Kecskemét és környéke

2011.05.02. 17:42

A magyartól kevésbé féltek, a történelem érettségitől tartanak

Kecskemét - Véget ért a magyar érettségi. A diákok a szövegalkotási feladatsorban Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeményét hasonlíthatták össze, elemezhették Móricz Zsigmond egyik novelláját, vagy érvelhettek Szophoklész Antigoné című drámája alapján.

Gál Orsolya

Túl vannak a diákok a magyar érettségin. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett kitölteniük. A szövegértési feladatok megoldására hatvan, a szövegalkotásra pedig 180 percük volt. Három esszéfeladat – érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés – közül választhattak. Elemezhették Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novelláját, összehasonlíthatták Petőfi Sándor Az álom..., és Csokonai Vitéz Mihály Az álom leírása című költeményét. Az érvelést pedig Szophoklész Antigoné című drámájának részlete alapján kellett felépíteniük.

Korábbi cikkek a történelem érettségikről:

- Szerintem nehezebb volt most a magyar érettségi, mint az előző években – mondta a delmagyar.hu-nak Balog Richárd, a Katona József Gimnázium végzős diákja. – A szövegalkotási feladatok közül az érvelést választottam, több mint négy oldalt írtam róla. Úgy érzem egy kicsit sikerülhetett volna jobban is a vizsga, főleg a szövegértés része. A Budapesti Műszaki Egyetemre felvételizek, a matek és az emelt informatika érettségi eredménye számít leginkább a pontok szempontjából – árulta el Richárd, akitől megtudtuk, izgul a holnapi matek miatt, de legjobban a történelem érettségitől tart.

 

Felemás az idei magyar érettségi visszhangja a diákok körében.

Felemás az idei magyar érettségi visszhangja a diákok körében.


Megyesi Alexandra szerintem nem volt nehéz a magyar feladatsor. – Nagyjából erre számítottam. A szövegalkotásnál mindegyik téma megírható volt, és a szövegértés sem volt túlságosan nehéz. Móricz novelláját választottam, mert szeretem a műelemzést. A magyartól nem tartottam, de a történelemtől félek – tette hozzá Alexandra, aki az ELTE tanítóképző karára felvételizik.


- Legjobban a szövegértéstől féltem, mert az nem ment mindig olyan jól – avat be az érettségiző Baglyas Alexa. - Izgultam, amikor megláttam a kérdéseket, leblokkoltam, aztán szépen lassan mindegyikre tudtam válaszolni. Az esszé szerintem jól sikerült. Az érvelést választottam, mert ez ment a legjobban, és nem szeretem sem az elemzést, sem az összehasonlítást. A magyartól nem féltem, de az emelt szintű történelem érettségitől igen – vallotta be a jogra felvételiző Alexa.

 

Tekintse meg a még:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!