Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Új vízió

"Az MSZP számára talán hasznosabb is volt ez a megrázó vereség."
A választók egyértelművé tették azt, amit az első forduló is megmutatott: az urnákhoz járuló magyar polgárok a Fidesznek minden eddiginél nagyobb felhatalmazást adtak az ország vezetésére. A kétharmados többség, amit a Fidesz megkapott, párját ritkító eredmény, akkora mértékű győzelem, amellyel minden eddigi kormányt meghaladó feladat és felelősség is jár. A második forduló egyik tétje volt a kétharmad sorsa, a választók elegendő mértékben értesültek arról, mekkora felhatalmazást adnak a Fidesznek, ha rá szavaznak, vagy távol maradnak. A Fidesz 68 százalék fölött nyert, s nyilvánvaló lett, hogy a választók nem egyszerűen elküldeni akartak egy hiteltelenné vált kormánypártot, hanem olyan új vezető erőt választottak, amelyik új víziót tud adni Magyarországnak.

Az MSZP számára talán hasznosabb is volt ez a megrázó vereség, mint ha egy magyarázható kudarc lett volna. A párt elnöke és elnöksége még az este lemondott, s ki tudja, mióta először, morális hibákról lehetett hallani. Nem is volt út másfelé. Az a párt, amelynek jelöltjei nem szívesen kampányolnak saját 8 éves kormányzati teljesítményükkel, sőt van, aki az első forduló után le is veszi a párt nevét a plakátról – ez a párt már a választás előtt megbukott. A „ne szeressetek, hanem használjatok ki a Fidesz ellen" stratégia minden volt, csak nem vízió a jövőről.

Ami 2006 óta volt Magyarországon, az már nem mehetett tovább. Közvetlenül az őszödi zavargások után egy új kormányalakítással vagy a választások kiírásával még talán fennmaradt volna a kétpólusú státus. Azonban Őszöd, Gyurcsány Ferenc önvizsgálatának hiánya, a koalíció bukása, a tragikomikus utódkeresés, a BKV-ügy és a válság elegye elvezetett az MSZP bukásához.

Orbán Viktor első beszédében nem késlekedett meghirdetni a nemzeti együttműködést, kétségkívül azt az eszményt, amelynek évek óta a legnagyobb hiányát látja az ország. A kitartó, egymást segítő, közös célokért lelkesedő nemzet víziója gyökeres változása lenne a mindennapi magyar életérzésnek. Ehhez Orbán Viktor elmondta az első mondatot az új parlamenti többség részéről: „a győztesnek nem igaza, hanem feladatai vannak". Hozzá kell tenni, a győztesnek nincs más választása. Akkora mértékű bizalmat kapott, amellyel szemben még a győzelmi fotózás is késlekedés.

