Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Viszonylagos világ

"Még a biztosítóm is mintha megjuhászodott volna – de majd sajnálom, ha ráérek."

Az autógyárak nincsenek jól, következésként a beszállító cégek se, a kereskedők és az autóhoz kapcsolódó szolgáltatók dettó. Mindezek folyományaként sok-sok alkalmazott – vagy volt alkalmazott – sincs jól. Szerte a világon és itthon, minálunk.

A szakértők szerint vannak fogyasztási cikkek, amelyeket nem szükségből cserélünk le, nem azért, mert mondjuk elromlott, és nem éri meg javítani. Hanem: csak. Ez lett a divat. Rettentő gyors a fejlődés, és a csúcsminőségek folyamatosan hajazzák egymást, nekünk pedig mindig a legújabb csúcs kell. Ezt nevezik fogyasztói társadalomnak. (Talán.) Ilyen cikk számos csúcstechnikai berendezés – számítógépek, audio-vizuális eszközök. Vagy a mobiltelefon. És az autó. Például a német polgár hozzászokott, hogy a Volkswagen Golfot három-, na jó, legkésőbb négyévente lecseréli. A magyar is a Passatot meg az Opel Vectrát.

Ennek van most vége. Hiszen nem történik semmi, ha öregebb a Golf vagy a Passat. Fut az még. A válság meg terjed. Mert a polgár, akár német, akár magyar, a válsághírekre legkönnyebben, tehát legelőször az autócseréről mond le. Elhalasztja. A gyár eddig folyamatos futószalagja pedig belezökken.

Ha tehetős polgáréktól némileg lefelé nézelődünk – ott még nemigen történik semmi. Bár – mint mai cikkünkből kiderül – igen drága fönntartani a járgányt, a magam részéről örülök, hogy lefelé megy az üzemanyag ára. Hogy a szolgáltató nem győz velem levelezni, figyelmeztet zöldkártyára, műszaki vizsgára, és azt állítja, olcsóbban elintéz nekem bármely, autóval kapcsolatos műveletet, mint tavaly. Még a biztosítóm is mintha megjuhászodott volna – de majd sajnálom, ha ráérek. Épp mostani hír, hogy a múlt év első három negyedévében 98 milliárdot vettek be kötelezőből, 74-et cascóból – többet, mint az előző évben ilyenkor. Őket még csak ezután éri el a megfontoltan és vastagon hömpölygő válság.

Olyanformán nézem a biztosítókat is, mint Dubait. Ahol az ingatlanárak a felével estek vissza hirtelen, leálltak a megaépítkezések, mert a bankok is a hitelekkel, és még talán a Burj Dubait, a világ legmagasabb, 800 méteres toronyépületét sem nyitják meg, pedig már majdnem kész. Nahát!

Talán ebben a mostani válságban többet veszítenek a tehetősek, mint a szegényebbek?

Lehet. De véssük föl: minden relatív.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hála, pénz

"Valahol persze el kell kezdeni a hálapénz mélyen gyökerező intézményrendszerének lebontását, eddig… Tovább olvasom