Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Világgá mennek

JEGYZET - "Hivatástudatra apellálni lehetetlenség, amikor a kezdő orvosi és utcaseprői fizetés közé kitehető az egyenlőségjel."
507 milliárd forintot költ Mol-részvényekre a kormány, hogy nemzetibb legyen az olajtársaságunk. A nemzeti egészségügyi alapellátás helyrebillentéséhez 100–180 milliárd forint kellene az orvosok kamarája, illetve szakszervezete szerint. Demagógia erre a friss párhuzamra hivatkozni? Szerintem nem. A forráshiány az egészségügy legfőbb betegsége. Az orvosi és a szakdolgozói fizetések duplázása, triplázása nélkül immár nem állítható meg a doktorok külföldre vándorlása. Most évente másfélszer annyi orvos megy világgá, mint ahányat képeznek. Az
uniós országokból érkező fejvadászok pedig már nemcsak az interneten és az állásbörzéken vetik ki hálójukat, hanem kórházakban házalva, sőt: a medikusok tantermeinek közelében is el-elhúzzák a mézesmadzaghoz hasonlatos nyugat-európai fizetési szalagot.

„Hogyha nekem nem adsz több pénzt, felülök a repülőre." Ijesztgetős üzenetként egyszerűsítette az orvosok szervezeteinek segélykiáltását az egészségügyért felelős államtitkár. Ez demagógia? Szerintem igen. Mert elkötelezettségre, hivatástudatra apellálni lehetetlenség, amikor a kezdő orvosi és utcaseprői fizetés közé kitehető az egyenlőségjel. A kormányzatnak meg kellene hallania, hogy immár együtt és szinte ugyanazt mondja a Magyar Orvoskamara, a Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Orvosok Szakszervezete: nem lehet halogatni az egészségügyiek javadalmazásának rendezését. A rendszer aládúcolásához szükséges 20 pontot meg is jelölte az alapellátó orvosok szövetsége.

Ha a szervezetek segélykiáltása, a rezidensek jövő januárig letétbe helyezett, a helyzet változatlansága esetén aktivizálódó felmondólevele kevés, jöhet akár a sztrájk is. Az orvosrabszolga@... e-mail címen, az internet bugyraiban már elkezdődött a szervezkedés. Ez demagógia? Szerintem nem. Mert a közel 30 ezer magyar doktor elérkezett a végső ponthoz. A fizetési napokon számlájára utalt 80–160 ezer forinttal épp hivatásában érzi újból és újból megalázva magát. Ha hazájában megélni nem tud, tényleg világgá megy.

De hová megyünk mi, páciensek? Tönkre. Anyagilag is. Mert a magyar egészségügy már most is a megkettőződés irányába tart: a közpénzből fenntartott rendszer egyre omladozik, a magánrendelős vizitdíjakat viszont csak a tehetősek képesek kifizetni. Demagógia, ha azt kérdezem: a kormány addig-addig halogatja az aládúcolást, míg ránk dől az egészségügy?

Olvasóink írták

 • 7. sajtkukac 2011. május 25. 21:52
  „klj, egyetértek veled! Nem a következménye az én Édesapám halála sem annak, hogy külföldre mentek az orvosok, hanem a nemtörődömség, még az adott paraszolvencia sem segített azon, hogy emberhez méltó ellátásban részesüljön, és ez sajnos már a mentős hozzáállásánál elkezdődött, utána folytatódott a belgyógyászaton. És ez nem 1-2 éves történet már, akkor még nem volt "divat" külföldre menni dolgozni. Az itt a legnagyobb probléma, hogy a betegeknek nincs már annyi pénze, hogy ömlessze a paraszolvenciát az orvosoknak, érdekes módon addig mindenki hivatástudatból tudott orvos, ember lenni!”
 • 6. jq 2011. május 25. 14:53
  „Persze, hogy többet kellene keresniük, csak azt tessék még megmondani, hogy miből....”
 • 5. scott1 2011. május 25. 14:03
  „Magyarország hosszútávú gazdasági stratégiai döntésével összemosni az orvosok aránytalanul alacsony fizetését valóban demagóg. Ugyan úgy, mint ha a meg sem valósult kormányzati negyed és a megalomán viadukt árában keresnénk a reform pénzügyi forrását, vagy ha az átszervezések miatt kényszerből nyugdíjaztatott 30-as 40-es rendőrök két évi nyugdíjában találnánk meg azt... Aki nem csak az itthoni hírek iszapszagú valóságában gázol, az azt is olvassa, hogy Aradon meg azért sír a sajtó mert a kórházaikból elcsábítják a legjobb medikusaikat és orvosaikat a magyarok... De az orvosaink elvándorlása csak a jéghegy csúcsa, Ők csak a kis részét képviselik annak a 200-300 ezer fiatalnak aki 2004 óta "kivánszorgott" nyugatra.
  Észre kellene venni, hogy mára odáig jutottunk, hogy lasszóval kell fogni az idegennyelveket beszélő valós tudással rendelkező mérnökeinket, informatikusainkat vagy nagyítóval kell keresni már a jó szakmunkásokat. De ennél is súlyosabb probléma, hogy az ország egyes területein már szinte a legtöbb fiatal nem marad meg...”
 • 4. északmagyar 2011. május 25. 13:35
  „3. A szüleid rossz ellátása a következménye annak, hogy a hozzáértők elmentek.

  Aki 2 nyelvet beszél és tudja hogy kell a beteghez nyúlni, az megy csak ki.

  Orbán fogásza meg hogy jön ide?

  A fogorvos inkább ma már plasztikai sebésznek minősül, mert többet tud fogszabályozásból keresni, mint amúgy.”
 • 3. klj_54 2011. május 25. 11:38
  „Menjenek Isten hírével!
  Egy év alatt vesztettem el szüleim orvosi hiba végett!
  Ők (orvosok) egy összetartó kaszt, tehát sok értelme nincs egy pernek sem.
  Tiszta szívből azt kivánom nekik, hogy olyan ellátást kapjanak mint az én szüleim az utolsó időben!
  Sem jobbat sem rosszabbat!
  Egyébként ezek a pökhendi senkiháziak úgy röpködnek vissza, mint a huzat, mert kint ezzel a mentalitással a kutyának sem kellenek!
  Lásd: Orbán fogásza...”
 • 2. FanyarDárda 2011. május 25. 09:31
  „Meg-megújuló öröm rácsodálkozni, hogy a DM-nél néhányan még mindig ilyen magas szinten művelik az újságírást. A jegyzet-helyzetjelentés gyors, pontos, 10-est ér a céltáblán. Akinek van füle, hallja meg - hogy egy klasszikust idézzünk.”
 • 1. Mignon 2011. május 25. 08:55
  „"...a fejvadaszok pedig mar nemcsak az interneten es allasbörzeken vetik ki halojukat, hanem korhazakban
  hazalva, söt: a medikusok tantermeinek közeleben..." (vadasznak).

  Honapokkal ezelött Tibor Tudosblog-jahoz irtam hasonlot, hogy a jo informatikus szakembereket is
  külföldre csabitjak, lehet egy külföldön tartott ertekezlet kaveszüneteben, vagy egy
  este, feherteritös asztalnal egy etteremben, vacsora közben...

  Ki lettem nevetve!

  Hogy:
  O, Mignon!
  Elmultak mar azok az idök, amikor ilyen modon probaltak ravenni a szakembereket a külföldi maradasra!

  Ugye, hogy nem multak el meg "azok az idök" sem...?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmélet, gyakorlat

"Ezekről a pénzekről legalább tudjuk, hogy (elvileg) hova vándorolnak." Tovább olvasom