Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Útlevél, csavarhúzó

"Szegény vonatot többet piszkálják a csempészek és a vámosok, mint a vasúttársaság emberei."
Útlevél, vonatjegy, csavarhúzó megvan? – elképzelem, ahogy a „megélhetési csempész" ellenőrzi a felszerelést a műszak előtt. Kolbászos szendvicsre, fóliába csomagolt rántott húsra nincs szükség, az út Horgostól Szegedig csak 45 perc. És közben dolgozni kell!

Burleszkbe vagy Kusturica-filmbe illő jelenet: emberünk elektromos csavarhúzóval szétkapja, amit lehet: lámpát, fűtőtestburkolatot, és elrejti a cigarettát. A „sima" utas engedelmesen arrébb ül, félreáll, nem akarja gátolni a szakit a munkában. Később, Röszkénél felszállnak a vámosok, csavaroznak ők is. Mindent nincs idő átnézni, szerencse és ügyesség kérdése, hogy megtalálják-e az árut. A csempész faarcot vág, ez a dolga.
De mire gondol az utas?

Hogy nem az ő dolga? Hogy a szemét állam megérdemli, így is olyan sok az adó? Hogy jobb nem konfliktusba keveredni? Vagy vívódik azért, és átfut az agyán, hogy talán szólni kellene? Eszébe jut – ahogy egy barátom fogalmazott –, hogy csempészek közt nepper, aki néma?
Szegény vonatot többet piszkálják a csempészek és a vámosok, mint a vasúttársaság emberei. Ha üresedés lenne, legalább tudják, honnan kell szerelőket toborozni.

A rendszeresen lejátszódó jelenet az utasok szemszögéből kínos, szürreális vagy humoros – hozzáállás kérdése. Az azonban tény, hogy a cigarettacsempészek – akik ha szerencsések, tíz fordulóval 100-125 ezer forintot kereshetnek – a határból próbálnak megélni. Kihasználják a „vonalat", ami miatt például egyik kollégám csak alapos tájékozódás után mer útnak indulni Horgoson élő szüleihez, nehogy a 20 perces út 3 óráig tartson. A határ kicsit olyan, mint a háború – sokaknak árt, kevesek meg hasznot húznak belőle.

Olvasóink írták

 • 3. legal 2009. április 17. 21:03
  „Azért tényleg elég humoros. Csak a vicc kedvéért: A vámosok meg szokták nézni a pótkereket is?”
 • 2. antikos 2009. április 17. 19:03
  „Nagyon egyszerű. Amikor bejön a vonat a vámosok a leszállókat ellenőrizzék az állomáson. Ennyi...
  Továbbá a beérkező vonatot kísérje egy terepjáró végig a sín mellett.
  Vagy ne legyen jövedéki adó a cigin:)”
 • 1. flexsnake 2009. április 17. 16:49
  „Az utolsó mondat: keveseknek árt, sokak meg hasznot húznak belőle. Ár-érték-fizetés amíg az arányok ilyenek ez működni fog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteleki körmagyar

"Kisteleken mindennap találkozik egymással az adós és a hitelező. Ha udvariasak, még köszönnek is… Tovább olvasom