Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Régi fényben

"Mint ahogy most, úgy az előző ciklusban is nagy súlyt fektettek Szegeden a belváros építésére, szépítésére, felújítására. A település szívének ápolása – legyen bármilyen színezetű az élenjáróság – központi kérdés a várospolitikában. De nem is lehet más, mert minden, magára valamit is adó város csak úgy tud vonzó maradni – s nem csupán a turistáknak, hanem a helyieknek is – ha helyreállítja házait, tereit, utcáit."
Mint ahogy most, úgy az előző ciklusban is nagy súlyt fektettek Szegeden a belváros építésére, szépítésére, felújítására. A település szívének ápolása – legyen bármilyen színezetű az élenjáróság – központi kérdés a várospolitikában. De nem is lehet más, mert minden, magára valamit is adó város csak úgy tud vonzó maradni – s nem csupán a turistáknak, hanem a helyieknek is – ha helyreállítja házait, tereit, utcáit.

A történet a Kárász utca és a Klauzál tér rekonstrukciójával kezdődött és a Somogyi, Kelemen és Kölcsey utca által határolt épületegyüttes, valamint a Tisza Lajos körút rehabilitációjával folytatódott. A munkálatok során az építőknek nem csupán a kőkemény műemlékvédelmi követelményeknek kellett megfelelniük, de sokszor a házak és üzletek tulajdonosaival, bérlőivel is meg kellett vívniuk csatáikat. Mert az ember – természeténél fogva – azt szeretné, ha minden egy csettintésre patent lenne. Hopszadihopp! Néhány varázsige elmormolása után végig lehetne hajtani a körúton, vagy be lehetne költözni a régi fényében ragyogó százéves házba. Kortünet a türelmetlenség. Emlékeznek még a Kárász utcai vagy a Tisza Lajos körúti hadiállapotokra? Pedig annak idején minden erről szólt.

Az is régi felismerés, hogy a csúfság még inkább kiütközik az ápolt környezetben. Az egyik ilyen szégyenfoltja Szegednek a Hági étterem. A frissen felújított Kelemen utcai épületek árnyékában látszik csak igazán, mennyire koszlott, rongyos az egykori patinás vendéglátóhely, amely 1999-ben zárta be kapuit. S még nagyobb lesz a kontraszt, ha év végére megszépül az étterem szomszédságában a Fekete Ház. A Hági-ügy végére azonban a jövő év elején pont kerülhet – már ami az épület külső homlokzatát illeti. Solymos László városüzemeltetési alpolgármester tájékoztatása szerint ugyanis egy jogerős határozat értelmében a magántulajdonosnak december 31-éig el kell kezdenie és hatvan napon belül be kell fejeznie a homlokzat felújítását. Így legrosszabb esetben is február végére megszépül a Hági – ha nem is nyitja meg kapuit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitel van

"„Azért adunk el autót, hogy el tudjuk mellé adni a hitelt és a biztosítást" – mondja… Tovább olvasom