Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Színházfront

"Alföldi Róbertet mint szabad szellemű művészt nem tudják elfogadni Nemzeti élén."
A Nemzeti Színház elé hívta ma estére tüntetni szimpatizánsait a Jobbik Alföldi Róbert leváltásáért. A liberális világpolgár direktor régóta szálka a párt szemében, így jó ürügyet jelentett az ellene indított offenzívához, hogy a közvélemény érzékenységét rosszul felmérve, először úgy döntött: bérbe adja a Budapesti Román Kulturális Intézetnek az ország első színházát, hogy ott emlékezzenek meg nemzeti ünnepükről.

Alföldi döntése sokaknál kivágta a biztosítékot, mert ezen a napon szomszédjaink arra is emlékeznek: 1918. december 1-jén gyulafehérvári gyűlésükön az erdélyi románok határozatot fogadtak el Erdély Romániához csatolásáról. Amikor a színigazgató politikai nyomásra visszavonta az engedélyt, azzal érvelt: meggyőződése volt, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz. Sajnálkozását is kifejezte: döntése félreérthető volt, ezzel sok magyar ember érzését megsértette. Alföldi nem mérte fel: a Nemzeti élén nemcsak művésznek, hanem a politikai realitásokkal, érzékeny pontokkal tisztában lévő közszereplőnek is kell lennie – és ezen a poszton döntéseivel politizál.

Érdekes különben az ügy romániai visszhangja. Egy gyulafehérvári katolikus pap úgy nyilatkozott: abszurd dolog történt, olyan ez, mintha Romániában a magyarok nem kapnának engedélyt március 15. megünnepléséhez csak azért, mert 1848-ban a magyarok a románok ellen harcoltak. A román–magyar történelmi megbékélés élharcosa, Smaranda Enache, a marosvásárhelyi Pro Europa Liga társelnöke sajnálatának adott hangot, hogy szélsőséges pártoknak még mindig van lehetőségük feszültségeket kelteni a két ország között. Az erdélyi magyar Krónika vezércikke úgy véli: a nemzeti színházi román ünneplés híre és az erre érkező magyar felháborodás olyan időpontban jött, amikor hihetőnek kezdett tűnni, hogy a két nép, a két ország egymásra van utalva, hogy soha nem volt olyan jó esély az együttműködésre, mint jelenleg.

Minthogy a román ünnep csak ürügy volt, mindegy a Jobbiknak, mit gondolnak Erdélyben. A magyar kultúra védelmezője, a János vitéz Iluskáját lejuliskázó Pörzse Sándor parlamenti felszólalása után nyilvánvaló: Alföldi Róbertet mint szabad szellemű művészt nem tudják elfogadni a Nemzeti élén. Ünnepelhetik Norvégiától New Yorkig – amit tud, az itt és most sok. Ahogy botrányos és sok volt a hetvenes években Pasolini az olaszoknak, Fassbinder a németeknek. Ma meg nemzeti kultúrájuk részeként büszkék rájuk is.

Olvasóink írták

 • 3. blatth 2010. december 04. 15:18
  „Kár, hogy Hollósi Zsolt a színikritikáktól politikai dilettantizmusba tévedt. Alkalmatlan példát hoz márc. 15-tel (sajnos mások is próbálkoznak ezzel). Jobb megközelítés a II. Bécsi Döntés, mert ott is országrész elcsatolásáról van szó.
  Nem az a kérdés, hogy ki ki ellen harcolt, hanem hogy vitte-e a területet emberestől. Mit szólnának Bukarestben, ha magyar kormányhivatali szerv az ottani nemzeti színházban a 2. bécsi döntést ünnepelné? Pedig nem is azonos nagyságú területekről van szó és úgy tűnik mégis örökre szeretnék.
  Alföldi R. művészetét lehet szeretni, de amit tud, az itt és most kevés volt.”
 • 2. B-S 2010. december 02. 21:41
  „Észrevételeim a cikkel kapcsolatban:A román ünnepet egy nacionalista csoport megünnepelhette,a Székely gárda
  nem-romániában...Ha mi szeretnénk az ő nemzeti színházukban megemlékezni észak-erdély visszatéréséről,és
  Horthyék bevonulásáról az vajon "kiverné-e a biztosítékot"?A gyulafehérvári pap rosszul emlékszik március 15-ével,nem a románok ellen harcoltunk,hanem a Habsburg elnyomás ellen kelt fel a nemzet.A Nemzeti előadásai:
  A liberálisan újragondolt János vitéz előadásra ha elvittem volna a hétéves kisfiamat,hogy magyarázom meg neki
  hogy a pesti aluljáróban libegő prostik igaziból tündérek?Vagy a nagy-Magyarország térképére onanizáló katonák mit- is csinálnak?Lássuk be aki ez ellen szólni mer az uszít,vagy "szélsőséges".Ez a baj.”
 • 1. achilleus 2010. december 02. 20:06
  „Mi is volt a helyzet a Kárpátia (vagy Hunnia?) koncerttel a kecskeméti Technika Házában (a korábbi zsinagógában)? Az is érzékenységet sértett, ez is. De mintha nem látnám, hogy ezt az érzékenységet ugyanolyan megértés kísérné.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazafutás

"Ahhoz sem vagyunk itthon hozzászokva, hogy egy állás megszerzése érdekében lakóhelyet váltsunk." Tovább olvasom