Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Szemérmetlenek

"Telefonálnak meg írnak az emberek a szerkesztőségbe, hogy nem kéne a meggyet meg a dinnyét borogatni. Sajnálják a kárba ment gyümölcsöt. Meg talán magukat."
Telefonálnak meg írnak az emberek a szerkesztőségbe, hogy nem kéne a meggyet meg a dinnyét borogatni. Sajnálják a kárba ment gyümölcsöt. Meg talán magukat. Hogy ők nem minden nap tudják leperkálni a boltban az árát, ott meg szétloccsan a földön. Mások megmondják egyenest, hogy verseny van, ezt akartuk, szorítsák csak le egymás árait a multik meg a kisboltok, hadd vegyünk olcsóbban egyre több mindent.

Megértem azokat, akik szerint jobb volna inkább elosztogatni, nem kiborítani a dinnyét – de megértem a dühös dinnyetermelőket is. Bár az akcióiról híres szoci képviselő, Karsai József általában túlzottan is vehemens az én ízlésemnek, most még őt is megértem. Végtére a békési dinnyetermelők 90 százaléka az ő választókörzetében van. Nézze tétlenül, hogy tönkremennek?

Mert a kereskedők árversenyébe nem az Auchan meg a többi megy tönkre, hanem a békési dinnyések. És ha már nem termelnek, sőt nem is esznek dinnyét, mert tönkrementek, akkor mi, többiek majd vesszük és esszük az olcsó spanyol dinnyét. Egészen addig, amíg a spanyol termelők is tönkre nem mennek a szemérmetlenül alacsony felvásárlási ár következtében. Nemhogy hasznuk nem lesz, a költségeik sem térülnek meg, pedig a munkaerejük árát már rég nem számolják a költségeik közé.

Csakhogy akkorra már megint lesz magyar dinnyetermelő, mert azt hiszi, jól megél belőle, hiszen a spanyol versenytárs kidőlt. Csakhogy ez a magyar már sokkal drágábban tud majd dinnyét termelni, hiszen újra kell neki tanulni. És majd az új spanyol gazdának is.

Vajon mi értelme van ennek? Semmi. Az nem értelmes verseny, amelyben szükségszerűen minden egyre drágább lesz – pedig olcsónak látszik.

Az van a hírekben, hogy a minisztérium és az adóhatóság vizsgálódik az Auchannál, vajon nem olcsóbban adják-e – előbb 49-ért, tegnap óta 65 forintért kilóját – a dinnyét, mint amennyiért megvették a gazdáktól. De ez a vizsgálódás csak szemfényvesztés, a minisztérium és a APEH is tudja, hogy mindössze 16-22 forintot fizetett az Auchan a termelőknek a dinnye kilójáért.

Vagyis a hipermarket akciója – vizsgálat nélkül is világos – törvényes. Csak tisztességtelen. Mert – a fentiek szellemében – hosszabb távon mindenkinek kárt okoz.

Olvasóink írták

 • 18. LIFE 2008. július 18. 14:36
  „Talán még annyit, hogy a nagygazdák akkor számítsanak az emberek szolidaritására, ha ők is szolidárisak lesznek.

  Engem ez az egész emlékeztet a maffiakörökben elterjedt pénzégetésre, amivel azt jelzik, nekik annyi van, amennyi neked sosem lesz.

  Igen, vannak az országban éhező gyerekek, akiknek talán az idén sem jut majd dinnye (sem).”
 • 17. LIFE 2008. július 18. 14:30
  „Nekem az a véleményem, hogy ha nem leborogatták volna, hanem pl. 30 Ft-ért árulták volna a dinnyét a multik előtt, egyrészt jobban jártak volna, a multinak is valós anyagi kárt okoznak, hisz egy deka dinnyét el nem adott volna, másrészt a közvélemény szemében is pozitív lett volna a fellépés.

  Így viszont eléggé megoszlanak a vélemények. A kevésbé tehetős városlakók egy dologban egyetértenek - valljuk be érthető módon -, hogy őket irritálja az, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy dinnyét vegyenek, a gazdák pedig "pocsékolják".

