Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Termelünk és élünk

JEGYZET - "Véget ért a teljes foglalkoztatás kora, ahol csak azért lapátoltak ketten, hogy kevesebb legyen a kocsmatöltelék."
Orbán Viktor a kecskeméti Knorr-Bremse gyár alapkőletételén azt mondta, „Magyarország útkeresése a munka és a termelés becsületének helyreállítására, valamint az adósságcsapdából való kiszabadulásra épül". A miniszterelnök többször hangoztatta, hogy hazánkban nem a szolgáltatás, hanem a termelés lesz a gazdaság motorja.

Pedig a tankönyvek is azt írják, hogy a gazdasági fejlődéssel a mezőgazdaságban dolgozók száma csökken, az iparban elhelyezkedetteké kezdetben nő, majd esik, míg a szolgáltató szektorban dolgoznak majd a legtöbben. Nem kell hozzá egyetemi professzornak lenni, hogy megértsük: a gépesítés, az automatizálás kiszorítja az élőmunkát a piacról. A befektető ma sem a munkások jólétéért kockáztat, hanem jórészt saját, vagy éppen unokái gyarapodásáért. De ez így helyes. Az ő pénze, az ő kockázata. A tankönyvben leírt gazdasági fejlődés Szegeden is tetten érhető. Ha közelebbről is belenézünk a szegediek zsebébe, kiderül: az úgynevezett termelőágazatokból nagyon kevesen élnek. Ellenben a szolgáltató szektor él és virágzik, a fizetések is életképesebbek.

Valahol azért megértem Orbán Viktort. A rendszerváltás óta közel félmillió munkaképes ember került az utcára, a legfeljebb 8 általános iskolával rendelkező tömeget foglalkoztatni kellene. Csakhogy Kína már régen maga alá gyűrte a világipart. A Bloomberg gazdasági elemző központ szerint egy kínai munkás havi 160 órát dolgozik, óránként forintra átszámítva alig bruttó 299 forintért. A magyar kétkezi munkás ezzel nem tud versenyezni, a hozzáadott érték nélküli szalagmunka Európában már a múlté.

Hacsak nem... De nem. A szocializmus elmúlt, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Véget ért a teljes foglalkoztatás kora, ahol csak azért lapátoltak ketten, hogy kevesebb legyen a kocsmatöltelék. A jövőt – még ha ezt ma kevesen is hiszik el – a jól képzett, értelmes, világra nyitott emberek építik.

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2013. október 16. 15:47
  „A szocializmus elmúlt, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

  Nevezzük nevén a dolgokat: kommunizmus.
  Érdekes ez az "előny" latolgatás. Persze minden diktatúrának vannak "előnyei".
  Pl. nem kell választásokra járni.
  Vagy nem kell külföldre járogatni, mert nem szabad.
  Nem kell kritizálni a kormányt, mert azt sem szabad.
  És az életszínvonalat sem illik kritizálni, és a vezetőinket sem.
  Nem is kell gondolkozni.
  Tényleg, mennyi előnye van a diktatúrának!”
 • 3. antipolgar 2013. október 09. 16:08
  „Tisztelt 1. csonakos, 2. csutak!
  Par honapja irtam, hogy semmilyen diktatorikus rendszerben nincs szukseg muvelt, gondolkodo emberre. Ha ugyanis valaki muvelt es gondolkodik a vilag folyasan, akkor igen hamar rajon arra, amit a hatalom nem szeretne. Summa summarum: a gondolkodo ember szeret a fuggony moge nezni, es ha ott olyan talal ami neki nem tetszik, akkor eloszor velemenyt nyilvanit, aztan cselekszik. Na, ez nem kell most.
  Ellenben a muveletlen, bugyuta ember elfogadja kritika nelkul a talcan nyujtott es kotelezo velemenyt. Gondoljanak csak a hozzaszolok bizonyos korere.
  Masok, bar tudjak, hogy fals a kotelezo szolam, de parthusegbol, kiadott kotelessegbol vagy egyszeruen csak baksisert mondjak a "velemenyuket".
  Igaz ez minden elnyomo es hazug rendszerre a multban es most is.”
 • 2. _csutak_ 2013. október 09. 13:34
  „A mai hatalom retteg a kiművelt emberfőktől!”
 • 1. csonakos 2013. október 09. 09:18
  „"A jövőt - még ha ezt ma kevesen is hiszik el - a jól képzett, értelmes, világra nyitott emberek építik."
  Gondolom emiatt verték szét a hazai oktatást! Vagy ezzel a jövőt verték szét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kódolt ellenállás

"...szeretnének úgy kinézni, mint egy kazah gépjárműalkatrész-kereskedő." Tovább olvasom