Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Rossz világ

JEGYZET - "Ami eddig feketén, vagy félfeketén működött, azt most legalizálják."
Az eltelt 20 évre szokás azt mondani, hogy vadkapitalizmus volt, de ami eztán következik, az lesz csak az igazán vad világ. Ezt egy, a gazdaságban sokat megélt szakember mondta nekem az új munka törvénykönyvével kapcsolatban. Hogy ami eddig feketén, vagy félfeketén működött, azt most legalizálják, július 1-jétől erre még a törvény is felhatalmazza a munkáltatót. Akar dolgozni a munkanélküli, vagy nem akar? Ha igen, fogadja el a feltételeket, amelyeket a munkáltató diktál.

Hogyan zajlik a jövőben egy bértárgyalás azzal a szerencsés, szerencsétlen munkavállalóval, akit az 50 jelentkező közül kiválasztott a legfeljebb 10–20 főt alkalmazó cég? A munkáltató megkérdezi majd a leendő beosztottól, jó-e neki, ha kifizeti a minimálbért, a műszakpótlék 10 százalékát hozzácsapja az alapbérhez, a többit pedig zsebbe adja? A felvételiző, akinek egyetlen reménysége ez a munka, természetesen igent mond. Majd az első hónap elteltével kénytelen azt észrevenni, hogy nem dugják a zsebébe az ígért pénzt, ami járna neki a melegcsákányváltásos éjszakai műszakért.

Az új munka törvénykönyve a polgári jogra épül, feltételezve, hogy a munkavállaló és a munkáltató egyenrangú tárgyaló fél. Holott ez nem így van: legfeljebb addig egyenrangúak, amíg a pályázó eldöntheti, elfogadja, vagy nem fogadja el az ajánlatot. Amint beleegyezik a rossz feltételekbe, és bekerül a rendszerbe, attól kezdve nem reklamálhat.

Még mielőtt az adójóváírás megszüntetése szóba került, arra intették Matolcsy Györgyöt a közgazdászok, hogy nem lesz ez így jó. A cégek nem tudják akkora összeggel kiegészíteni a kereseteket, hogy ne csökkenjenek a nettók, teljesen mindegy, kis- vagy nagyvállalatról van-e szó. A végeredmény a nyögvenyelős béremelés lett a nagyoknál, ahol nem volt kibúvó, a kisebbek pedig 8-ról 6 órára csökkentették dolgozóik munkaidejét, ennek megfelelő bérezéssel. Egyre többen beszélik Szegeden, hogy az egyik multinál is már csak napi 6 órában, havi nettó 45 ezerért dolgoznak az alkalmazottak.

Olvasóink írták

 • 2. Mignon 2012. április 24. 19:04
  „Nekem is tetszik a jegyzet!
  Mert:

  ...ami eddig feketen müködött, most felfeketen, felhatalmazza hogy fogadja el
  a felteteleket, legfeljebb 10-20 fö, de a felvetelizö-, (feltetelezve egyenrangu targyalo fel),
  elfogadja vagy nem fogadja el a felteteleket, megfelelö berezessel...
  Irja Fekete.

  :))))

  Bocsanat Kedves Fekete Klara!
  Csak viccnek szantam!”
 • 1. klj-54 2012. április 24. 13:39
  „Cselédtörvény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsek köve

"Olyan 'Gyógyító Magyarország' brandet lehetne itt felépíteni, amire az angol beteg is felkapja a fejét." Tovább olvasom