Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Ütni az asszonyt

"Társadalmunk képtelen feldolgozni a férfi-nő viszony változásait."
Talán egyszerűbb lenne, ha az erőszakos hajlamú férfiak már az első randin elszavalnák Szabó Lőrinctől a Semmiért egészent: „mint lámpa, ha lecsavarom, ne élj, mikor nem akarom". Sajnos a való világban a nőknek sokszor nincs választási lehetőségük – annak az erzsébetvárosi dajkának sem volt, akit nemrég késelt meg volt élettársa.

Borzasztó számok: hazánkban hetente meghal egy asszony családon belüli erőszak miatt. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE) egyesület adatai szerint életében minden ötödik nő kerül olyan párkapcsolatba, ahol rendszeresen megütik vagy megverik – 25 százalékukat akkor is, ha terhes. Sőt: az asszonyok 90 százaléka visszatér bántalmazójához, az ököllel pecsételt kötelékhez; mert „a gyerekeknek szükségük van apára", mert „amikor nem durva, boldog vagyok".

Keressük a megoldást – október óta hatályos a családon belüli erőszak megelőzésére szánt távoltartási törvény, amelyet még SZDSZ-képviselőként a szegedi Sándor Klára jegyzett. Hatályos – csak éppen nincs végrehajtási rendelete, sok pontján érthetetlen, egyetlen fellebbezéssel kijátszható. Például a járőröknek a helyszínen kellene határozniuk az adott ügyben.

Társadalmunk képtelen feldolgozni a férfi-nő viszony változásait. Ezért sztereotípiákra egyszerűsítjük azt. A férfi nem tudja megérteni, hogy akit évtizedekkel ezelőtt elfogadott volt a konyhában dolgoztatni, mára egyenrangú társa. A férfi félti domináns pozícióját, retteg attól, mi lesz, ha kiderül, egy nő sokkal jobban produkál, mint ő. Többet visz haza, sikeresebb. De ugyanígy a sztereotípiákhoz nyúlunk, ha a nők elleni erőszak okait elemezzük: a férfi szexista, durva – hisz ilyennek született.

Pedig – erre hívja fel a figyelmet Tamási Erzsébet férfikutató – az erőszak mindig a folyamat vége. Azt is kellene vizsgálni, mi vezetett odáig.

Ugyanő írja: a társadalom elvárja a férfitól, hogy ne legyen gyenge, hiszen győztesnek nevelték. Ha egy nő szerencsétlen, akkor segítségre szorul, mert ez a társadalmi kép. Ha viszont egy férfi szerencsétlen, azt mélyen lesajnálják. Például ekkor üt – hogy érezze, ismét ő csavargatja a lámpát.

Olvasóink írták

 • 3. demeterkornel 2009. november 30. 06:40
  „A férfi alapvetően agresszívebb lény, mint a nő. Ugyebár ott van a tesztoszteron, amit nem a férfiak találtak ki. És nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy sok évszázadon keresztül úgy maradt életben a nő, hogy a férfi agresszivitásának köszönhetően tudott mit enni.
  DE!!!
  Ha csak egyetlen esetben is kihasználnám erőfölényem egy nővel szemben, nem tudnék többet tükörbe nézni. Intelligencia kérdése, hogy egy vitás ügyet le tudsz-e rendezni szavakkal, vagy az érvekből kifogyva, tehetetlenséged abszolút bizonyítékaként megütöd a gyengébbet. (Kisebb, vagy gyengébb férfit sem ütnék meg soha)
  Ne mondja senki azt, hogy soha nem jutott eszébe egy komolyabb veszekedés közben, hogy most legszívesebben lecsavarna egyet a másiknak. Aki ilyet mond, nagy valószínűséggel hazudik. És lehet ezt a dolgot ideologizálni jobbról-balról, a lényeg az, hogy csak a kifejezetten buta emberek nem tudnak gátat szabni indulataiknak. Még egyszerűbben: Aki megüt egy nőt, az egy hülye bunkó!”
 • 2. dömdödöm 2009. november 27. 23:15
  „oda köll verni”
 • 1. Ajna 2009. november 26. 22:01
  „:´(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltremények

"Némelyik utunk veszélyességben felvehetné a versenyt a Párizs–Dakar rali útvonalával." Tovább olvasom