Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

10+1 dolog, amit utálok Kecskeméten

Kecskemét - Könnyű ódákat zengeni a szépről és a jóról, de úgy tűnik arról még könnyebb, hogy mi az, ami az agyunkra megy. És ön mit utál Kecskeméten?
Mi kérdeztünk, ők pedig válaszoltak. Hogy kiket kérdeztünk? Kicsiket és nagyokat, fiatalokat és időseket, fiúkat és lányokat, urakat és hölgyeket, bácsikat és néniket. Gazdagokat és szegényeket, szépeket és csúnyákat, kövéreket és soványakat, erőseket és gyengéket, bátrakat és gyávákat, éheseket és szomjasakat.

Az útépítőtől a sebészorvosig, a postástól a pszichológusig, a kertésztől a villamosmérnökig mindenkinek volt egy-egy negatív megjegyzése Kecskeméttel kapcsolatban, de a pozitívumok vannak túlsúlyban, ha lakóhelyük kerül szóba. Érdeklődtünk mindenhol, a sarki zöldségesnél, a fagyizóban, a benzinkúton, a gyorsétteremben, a parkban, a játszótéren, a kocsmában.

Ezek után ember legyen a talpán, aki azt mondja, nem volt reprezentatív a közvélemény-kutatás. Összegeztük a véleményeket és csokorba gyűjtöttük azokat, amelyekkel a legtöbbször találkoztunk.

Eső után köpönyeg

Bács-Kiskun megye székhelyén nem lehet panasz a csatornázásra és a vízelvezetésre, feltéve, ha nem esik. De ha mégis… Akkor bizony nagy a baj. A belvárosban helyenként félméteres víz állít emléket a néhány órával korábban érkezett égi áldásnak. Ez egy réges-régi probléma, fájdalom, a megoldás tovább várat magára. Ha az időjósok záport, zivatart jövendölnek, már elő is lehet készíteni a fürdőruhát és az úszószemüveget, ha valaki el akar menni a bankba, a postára.

Száguldás, Porsche, szerelem

Az éj leple alatt megszállják a központot az aszfaltbetyárok: kigurulnak a garázsból az agyontuningolt verdák, és már kezdődhet is a rögtönzött gyorsulási verseny. