Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Utolsó simítások

"A mostani tanévnyitó előtt Magyarországon ötszáz összevonásról vagy bezárásról hoztak döntést az önkormányzatok, ez több ezer tanárt, több tízezer diákot érint."
Izgalmasnak ígérkezik a tanévnyitó ünnepség abban a makói középiskolában, amelynek új igazgatóját már most „rajzszögbe ültették". Ahogy csütörtökön megírtuk, valaki Horváth Zoltán nevében elküldött egy e-mailt a német testvériskolának, a levél a vártnál egy héttel hamarabbra hívta ide a vendégeket, akiknek gyorsan muszáj volt szállást találni, programot szervezni. Ám a szakképző iskolában idén nyáron nem ez volt a legnagyobb újság. Hiszen a fönntartó, a megyei önkormányzat összevonta az iskolát a másik makói szakközéppel, így az ide beíratott diáknak ezernégyszáz iskolatársa lesz. Az új igazgató, Horváth új helyetteseket nevezett ki, és miután fölkészült a tanévre, azt mondta, szeretné, ha most már elkerülné az iskolát a politika. Ám Buzás Péter makói MSZP-s polgármester a személycseréket politikai tisztogatásnak minősítette, úgy látja, a fideszes megye az elfoglalt intézményeken keresztül próbálja majd formálni a diákok és szüleik tudatát. A kérdés – ki engedte be az iskolakapun először a politikát? – biztosan később is előkerül. Jó esetben nem az osztályfőnöki órán.

Szentesen is vibrálni fog a levegő az ünnepélyen az ottani összevont középiskolában, ahová az új megbízott igazgató Magyar Annát, a megyei közgyűlés elnökét várja a tanévnyitóra. A politikus kiállásával támogatja a fiatal vezetőt, akinél elkel a segítség: az összevont intézmény tanári kara nem szavazta meg az új szervezeti és működési szabályzatot, a gimnázium pedagógus szakszervezete és korábbi igazgatója pedig a közigazgatási hivatalhoz fordult az összevonás miatt. A drámai tagozat diákjainak szeme előtt igazi dráma zajlik.

Szegeden a Tömörkény István gimnáziumban csupán az okoz némi izgalmat, hogy most is egymás sarkát tapossák a munkások. Hétfőn megindulhat a tanítás a rohammunkában felújított termekben, de az egész még nincs készen. Szegeden is volt összevonás: kétezer diák tanulhat a Tápai és a Móra egyesítése után létrejött Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskolában. A tanári kar csak a sportcsarnokban fért el. Ennél is nagyobb lesz a kistérség mamutintézménye: 8 településen, 11 iskolában és 7 óvodában tanít 400 pedagógus 3200 gyereket, egy igazgató vezetésével. A kormány szerint ez a jövő. Akadtak olyan községek, amelyek mégsem adták be a közösbe az iskolát, mert megtehették. Azt mondták: spórolni fogunk, ha kell, de nem az oktatáson.

Egyre kevesebb ilyen település maradt az országban. A mostani tanévnyitó előtt Magyarországon ötszáz összevonásról vagy bezárásról hoztak döntést az önkormányzatok, ez több ezer tanárt, több tízezer diákot érint. Összevontak, elbocsátottak és bezártak a kormánypárti és ellenzéki önkormányzatok; látszólag ugyanaz történt mindenütt, de a fideszes összevonás veszteseit a helyi kormányoldal vette oltalmába, és viszont: a mi igazgatónk szakértő, a tiétek viszont pártkatona; a megyei önkormányzatotok rosszul gazdálkodik, a ti kormányotok taszít mindenkit a sírba. A további értelmezést kétféle pedagógus szakszervezet segíti.
Lehetetlen, hogy a gyerek mindebből semmit se vegyen észre.
Csak nehogy megtanuljon belőle valamit!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A járdán biciklivel tilos

"Föltette már jó Kölcseynk 1831 decemberének legvégén a nagy kérdést – Régi kor árnya felé… Tovább olvasom