Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Tésztanap

"A menzai kísérletezésbe még maga az angol sztárséf, Jamie Oliver is belebukott."
Nem találkoztam még olyannal, akinek a teljes elégedettség ült volna ki az arcára, ha szóba került a menzakoszt. Ez nyilván azzal magyarázható, hogy borzalmasan rossz ételeket próbáltak megetetni velünk gyerekként az iskolai menzán.

Az például a mai napig rejtély számomra, hogy milyen alapon kaphatta nevét a finomfőzelék – amitől sok gyereket a hideg ráz ki. Jó darabig pedig még otthon sem voltam hajlandó kelkáposzta-főzeléket enni, mert kizárólag az a szörnyű paprikás, lisztes, pépes, ízetlen katyvasz ugrott be róla, ami ilyen név alatt futott a menzán. Persze az is igaz, hogy a legtöbb kisdiák egyfolytában tejbegrízt, sajtos tésztát vagy rántott húst enne sült krumplival, ha tehetné – ami nemcsak egészségtelen, de drága is.

Sajnos csak ez utóbbi a kulcskérdés. A szülő ugyanis érthetően azt szeretné, ha a gyerek emberi kosztot kapna a suliban, amivel jól is lakik – viszont minél kevesebbet szeretne érte fizetni. A gordiuszi csomót a menzai cégek gyakran úgy vágják át, hogy egy rakás tésztát etetnek meg a gyerekekkel: a zöldség úgysem kell nekik, nem laknak jól vele, meg drága is. Kísérletezésre pedig se pénz, se kreativitás, se idő.

A menzai kísérletezésbe még maga az angol sztárséf, Jamie Oliver is belebukott, pedig derekasan küzdött, hogy a szigetországbeli srácokat egészséges és finom ételekre szoktassa. Nem sikerült neki. Pedig ugyanannyi pénzből és idő alatt főzött, mint a műkajagyártó menzás dolgozók. Csakhogy nem számolt azzal, hogy a gyerek milyen családban, milyen "gasztrokultúrában" szocializálódott. Az angolok pedig nem kifejezetten a gourmand-ságukról ismertek.

Nekünk ugyan van egy nagyszerű ízvilágú, bár csöppet egészségtelen konyhánk – de a menzás gyerekek ebből nem sokat érzékelhetnek. Legalábbis az ízekből.

Az egészségtelenséget viszont megkapják.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2011. február 17. 16:32
    „A teljes elégedettség az túlzás. De látott már valaki teljesen elégedett magyar embert? Mert én még soha.
    A tükörben sem. :)

    Nekem pl. nemigen volt bajom szinte soha a menzakoszttal; a finomfőzelék ma is az egyik kedvencem. Ízlés dolga. Nyílván nem vígasztal senkit a tudat, de talán segít az elsózott májgaluskaleves kanalazgatása közben: kis hazánkban van vagy 300 ezer gyerek, aki éhezik, azaz szeletke vajas kenyér SEM jut neki. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerszinglik rezsije

"A kevesebbet a tehetősebbek, a téglalakásokban élők, a többet a szegényebbek,a tömbházakban lakók fizetik." Tovább olvasom