Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Virtuális vakbél

"Mindkét fél tisztában van vele, hogy macska-egér harc folyik a túlélésért."
Utálok sorban állni, rugalmatlan, lekezelő ügyintézőkkel az időmet vesztegetni, vagy karácsonykor a tömeggel harcolni – ahogy nyilván sokan mások is. Szerencsére a neten már tényleg sok minden elintézhető: ha akarok, belepillanthatok akár a közigazgatás labirintusaiba is.

Amikor elindult az ügyfélkapu, nemcsak azt hangsúlyozták, hogy megkönnyíti az ügyintézést, hanem azt is: erősíti a civil kontrollt. Merthogy az ember megnézheti, tényleg bejelentette-e a munkáltatója, mennyit adózott tavaly, vagy például mikor, hol, milyen betegséggel kezelték – az orvosi jelentések szerint. És ilyenkor jöhetnek a meglepetések.

Hallottunk például olyan férfiról, aki megdöbbenve látta, hogy az OEP adatbázisa szerint császármetszést hajtottak végre rajta, de akadt olyan is, akinek többször is kivették a vakbelét. Fél éve magam is találkoztam egy férfival Szegeden, aki felháborodva mesélte, hogy több mint tíz éve halott feleségén fogászati beavatkozásokat hajtottak végre Baranyában – ahol szegény asszony még életében sem járt. Az esetet egyébként később a helyi OEP-igazgatóság azzal zárta le, hogy az orvos „elírta a taj számot". Aztán higgyen mindenki, amit akar.

Én például azt hiszem – sőt tudom –, hogy a magyar egészségügy régóta alulfinanszírozott, a kórházak és a szakrendelők a napi túlélésért küzdenek. Mivel minden kormányzati híresztelés ellenére tovább folyik az ágazatból a forráskivonás, és a szerkezeti átalakításokat sem hajtotta végre senki, az egészségügyi intézmények úgy harcolnak, ahogy tudnak. Valakit például papíron felvesznek pénteken, de voltaképp csak hétfőn fekszik be – így egy kis pluszpénzhez jutnak, hogy abból fedezzék, amit az OEP áron alul fizet. A pénztár időnként az orvosok által csak „kommandónak" hívott ellenőröket küld az intézménybe, és ha valamit nem elég jól „papíroztak le", büntetnek. Egyébként mindkét fél tisztában van vele, hogy macska-egér harc folyik a túlélésért.

Be kellene már végre fejezni ezt a képmutatást, és sürgősen változtatni a finanszírozáson, hogy senkinek se csalással kelljen életben maradnia. Vagy maradjon minden a régiben – és tovább röhöghetünk rajta, hogy az első terhes férfi Magyarországon szült. Császárral, közpénzből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a rongyos pénztől

"De micsoda tűz lesz itt, amikor végre átállunk az euróra!" Tovább olvasom