Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi folklór

JEGYZET - "Nem Paks ez, hogy elkapkodják."
Szegeden 2010 óta minden évben egymásnak feszülnek a felek a városi költségvetés elfogadása előtt. Most sincs ez másképpen. Fenyegetnek, fitogtatnak, kardot csörtetnek, aztán végül… megegyeznek. Mert mondjon bárki bármit, mindenkinek az az érdeke, hogy működjön a város.

Mondhatnánk, ez szinte természetes, hozzátartozik a helyi folklórhoz egy olyan településen, ahol baloldali a városvezetés, de jobboldali a közgyűlési többség. Így döntöttek négy éve a szegediek. Most megint választási évben járunk, és ilyenkor minden hangosabb, erőteljesebb. A papagájkommandó nyomja a rezsicsökkentést, ami a csövön kifér, külső és belső ellenséggel ijesztget, a másik oldal meg tolja a simicskázást és mészároslőrincezést, bár most megakadt a tű Simon Gábor miatt. De ne legyen kétségünk, így lesz ez egészen április 6-án este 7 óráig, urnazárásig. Még a szavazás napján sem fognak békén hagyni, mert megszűnt a kampánycsend, és a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteres távolságon kívül is folytathatják a kampányt a pártok. Már magam előtt látom a bejárattól 151 méterre felállított gulyáságyúkat és az ajándék tollakat és sapkákat osztogató aktivistákat.

Csak a helyi folklór kedvéért idézzük fel, hogyan kezdődött ebben a ciklusban a költségvetési csetepaté. 2011 februárjában Gyimesi László helyi Fidesz-elnök, aki a városban terjedő hírek szerint idén polgármesternek akarja jelöltetni magát, rendkívüli sajtótájékoztatóján azt bírta mondani a költségvetés elfogadása előtt, hogy „Botka László megzavarodott afrikai diktátorként viselkedik". A Fidesz akkor is 42 módosító indítványt nyújtott be a büdzséhez, mint most, amelyből a városháza szerint 11 volt törvénytelen. A polgármester ekkor helyezte kilátásba, visszavonja a költségvetési tervezet előterjesztését, amivel megnyitotta volna az utat az időközi választások kiírására. Nem tette. A tusakodás után megegyeztek a felek.

A Fidesz már ekkor szajkózta, látványberuházások a városrehabilitációs fejlesztések, és egyébként is, nem ilyeneket, hanem megfogalmazásuk szerint a kisemberek számára fontos beruházásokat kellene végrehajtani. A messziről jött ember, a vezérük azonban ezt másképpen látta egy hete Szegeden, mert a fejlesztések miatt dicsérte a polgármestert.

A mostani helyzetet látva az a sanda gyanúm, hogy 2012-höz hasonlóan idén sem fogadja el a városi közgyűlés első körben Szeged költségvetését. Még kicsit fenyegetnek, fitogtatnak, kardot csörtetnek, aztán végül csak megegyeznek.

Meg amúgy is, nem Paks ez, hogy elkapkodják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukfenc

˝Könnyekig ható történet, amelynek egyetlen haszna, hogy az ember belegondol, milyen értékes az élet.˝
Tovább olvasom