Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Traktor

"Meg tudják-e menteni a polgármesterek a pártjukat, vagy az erkölcsi, bizalmi válság őket is magával rántja?"
Mint traktor a trágyából, úgy jöttünk fölfelé – kommentálta pártja választási szereplését az MSZP egyik megyei polgármestere. Persze nem most, hanem 2002-ben. Azóta sok minden lejátszódott, az a traktor pedig borzasztó mélyre süllyedt, innen nemigen bír kijutni. Legalábbis úgy nem, ahogyan eddig próbált.

A kormánypárton belüli hatalmi harcról ír az országos sajtó, de most egy olyan szempont is szóba került, ami korábban még mellesleg sem vetődött föl. Ha már a politika is olyan, mint a versenyszféra – és valamilyen verseny tényleg zajlik –, úgy kellene működnie, hogy a hosszú időn át jól teljesítő középvezetők közül följebb léphessenek, akik szeretnének, és alkalmasak is erre. Ehhez képest a magyar közéletben kétféleképp működő politika létezik: önkormányzati és parlamenti. Utóbbi változásait két választás között többnyire alig látható erőviszonyok, taktikák, helyezkedések befolyásolják, és ez egyformán jellemző mindegyik pártra.

Az önkormányzatok világában tisztábbak a viszonyok. Az itteni vezetők általában évről évre csökkenő állami finanszírozás mellett teljesítettek, hozzászoktak már ahhoz, hogy a kormány feladatot ad, de a végrehajtáshoz szükséges pénzt nem mindig teszi mellé. Ők már tizenéve válságot menedzselnek: gazdaságtalanul működő városi intézményeket alakítottak át és szüntettek meg, konszenzust teremtettek a fontos döntésekhez, vagy épp sikerrel semlegesítették ellenzéküket. Többségük megtanulhatta, hogyan kell odaállni egy tornateremnyi mérges szülő elé, és kimondani: ezért és ezért muszáj bezárnunk az iskolát. El tudták magyarázni, miért fontosabb egy város életében a fejlődés, mint a toldozgatás. Mégse szónoki sikerekkel, hanem nyertes pályázatok milliárdjaival mérik saját teljesítményüket. Legtöbbjük már ott tart, hogy településüket „növekedési pályára állította", és pártjuk – legalábbis helyben – többet köszönhet nekik, mint ők a pártjuknak. A Heti Válasz című országos hetilap a fideszes Kósa Lajost és a szocialista Botka Lászlót szerkeszti közös fotógrafikára a címoldalán, de ilyen polgármestert még lehet találni a megyében, többet is. Jellemző rájuk, hogy együtt tudnak működni egymással, és ez akkor is érték, ha a szándék ma már néha csak abban nyilvánul meg, hogy nem tartanak be egymásnak.

A kérdés az MSZP-ben most talán úgy vetődik föl: vajon meg tudják-e menteni a polgármesterek a pártjukat, vagy az erkölcsi, bizalmi válság őket is magával rántja? Ez, ha helyzetbe is kerülnek, elsősorban a választókon múlik. Akik a tiszta beszédet általában szeretik. Csak nem mindegy nekik, hogy mennyi mellébeszélés után hallják.

Olvasóink írták

  • 2. achilleus 2009. június 21. 12:52
    „1. hozzászólás tuskóhopkins 2009.06.21. 11:16
    Egyetértek. Szó szerint ezt szerettem volna hozzáfűzni.”
  • 1. tuskóhopkins 2009. június 21. 11:16
    „Kösz a szokás szerint mértéktartó, alapértékekre épülő látásmódban megírt jegyzetet. Hátha olvassák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukta

"Mérhetően nem javult a diákok teljesítménye, nem csökkent szorongásuk sem." Tovább olvasom