Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Siratófalak

JEGYZET - ˝Miattuk érdemes még hinni a világ javíthatóságában.˝
A gyűjtő- és bevagonírozási központ parancsnoka, Finta Imre csendőr százados 70 évvel ezelőtt ezen a napon jelentette feletteseinek: befejeződött Szeged „zsidómentesítése". Három szállítmánnyal, június 25-én, 27-én és 28-án sikerült teljesen kiüríteni a téglagyári gyűjtőtábort. A vagonok falára „40 ember vagy hat ló" terhelhetőség volt ráfestve, Finta és emberei a puskatussal és nadrágszíjjal 60, 80, 100 embert is képesek voltak beletömni a Magyar Államvasutak gördülő koporsóiba.

A szegedi gettóba 8617 zsidót gyűjtöttek össze, valamivel több mint a felét a környékbeli településekről, Makóról, Szentesről, Hódmezővásárhelyről. Aki élt és mozgott, és nem kapott valami csoda folytán mentességet, elvitték. Egyetlen vigaszunk lehet ezekből az átkozott időkből, hogy akkor is voltak olyan bátor, józan, igaz emberek, akik akár életük kockáztatásával is segítették, mentették, bújtatták féregsorba taszított embertársaikat. Egyedül miattuk érdemes még hinni a világ javíthatóságában!

A magyar zsidóság kálváriája minden önfelmentő politikai igyekezet ellenére nem az 1944-es német megszállással kezdődött. A birodalmi sas előtt a magyar turul már jó ideje itt körözött fölöttünk. 1938-tól sorra jöttek a zsidótörvények – I., II., III., IV. –, a magyar zsidóság módszeres társadalmi kiközösítésének egyre sötétebb stációi. Előbb csak egzisztenciális lehetőségeiktől, aztán a javaiktól, majd a szabad mozgásuktól, végül az életüktől is megfosztottak 600 ezer magyar zsidót. A szegedi zsinagóga „siratófalának" tanúsága szerint a városból 2091-en váltak a holokauszt áldozatává, 612-en pedig munkaszolgálatban vesztették életüket.

Holnap gyászistentiszteletet tartanak a zsinagógában. Zokogjunk végre együtt, közös megrendüléssel az áldozatokért, bűnbocsánatért, és Isten irgalmáért!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstbe ment

"A konyhaasztal mellett is téma a dohány." Tovább olvasom