senkit!Nem kell agyonverni és igenis szép szóval sok mindent el lehet érni!
  Viszont vandálkodók, ha megtaláltattak, hozzák rendbe, nem kell börtön, vagy javító...egy kis fizikai munka ingyen az államnak..., hogy kiélhessék magukat.”
 • 4. ~FRANZVON~ 2010. december 14. 20:24
  „3. hozzászólás Mignon

  Hát bizony engem köt a titoktartás,és a szerző nevét és arcát adta a cikkhez.
  Ám mivel lehet,hogy ő is bekukkant majd ide, ha csak ennyit nyilatkoznék- ez így további felesleges betegségtudatot, vagy gyanút kelthetne benne, így kimondom, hogy a másfélszer másfél cm-es fénykép alapján egészségesnek tűnik.Ámde ha panasza lenne, keresse fel kezelőorvosát...
  No ölég diplomatikus mög etikus vótam???:)))”
 • 3. Mignon 2010. december 14. 19:38
  „Szia!
  Na, itt vagyok.

  Egy kerdesem lenne hozzad!

  Tudod, hozzaszolasaidbol kivettem, hogy Te egy orvos vagy.
  Na, arra gondoltam hogy megkerdezlek Teged a következöröl:

  Tudom, egy fenykep alapjan nehez egy diagnozist kiallitani,
  de, ahogy elnezem a kedves jegyzetiro, Biro Daniel cimoldalon szereplö fenykepet,

  szerintem ö

  "emesztesi zavarokban" szenved...!

  Neked, mint szakembernek, mi erröl a velemenyed?

  :)”
 • 2. ~FRANZVON~ 2010. december 14. 19:32
  „Kedves Mignon!

  Kerestél?”
 • 1. mazsolaszolo 2010. december 14. 09:19
  „Azt szokták mondani, hogy a pofon a nevelés csődje. Ha apuka nyaklevest keneget otthon az utcát törő-zúzó gyerekének, akkor azt adhaná magának is nyugodtan és a kedves feleléségének is dettó. A gyerek éppen azért randalírozik, mert otthon baj van - azt veri le a világon (az esetek igen nagy százalékában).

  NVELENI mindig csak jó péládval lehet. Nagyon kevés az a gyerek, akit nem lehet semmivel sem nevelni.
  Most volt az egyik német csatornán egy film, magyarul a címe Kismadár. Ajánlom a szíves figyelmekbe. Egy vak-süket kislány és a nevelőnője harca, úgy 1885 környékén, az USA-ban, a kislányért. Helen Keller (vagy Kellner) önéletrajzi írásából. A nevelés bibiliája lehetne és a nevelő a tanárok és nevelők abszolút példaképe.
  (2000 körüli a film, amerikai, nagyszerű alkotás)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzletben nem kapható

"Ilyenkor mintha mindenki arra érezne kényszert, hogy nyakába vegye az üzleteket." Tovább olvasom