Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Teher és lehetőség

JEGYZET - "A város sorsát évtizedekre eldöntheti, tényleg sikerül-e meghonosítani Makón a turizmust."
Pillanatnyilag nem áll nyerésre Makó abban a partiban, amelyben – mint másfél éve ugyanitt írtam – úgyszólván mindent egy lapra tett fel a város. A Hagymatikum akkor még csak épülőben volt, ám akik megnézték a félkész Makovecz-fürdőt, később elégedetten hallgatták a polgármester és a fürdőigazgató – utóbbi közben távozott – optimizmustól fűtött szavait. A kétkedők annyit jegyeztek meg: mindez szép, de lesz-e elegendő vendég a kupolák alatt? A kérdés komoly: a beruházás, s vele együtt a város sorsát évtizedekre eldöntheti, tényleg sikerül-e meghonosítani Makón a turizmust mint új iparágat.

Egyelőre úgy tűnik, mintha a fürdő megnyitása óta eltelt hónapok a kétkedőket igazolnák. Keresik az eddigi sikertelenség felelőseit, számvevőszéki vizsgálatot sürgetnek, szórólapoznak. Közben a fürdő élére új igazgató került, aki elődjénél jóval kevésbé hangzatosan fogalmaz, de azért azt mondja, hisz a Hagymatikumban. Talán meglepő, de olyanoktól is hallottam, hogy drukkolnak neki, akik a legkevésbé sem voltak fürdőpártiak.

A partinak tehát még nincs vége. Aki próbálkozott már bármiféle vállalkozással, alighanem tudja: ahogyan a játékban, úgy az üzletben is szükség van türelemre, kitartásra. Aki továbbra is optimista, most arra hivatkozik, hogy nincs az a mégoly nagy ívű befektetés, amely az első pillanattól nyereséges volna. A sikerig rengeteg munkát, pénzt kell beleölni, akár hosszú éveken át. Érthető persze az is, hogy akiknek a pénzére megy a játék, közben türelmetlenek, és a rossz híreket hallva egyre inkább azzá válnak.

Ami a bizonytalanságban biztos: a Hagymatikum, ha tetszik, ha nem, áll, és vele együtt továbbra is megvan az esély arra, hogy Makó fürdővárossá legyen. Ez teher, de lehetőség is. Az igazán bölcsek azt is tudják, a kettő valójában egy és ugyanaz – a kérdés az, miképp élünk vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ígéret

"Sajnos nem esznek a magyarok elég chipset és nem szívnak elég cigarettát, nincs fedezet a pluszforrásokra." Tovább olvasom