Olvasóink írták

 • 13. Satnya 2010. április 26. 21:40
  „10. Te, akkor Orbán Viktornak már nem lenne keze.....”
 • 12. abdul66 2010. április 26. 21:01
  „És mi lesz azokkal az újságírókkal, akik gusztustalanul támogatták a maszop-szadesz kettőst 8 évig?”
 • 11. varosi 2010. április 26. 18:35
  „Mennyire fájhatott sulyokerzsinek leírni a mai címlapot, hogy elsöprő FIDESZ győzelem.
  Kár, hogy erzsimamáról nem lehet nekünk ítéletet mondani.
  Paneknek az a cikke viszont tetszik.
  Csirén! Vedd magad takarékra. Ítéletet mondtak végre rólad és az elvtársaidről. Bár tudjuk, hogy a tiféléteknek semmi sem elég, akkor is följöttök a felszínre.
  üdv bottkának!!! Remélem szép napja volt a mai, az önteltsége kapott gellert.....talán”
 • 10. madártej 2010. április 26. 18:02
  „Irény! Tégöd nem izgat, hogy végre röndöt lehet tönni az ország vászon tarisznyájában, ahonnan még a lakatot is ellopták a szocliba tolvajok, akik 8 évig kezelték a kassza kúcsot? Ha az utódok csak fele annyit fognak ellopni,már sokat nyerünk, mert Pokornitól tudjuk, hogy aki először nyúl hátsó szándékkal a kasszába, annak levágják a kezit! Ahogy a Navracsics levelét olvastam az MNO-n,amit Leebajnaihoz írt az átadás-átvétel témájában, egész mögértöttem, hogy itt nem lösz menekvés, első körben csattan a bilics jó néhány elvtárs csuklóján,. Úgy ám, mert ami abban az átadás-átvételi tervben írva vagyon, azt ma simán nem ússza mög sénki, hacsak mög nem hal ijedtibe´!”
 • 9. unknown 2010. április 26. 17:31
  „2. mazsolaszolo
  Amit itt leírtál, azon Marx, Engels, Lenin, Kun Béla és még Kádár is kacag a másvilágon:
  "...Az MSZP számára itt a nagy lehetőség, hogy négy év alatt, a színfalak mögött igazán nagy kaliberű, európai szintű párttá ás politikusaivá képezzék magukak. Más őt nincsen, mint csöndben megtisztulni és fejlődni..."”
 • 8. mazsolaszolo 2010. április 26. 14:27
  „7: a te hozzászólásodból egy dolog süt: az ostoba ítélkezés, a mások feletti kontroll, a mértéktelen egoizmus, butaság, az alapból való dobozolás: gyk: előítélet. Aki kritizál, kétszer sem biztos, hogy szadeszes, ballibsi vagy hasonlóak. Jómagam jobboldali politikai orientáltsággal bírok, amely közel van a középhez. Felfogtad? Jobboldali vagyok -ámde de nem Jobbikos, nem Fideszes, nem MDF-es, sem KNDP-s. Eddig ok, vagy kezdjem el magyarázni még egyszer?

  A Fidesz nem világraszóló sikerű nagytotál hurráhurrá. Csak azt akarja elhitetni mindenkivel. Mert Viktor egyben nagy: ellenzékben és ígérgetésben. Majd nézd meg akkor, amikor MUNKA leend, úgy fél év múlva.
  Azoknak az idióta, gyereknek megmaradt hülyének a számára, akik most csontig beszopták Viktort meg a kétharmadot, és nem képesek változni, ha nem lesz fél év múlva Kánaán Magyarországon és kádárizmus jólét, kolbászból a kerítés, szélszebesen fog a gyermeki indulatuk, elkeúseredésük az imádatból a gyűlöletbe csapni. És ezt Orbánnak jól kéne tudnia kezelni. Ha nem, akkor igen rövid időn belől ő maga lesz a Gyűlölt Apu, aki mindenért hibás.

  Majd csak nézd meg. :)”
 • 7. cyt 2010. április 26. 13:56
  „Az MSZP-SZDSZ szimpatizánsok minden megszólalásából süt a gyűlölet és a diktatúra. Számukra az együttműködés azt jelentette, hogy VALAMENNYI FIDESZ-es parlamenti javaslatot elvetettek, vagy még tárgyalási szintre se emeltek. Náluk minden a "kettős mérce" elve; amit nekik szabad, az tilos mások számára. Tessék ilyen szabályok mellett "együttműködni". Nos ez nem megy és nem is fog menni. Akik képtelenek a "kettős mérce" elvétől elszakadni, azok képtelenek kompromisszumokra, együttműködésre, de megújulásra is. Jó cikket írt most is P.S., mint már sokszor. Az MSZP_SZDSZ táborán kívül mindenki számára világos volt - és ezt nem is rejtették véka alá -, hogy minél későbbi időig húzza-halogatja a regnáló rendszer a választásokat, annál nagyobbat buknak. Nos ez bejött, mégsem vagyunk büszkék arra, ami történt. Ez ugyanis előre látható volt. A most bukó kormánypártok alkalmatlánsága a vezetéshez még ezen a ponton is világos; képtelenek voltak felmérni azt, mikor kellene számukra megfelelő időpontban kiírni az új választásokat. Sodródtak saját butaságukkal - és a padlónál is mélyebbre kerültek. És akkor a nagyöregek még mindig nem látják, hogy mi a helyzet, még mindig ők akarnak "megújítani". ... no more comment ...”
 • 6. FLEXSNAKE 2010. április 26. 11:23
  „júj, csirénke, bajba vagy mi? :D”
 • 5. némakacsa 2010. április 26. 10:52
  „3., a közelmúlt Fidesz-mérlege épp így vonható meg. Most megmutathatják, mi telik tőlük ellenzék, akadály, koalíciós kényszer nélkül.
  Szebb Jelent!”
 • 4. Csirén 2010. április 26. 09:53
  „1. ...ezt a milliárdossá avanzsált dolgot ne forszírozd, mert visszaüthet szegíny vikire......”
 • 3. Csirén 2010. április 26. 09:51
  „Orbán ritka nagy képmutató! Ki akadályozta folyamatosan az együttműködést? Ki volt az aki minden intézkedést megtorpedózott, az utcára vitte a csürhét, randalírozott ( kordonbontás), és egyáltalán leszart mindenkit aki nem az Ő potentátja volt?
  Megérdemelné, hogy ugyanazt kapja, mint amit ő csinált. De nem ez várható, mert az MSZP nem fog olyan ordenáré módon viselkedni. Remélem. Becsülöm Őket a kitartásukért, és az elért eredményekért.

