Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Sok beszédnek

"Én már annak is örülnék, ha legalább kevesebben lennének."
Bár folyamatosan követjük, az alkotmány miatt valójában csak négyévente tesszük igazi mérlegre politikusaink teljesítményét.

Itt most elsősorban nem arra gondolok, hogy a komolytalan képviselői vagyonnyilatkozatokat vizsgálva kivesézzük, egy ciklus alatt ki mennyivel gyarapította hivatalosan saját vagyonát – vagy éppen kinek kell gyűjtést rendeznünk, hogy legyen végre saját kocsija. Nem is arra, hogy az illetőt esetleg meggyanúsították – netán már le is csukták – valamilyen korrupciós ügyben, noha az ilyesmi manapság naponta előfordul. Ezek a dolgok ugyan alaposan belejátszanak abba, hogy mennyire alacsony szintűre értékeljük az úgynevezett politikai elitet, de ami objektíven mérhető, az mégiscsak az: ki hányszor szólalt fel, hány indítványt tett a parlamentben – azaz mennyire volt aktív az általunk fizetett munkahelyén. Ahová sokan még csak be sem járnak.

Persze dumálni lehet a semmiről is, hogy úgy tűnjön, mintha. A T. Házban szoktak is gyakran. De hogy pontosan ki, miről és mennyit, azt nem igazán tudjuk, ugyanis az udvari televíziós közvetítésen kívül – a sajtószabadságot sajátosan értelmezve – például nem készíthetnek saját felvételeket a tévék. Így csak fotók árulkodnak a kihalt padsorokról, a jelen nem lévő képviselőtársnak szóló monológokról, a laptopjukon vicceket olvasgató honatyákról.

Igaz, ha nekünk szóló cirkusz van, azt azért láthatjuk – már akit még érdekel, és elhiszi –, de ez is csak a politikusokkal szembeni pártfüggetlen ellenszenvünket erősíti. Talán, ha végre megint el tudnánk hinni, hogy az üres szócséplésen és haszonszerzésen kívül más is folyik a parlamentben, más szemmel kezdenénk nézni a politikai elitünkre. Ehelyett viszont most csak az egyik bagázst cserélhetjük a másikra, és közben naivan hihetünk a nagy változásban.

Én már annak is örülnék, ha legalább kevesebben lennének – amit egyébként mindkét oldal bőszen ígérget évek óta.

