Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szemétnagyhatalom

"Európai Unió is szemétnagyhatalomnak számít, egy polgárra 6 tonna megtermelt hulladékot számítanak évente."
A szemét összehozza az embereket, közösséget épít. Ez körülbelül tíz éve megtapasztalható élmény mifelénk. Több millió forintot érő munkát végeznek el csak Csongrád megyében azok, akiknek nem lenne feladata, mégis időről időre összegyűjtik a hulladékot a közterületeken. Makón a vadászok szokták átfésülni saját területüket, nemrég az Ószegedi út mellett élők szerveztek gyűjtőakciót, az újságban is meghirdették.

Vásárhelyen most az önkormányzat takaríttatott, Szegeden is végig szokták járni a Tisza-partot. Másutt horgászok, különböző egyesületek, vagy spontán szerveződő baráti társaságok ügyködnek. Algyőn lassan tíz éve szerveznek ilyen akciókat, a legközelebbit április 2-án, szombaton tartják. A faluvédő egyesület a kezdeményező és szervező, jönnek a horgászok és egy nagy csapat iskolás gyerek. A társaság szétoszlik, egy része a Tisza-partot fésüli át, mások a főutca környékét, vagy a 47-es szélét. Mindenki kap gumikesztyűt, szemeteszsákokat, és már több embernél is látni olyan botot, amelynek a végébe leköszörült fejű facsavart tekertek. Ezzel át lehet szúrni, föl lehet venni a pet-palackot.

Szóval a civil szemétgyűjtésnek is van kultúrája. A megtelt zsákokat teherautó gyűjti össze, többször is fordul, főleg a Tisza-töltésen. Az akció általában délig tart, ebéddel fejeződik be, aminek már hagyományos a menüje. A tájházban többnyire gulyásleves fő bográcsban, és jelentős mennyiségű palacsinta is készül mellé. Ennek híre ment, sok gyerek ezért is szívesen jön.

Egy-egy ilyen akció után pár napig, egy hétig úgy látszik, mintha tényleg tisztább lenne a falu és az erdő alja. Aztán előbb-utóbb jön egy árhullám, és amit nem vittünk el, azt elhordja a Tisza, és hoz helyette más szemetet. Inkább többet, mint kevesebbet, így pesszimistán nézve ennek a munkának a közterületek tisztaságán alig mérhető a hatása. Ez azonban nem újdonság: a leginkább fejlődő országokkal együtt az Európai Unió is szemétnagyhatalomnak számít, egy polgárra 6 tonna megtermelt hulladékot számítanak évente, ez a mennyiség nő. Saját szemetünk határoz meg minket leginkább, egy-egy ország kultúrájáról a legtöbbet most már az mond el, hogyan kezeli a saját hulladékát. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet úgy becsüli, 2020-ra 45 százalékkal több szemét termelődik, mint 1995-ben. Csak az a kérdés, hogy ebből mennyi kerül a megfelelő helyre, mennyi hasznosul újra, és mennyit dobnak el az utak mellett. Egyre kevesebbet – ebben bíznak, akik önként szemetet gyűjtenek, nem a látható hatás kedvéért, hanem maguk miatt. És tényleg hősies tett – még ha egy marslakó, vagy egy fejlett aggyal született csecsemő szemével nézve nevetséges is –, ahogy próbálunk úrrá lenni saját szemetünkön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A plusz

"A fenntartócsere nem csupán az intézmények nevében és a gyerekek után járó normatív támogatásban hoz változást." Tovább olvasom