  Engem ez a dolog a nagy világválság idején történtek jutnak eszembe, amikor is - bár éhező százezrek voltak az országban - a búzát borogatták a gazdák a Dunába.”
 • 16. ISTA 2008. július 17. 16:19
  „Sajnálom a dinnye termelőket, de mélyen felháborít hogy azért tüntetnek - drágábban árusítsák a kereskedők dinnyét. Ez olyan minha én is kimennék az utcára és a dinnyések külön adójáért tüntetnék.
  Igenis meg kell keresni azt a terméket amit megfelelő áron értékesíteni tudnak és azt termelni, ha ezt nem tudják akkor menjenek el alkalmazottnak olyanhoz aki tudja!”
 • 15. klj_54 2008. július 17. 09:30
  „Annyira tetszik, hogy a spanyol példával dobálódzanak itt az olvasótársak:)
  Járt már valaki közületek egy spanyol gazdaságban?
  Vagy egyáltalán Spanyol országban
  De nem a felkapott Vad Parton (Costa Brava), hanem mondjuk Burgos, Santander környékén.
  Ami itt (is) folyik az olyan mint az Agykontroll önhipnózisa!
  1990-ben erre tetszettek szavazni. Ez akkor is tény, ha a többségnek halvány lila gőze sem volt mire adja voksát!
  Az a baj, hogy 2010-ben is így lesz:(”
 • 14. fortunato 2008. július 16. 20:18
  „fast 2008.07.16 18:44
  "Karsai József általában túlzottan is vehemens az én ízlésemnek"

  Kedvest Fast, ... a hölgy azt írta, "az ő ízlésének". Nem akart ő semmit sem sugallni, ez a véleménye, és kész. Ízlések és pofonok.

  A konkrét ügyben zombori hozzászólása a leglényegretörőbb, így van, eheti a sok külföldi szart a nyugdíjas-munkanélküli-nagycsaládos, mert nem lesz semmi olcsó, ha a hazai termelőket kiirtották. Gyurcsányék mindent elkövetnek, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen, a szabadon maradt földeket meg majd megveszik a nagy hazai és külföldi tőkések, a magyar meg cselédként dolgozhat rajta éhbérért. A gróf tán épp agarász, ez lesz drága multimilliárdospártiak.”
 • 13. zombori 2008. július 16. 18:56
  „Aki a termelő ellen van az a multik szekerét tolja! Mit tehetne mást a szerencsétlen paraszt?
  Ha tönkreteszik a magyar parasztot már nem lesz gond!
  Csak drága dinnye, zöldség és hús lesz ezekben a nagy trágyadombokban!
  Ez biztos! Ha így halad ,rövidesen !”
 • 12. fast 2008. július 16. 18:44
  „"Karsai József általában túlzottan is vehemens az én ízlésemnek"

  Ezt sugalja a média : ne legyél vehemens! Nem- nem ! Csak szép csöndbe dögöljé mög!
  Szépen higgadtan tartsd a nyakadat a tiló alá! NEM KIABÁLUNK!!!
  NEM-NEM!

  A SOK TV NÉZŐ BIRKA MEG BENYALJA!
  EZT NEKTEK!”
 • 11. jozo 2008. július 16. 18:26
  „a francia, spanyol gazdákkal nem lehet versenyezni

  ha annyi támogatást kapnának, mint ők, akkor nem lenne ennyi bajuk

  de nem kapnak, mert Igy alkudtak meg az EUval, talán 2014 után leszünk velük egy státuszban

  talán

  aki túléli addi ezt, aki nem, eladja a földjét német/holland/osztrák gazdának, akinek joga lesz igénybe venni a támogatást.

  ami egyébként az EU költségvetés legjelentősebb támogatása, 50% feletti...
  (hogy pl az angol királynő miért kap ebből rengeteg pénzt, más kérdés /mert sok földje van, amit nem müveltet meg/, ezekre késöbb kell gondolni)

