Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Versenyezni és együttműködni

JEGYZET - "Mintha megint csak a politikai elit nem értene semmit ebből a világból."
A szükség nagy úr. Válság méretű szükség meg pláne. Az életben maradás ösztöne sok minden átgondolására, átértékelésére késztetette a gazdaság szereplőit is: Mohamed koporsójaként lebegnek tovább ég és föld, lét és nemlét között, vagy összekapaszkodnak, és együtt vonulnak át a viharzónákon. Egyre többen választják az utóbbit.

Mai számunkban csongrádi hír szól arról, hogy a helyi vállalkozók közösen próbálják meg „eladni" városukat – legalábbis már beszélnek róla. Jól tennék, a turizmus ugyanis még mindig húzóágazat a világban, idehaza is erősek kapaszkodóik, sok és sokféle embernek képes munkát biztosítani – gondoljunk csak a pincérekre, szakácsokra, borászokra, zöldség-gyümölcs termesztőkre, lovászokra, recepciósokra, zenészekre, kézművesekre – melyiket lehetne futószalaggal vagy ipari robottal kiváltani?

A vállalkozók, illetve partnereik összefogására, elnevezésére és szerveződési formáira kezdünk új fogalmakkal barátkozni: a turizmusban a TDM (turisztikai desztináció menedzsment – adott földrajzi egységhez, településhez kötődik), az iparban, kereskedelemben főleg a klaszter (együttműködési hálózat), az agráriumban a szövetkezés (nem téeszcsé, hanem dán típusú szövetkezés) számít ma még bűvös fogalomnak.
Nemrégiben egy vásárhelyi turisztikai konferencián hallottam Bükfürdő példáját, ahol a TDM-szervezet megalakulásával megváltozott a világ: átvették a

Tourinform-irodát, kibővítették szerepkörét, új arculatot terveztek, a zöldturizmus keretében kerékpárkölcsönző hálózattal, felnőtt játszótérrel kedveskednek vendégeiknek; kéthetente rendeznek városi fergeteget, az árusok ingyen használhatják a területet mesterségük bemutatása fejében. Nem az udvariasság mondatja velem, de Csongrádnak – az Óvárostól a kékfrankoson át a Körös-torokig – sokkal több adottsága, lehetősége van/lenne a csábításra, mint Bükfürdőnek!

Az összefogásnak egyébként hagyománya van Európában, prioritása az EU támogatáspolitikájában, s szorgalmazza az Új Széchenyi-terv is. Jó példa Csongrád megyében is van, több is. A gyászba borult építőiparban például a megye 19 meghatározó, családi tulajdonban lévő építőipari vállalkozása fogott össze, közel egy évvel ezelőtt megalapította az Építőipari-KITT Klasztert. Ők rakták össze a korábban összeférhetetlennek tartott szavakat is: versenyezni és együttműködni.

Mintha megint csak a politikai elit nem értene semmit ebből a világból. Nekik talán még Mohács sem lenne elég.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2012. május 17. 11:03
    „Egyetértek, hogy "Csongrádnak - az Óvárostól a kékfrankoson át a Körös-torokig - sokkal több adottsága, lehetősége van/lenne a csábításra, mint Bükfürdőnek!", csak egy gond van, és szerintem az nagy, Bükkfürdő egy tyúklépésre van Ausztriától, Csongrád pedig sok-sok tyúklépésre.
    Innentől válik érdekessé a dolog, mert valahogy késztetést kell ébreszteni a potenciális turistákban, hogy ilyen messzire eljöjjenek. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unió a fóliában

"Az lenne az igazi – az igaz magyar szerint –, ha az európai elit klubba tartozásnak csak előnyei lennének." Tovább olvasom