  Most ismét várhatjuk a családtámogatások befagyasztását, az adók emelését ( burkoltan) a közszféra illetménybefagyasztását, és a már megszokott évi 10 %.-os létszámcsökkentést, és egyáltalán a bérből és fizetésből élők sanyargatását, meg a Széchenyi tervet/most kártyát, olimpiát, s közben felkopik az állunk, mint ahogyan ez történt 98-és 2002 között.”
 • 2. mazsolaszolo 2010. április 26. 09:29
  „Orbán most megkapott mindent, ami meg lehet kapni, rövidesen ez a minden még két évvel kibővülhet EU-szinten. Ez hatalmas felelősség, és olyan kaibert kivánna, aki el is bírja ennek súlyát. Viktor nem ilyen ember - sajna, ő nem Angela Merkel. Az olyan politiusból, aki a hatalomra született és tud is élni azzal, nagyon kevés van. Remélem, legalább tanácsaadó szinten lesz körülötte felnőttebb ember.

  A kétharmad a fal. Nyílván egy Fidesztől függő, gyönge, kockafejű és meglehetősen instabil erkölcsrendű Sólyommal nem lesz gond, bármiféle törvényt át fognak tudni verni rajta. Ha nem előbb, akkor utóbb.

  Az MSZP számára itt a nagy lehetőség, hogy négy év alatt, a színfalak mögött igazán nagy kaliberű, európai szintű párttá ás politikusaivá képezzék magukak. Más őt nincsen, mint csöndben megtisztulni és fejlődni. Ha ugyanis Viktor mindet felmorzsoló technikáját egy az egyben átveszik, nem lesznek jobbak nála egy dekával sem. Azzal tényleg nem lehetkétszer nyerni, csak elpusztulni. Hagyják csak a Jobbikra a felmorzsolást és a megosztást, az utcára - és a paramentbúl kivunulást, meg az önkényes kordonbontást. Ha ez történik, akkor Viktor csak azt kapja vissza, pofába és szembe, amire másokat tanított.

  Jó munkát, kedves Fidesz! De most aztán kötésig állni a melóba, mert ha már ezerrel dolgoznátok, az is késő volna. :)”
 • 1. .suhym. 2010. április 26. 07:37
  „Óriási lehetőség, óriási felelősséggel!
  Most jön a neheze! A mind gazdaságilag, mind morálisan lezüllesztett ország kiemelése a gödörből!
  Nehéz, nagyon nehéz munka lesz!

  Az MSZP beszélhet megújulásról, de ahhoz nem Lendvaikat, Kovács Lászlókat...etc. kell a bársonyszékekbe ültetni. Őket érdemeik elismerése mellett nyugdíjazni kellene.... gondolom én. Amíg az előző rendszert kritikátlanul kiszolgáló, a rendszerváltáskor, a jó időben, jó helyen lévő, a kommunistából így, úgy milliárdossá avandzsált emberek lesznek az a párt "arcai", addig megújulásról beszélni nem túlzottan hiteles!
  MSZP-és Hölgyek, Urak az idő túlhaladta Önöket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legolcsóbb tej

"Amit itt lehet látni, körben, az a magyar mezőgazdaság jövője." Tovább olvasom