  de addig nekünk a f.sz rosszabb vége jut, sajnos”
 • 10. Juhász Attila 2008. július 16. 17:34
  „Igazuk van a termelőknek de nem kiborigatni kellene, hogy mások onnan ingyen hazavigyék, hanem még szét is taposni. Mikor 180-200 forint volt kilója a dinnyének akkor volt pénze a vásárlóknak megvenni? Az Auchan otthon Franciaországban nem merné megtenni, hogy ilyen akciókba kényszeritse bele a gazdákat, mert ott felborogatják a pultokat is.
  Nem mindig az ám az olcsó amit kevés pénzért megvesz az ember. Csak néha gondolkozni kellene, és nem menni az alcsony árak után mint a birkák. Ha minden vásárló reális áron vásárolna, és megkövetelné azért az árért a minőséget, akkor az üzletláncok is észbe kapnának.
  De nem kell ám félreérteni nem az áruházláncok teszik ám zsebre a nagy hasznot. Azok a Nagykereskedők, akik nekik vásárolnak fel.
  5 évvel ezelőtt Magyarországon több mint 200 000 mezőgazdaságból élő ember volt. Tavaly 70 000 !!!! Idén legalább ennek a fele tönkremegy. Még munkanélküli segély sem jár nekik.
  Lehet irigykedni és kipróbálni az ő életüket.”
 • 9. következő 2008. július 16. 16:36
  „Egy kicsi furaság van benne.
  Nem adja oda a termellő a felvásárlónak, aki kimegy a területra és elszállitja a gyümölcsot, eseti 20.-Ft-ért.
  Viszont megéri neki felfuvarozni, Békésből ,Budapestre, és ott tönkretenni több mázsa gyümölcsöt.
  Bevétele: 0
  Költsége: az van a drága üzem anyag, ja és haza is kellett menni, dupla üzemanyag kiadás!
  Hól itt a logika Karsai Úr? Ugyan igy nem értettem a búza égetését se, valamikor régen ezért börtön járt!
  Ha minden áron lázadni akart, akkor miért nem tette azt meg következetesen.
  Kért volna engedélyt az árúsitásra, és adták volna Őnők 35.-Ft-ért. Biztos nem az árúházba vásároltak volna. Miért mindjárt csak a pusztitás jut eszükbe a képviselő uraknak.
  Ezenkivül, rengeteg szociális otthon, intézetek, korházak, táborok v stb. vannak, ahova értelmesen el lehetett volna ajándékozni.
  Vagy ez nem lett volna olyan látványos?”
 • 8. Makita 2008. július 16. 15:26
  „Ha jól tudom, akkor ez az egész história azzal kezdődött, hogy békési nepperek ( nem termelők...) import macedón dinnyét hozattak be és magyarként dobták piacra. Nem a magyar dinnye nyomta le a multik árait. A magyar termelők sajnos kénytelenek ezzel szembesülni egyéb termékek esetében is, lásd a 0,10 EUR /kg áru lengyel burgonya, és egyebek. Azt is tudjuk,hogy a multik természetesen onnan vásárolnak, ahol olcsóbb, nekik nem lényeges a hazai piac és a magyar termelők érdekeinek védelme.”
 • 7. dinnye 2008. július 16. 13:44
  „Gazdatrükk 2008.07.16 12:58
  Uram, tudja, hogy a spanyol gazdák mennyi EU támogatást kapnak? De látom nem veszi észre, hogy itt nem a spanyol gazdák voltak a versenytársak. A 49- Ft-ért árult dinnye nem spanyol volt, hanem magyar!! A termelőnek meg 20 Ft-ot adtak volna, ennyiért a spanyol gazda sem képes termelni, még EU támogatással sem.”
 • 6. homer 2008. július 16. 13:44
  „Hoppá, mi történt Önnel?
  Változás szelének friss illata a levegőben..”
 • 5. Gazdatrükk 2008. július 16. 12:58
  „Aki felszállíthatja Pestre és kidobhatja a dinnyéjét tonnaszám, tegye. Volt már ilyen a történelemben, de nem az járt rosszul, aki ezt megtette. Ezek a termelők is olyanok, mint a gazdák, akik a húszmilliós traktoraikkal elállják az utakat. Ahelyett, hogy igyekeznének olcsóbban termelni, mint a spanyolok, meg a görögök.”
 • 4. dinnye 2008. július 16. 12:34
  „Kisember, ... miből gondolja, hogy a verseny szabad és igazságos? Én Sulyok Erzsébetnek adok igazat, hosszú távon mindenki veszít, ön is kisember, ön - a kisember - a legtöbbet. /Ha nem a dinnyén, majd a krumplin, vagy a kenyéren, majd meglátja./”
 • 3. wargaborka 2008. július 16. 11:34
  „kisemberke majd ha tönkrevágnak minden hazai termelőt a multik akkor sírhatsz h nem lesz dinnye amit ehetsz. kajálhatod a cseh krumplit meg a félérett spanyol dinnyét. attól h szabadverseny van még léteznek szabályok. minden épeszű állam a saját termelőit és termékeit védi.
  ha már a gazdák zsebébe akarsz nézni, nem akarod megtudni mennyi adókedvezményt és egyéb előjogokat kapnak a multik??”
 • 2. SP 2008. július 16. 09:35
  „BŰN az élelmiszer megsemmisíteni!!!!, amikor sokan éheznek a világban.”
 • 1. Egy kisember 2008. július 16. 09:35
  „Hát szerintem azt is vizsgálni kellene, hogy egy "őstermelő" dinnyetermesztő mennyi kedvezményt kap, miközben egyfolytában sírnak, hogy nem élnek meg, meg tönkre fognak meni, ha...

  A vásárlók pedig minden 1 ft után adót fizetnek, nem kapnak kedvezményeket, visszanemtérítendő kölcsönt, állami támogatást, stb. mint az egyfolytában síró gazdák! Igenis legyen árverseny, és aki gazdaságosan, korszerűen tudja megtermelni amit el is akar adni, az úgyis a piacon tud maradni! Aki meg egy szezon alatt akar milliomos lenni, az nyugodtan csődbemehet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopogtató emberek

"Csak gyanítom, hogy ez a mi ismétlődő, határozatlan idejűre meghirdetett vasutassztrájkunk tovább… Tovább olvasom