Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Számábránd

"Milliárdban mérik újfent a reménykedést, sőt mi több, ezen a héten azt se éri nagy csalódás, aki az ötöslottó helyett véletlenül hatost tölt ki. Mert ezen a játékon is talonban már akkora összeg, amennyi ugyan a pannon puma nagy ugrásához nem elég, de egy családi háztartás nagyrekonstrukcióját mindenképpen lehet fedezni belőle."
Tavaly történt, vagy talán még korábban, amikor idős nénike mögé sorolt a sors egy lottózóban. A néni, akin látszott, százezer forintot még életében nem látott egy rakáson, nem sok ideig rabolta az alkalmazott idejét. Csupán annyit kérdezett, megnyerte-e valaki az egymilliárd fölötti összeget.

Majd amikor azt a választ kapta, meg bizony, s ezen a héten ötvenmillióról indul az új tét, új befutó, a néni hátat fordított, ezt mormolván az orra alatt: akkor most nem játszom.

Ja, kérem, fillérekért ne bocsássa áruba senki a szegénységét.

Nem is fenyegeti ilyen veszély azt, aki ezen a hétvégén toporog az államilag engedélyezett, számhúzásra specializálódott szerencsebarlangokban.

Milliárdban mérik újfent a reménykedést, sőt mi több, ezen a héten azt se éri nagy csalódás, aki az ötöslottó helyett véletlenül hatost tölt ki. Mert ezen a játékon is talonban már akkora összeg, amennyi ugyan a pannon puma nagy ugrásához nem elég, de egy családi háztartás nagyrekonstrukcióját mindenképpen lehet fedezni belőle.

Éppen ezért, vélhetően, nem kevesen ikszelnek, előkapva születési dátumot, szerencseszámot, keresztanyu vérnyomását, osztva kettővel, hogy aztán gombot markolásszanak, meg lópatkóról álmodjanak a főnyereményben reménykedve. Képzett szociológusok pedig elmélkednek majd újfent azon, mennyire szoros is az összefüggés a megszorító (pardon: reform) intézkedések és a Fortuna istenasszonyba történő, mind nagyobb tömegeket megmozgató beleszerelmesedés között.

De mielőtt még kőbe vésnék az egyenes arányosságot, elárulom: a nagy pénz reménye megszédíti a nem éppen konvergenciaprogram miatt szédelgő amerikaiakat, angolokat, franciákat is. Mint ahogy a magyar sem csak akkor kergeti lottószámos ábrándjait, ha húzni kell a nadrágszíjon. Merthogy az ember egy játékosfajta élőlénye a Földnek, ha pedig ez a játék még nagy gazdagsággal is kecsegtet, egyszerűen kihagyhatatlan időtöltés. Hogy aztán egy ötös vagy egy hatos megnyerése mennyivel teszi szebbé a magyar jövendőt, már ki-ki vérmérséklete szerint ítélheti meg.

Ami tény: az ötös megnyerésének esélye megközelítőleg egy a 44 millióhoz. Mivel a fent említett pannon puma föleszmélésére ennél mégiscsak nagyobb a remény, javaslom, akkor se dőljön senki a fűtésszámlájába, ha netán ezen a héten még nem az ő lakásának ajtaját rugdossa Fortuna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomul a török

"Kell ide egy kis nyelvészeti ujjgyakorlat, nehogy szó érje a ház elejét, és diplomáciai bonyodalom… Tovább olvasom