Olvasóink írták

 • 10. berkabela 2010. március 05. 09:55
  „madártejbe: Sajnos igaz,hogy az egyik rablóbandát cseréljük a másikra.Ha a politikusok is teljesiményarányosan kapnák a gázsit,-pl a min.bér arányában,és saját vagyonukkal felelnének az általuk okozott kárért-mint minden termelő munkát végző-akkor még az is előfordulhatna,hogy tekintélye,sőt becsülete is lenne a politikai pályának.De addig...”
 • 9. unknown 2010. március 04. 20:52
  „Ami az önkormányzatokat illeti kár, hogy nem olvashatom itt az írott Délmagyarország mai számában Péter László tollából származó, ide vonatkozó hozzászólást. Egyetértek vele abban, hogy az önkormányzatoknál inkább növelni kellene a testületek létszámát a település ügyeiben érintett és tenni kész aktivistákkal. Ők természetesen térítés nélkül vennének részt az üléseken, mint volt az a világháborút megelőzően. Megjegyzem, hogy nagyapám is így volt választott testületi tag. Ma a Szeged városba olvadt Szőreg képviseletét egyedül Iványi Aurél látja el. Addig nyújtozkodhat, ameddig a szavazó gépezet lehetővé teszi. És azt tesz leginkább, amit rátukmálnak.”
 • 8. unknown 2010. március 04. 20:39
  „Amikor egy szakterületet érintő törvénytervezeten vitáznak, miért kellene bent ülnie mindenkinek? Csak azok ülnek bent, akik szakmai megbízás szerint pártjukat képviselik. Közben, akár a Parlament más helyiségeiben más témakörben is folyhatnak bizottsági ülések, vagy éppen másfelé járhat a képviselő. Nem egy középiskola rendje szerint folyik a munka. Ez így van a világ összes parlamentjében.”
 • 7. purgator 2010. március 04. 18:21
  „A "csak" 2,2 milliárd megtakarításra kalkulált manőver is pénz amit egyéb, valóban égetően fontos helyre át lehetne irányítani. Annál is inkább indokolt a képviselői létszám lefelezése a parlamentben és az önkormányzatoknál is, mert a TV közvetítéseken látható, hogy a T. hon/városatyáknak kb. a fele méltóztatik bejárni a "munkahelyére". Nem is említve a "pártfegyelemből" adódó azonos gombnyomogatásra akár pártonként elegendő lenne 1-1 személy.
  Tudom, a végére kissé elszaladtam a létszám csökkentés terén, viszont ha a 20 év eredményeihez mérjük, el lehetne kergetni az egész bagázst kompletten a gulagra...”
 • 6. unknown 2010. március 04. 15:20
  „A Parlament működését elemző független szakértők kiszámították, hogy azzal, ha a felére csökkenne a képviselők száma, akkor a mindenképpen fennmaradó fenntartás körülmények, a törvényelőkészítés szakértők és apparátus alkalmazása figyelembe vételével csak kb. 2,2 milliárd forinttal csökkene a kiadás. E számításba bele van kalkulálva természetesen a bérmegtakarítás is. Csak az a baj, kedves hozzászóló barátaim, hogy az emberek gondolkozása csak a létszám változása bűvöletében él, mintha ezen múlna az ország túlélése.”
 • 5. unknown 2010. március 04. 14:58
  „Demján Sándort idézem a Figyelő ez évi 08. számában adott nyilatkozatából:
  "... Ez lesz a mi szlogenünk a vállalkozók szövetségében, a VOSZ-ban: ,,Társulj és fogj össze, magyar!" Ha az emberek csodát várnak ,,fentről", ezt nem tudják megtenni. Ez az elmúlt időszak - s ezt mindig elmondtam - koalíciós bűne, azoké, akik vezették az országot. Nem lehet 10-15-szörösére növelni a nettó államadósságot, nem lehet hitelből jóléti rendszerváltást csinálni. Büszke vagyok arra, hogy az a vállalkozói szövetség, a VOSZ, amelynek az ügyvezetője vagyok, a kezdettől, 2002-től opponálta a száznapos programot, folyamatos bírálattal és kritikával illettük a gazdasági stratégiát. Mára Magyarország de facto elvesztette a függetlenségét. Nem tankkal hódították meg, hanem pénzzel, de ezt önmagunknak köszönhetjük. Nem szidni kell a Nemzetközi Valutaalapot, mert az IMF segített - mi lavíroztunk ebbe a helyzetbe magunkat. Nem kellett volna, hogy így legyen..."”
 • 4. madártej 2010. március 04. 14:52
  „Elég sötét lumpen duma az ilyen, hogy egyik bagázst cseréljük le a másikra. Nem éppen egy gondolkodó és a maga sorsáért felelős polgári lét bizonyítéka!”
 • 3. unknown 2010. március 04. 14:47
  „Egy magát értelmiséginek tartó újságírónak van képe leírni: "...Ehelyett viszont most csak az egyik bagázst cserélhetjük a másikra, és közben naivan hihetünk a nagy változásban..." Szégyelje magát. Vegyünk néhány dolgot figyelembe. 1./ A rendszerváltozást úgy vezényelte le az MSZMP, majd MSZP "bagázs" Gorbacsov megengedő viselkedése, asszisztálása mellett 1986-1990 májusa között, hogy valamennyi gazdasági, közintézményi menedzser funkcióban helyzetben maradjon. Az országnak ekkor 20 milliárd dollár államadóssága volt a nyugat felé. Most, 2010 március elején még mindig az MSZP van kormányzati pozícióban, s az államadósságunk dollárban átszámítva kb. 90 milliárd dollár. Mint tudjuk, most kényszerültünk felvenni 10-11 milliárd dollárt azért, hogy az esedékes törlesztőrészletek visszafizetéséhez ne maradjon devizatartalék nélkül az ország. 2012-13-ban esedékes 40-45 milloiárd dollár tőketartozás kifizetése. Melyik bagázsnak köszönhetjük ezt a kiköltekezést? Kik voltak kezdettől irányító hatalomban, ennek alakulását befolyásoló helyzetben? Mit jelent a demokrácia, Tombácz Róbert?”
 • 2. flexsnake 2010. március 04. 12:58
  „,,Én már annak is örülnék, ha legalább kevesebben lennének - amit egyébként mindkét oldal bőszen ígérget évek óta. "

  Aha csak semmi értelme mert a fizetésük még akkor is félmilliónál fog kezdődni. Nme kell kevesebb képviselő, maximalizálják az össz kifizethető bért egymillióra, ahány személy ennyi pénzből kijön, annyit alkalmazzanak. NA milyen program? :D”
 • 1. sima 2010. március 04. 09:39
  „Tombácz Robi mi legyen a megoldás ? Maradjon a régi jól bevált "bagázs" és ne csináljunk semmit ? Vagy azért menjünk el szavazni hogy meglegyen az illúzió ? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehézbúvár a sugárúton

"...reggel fél nyolc és nyolc óra között százak szaladnak össze, hogy egymás idegein játsszanak." Tovább olvasom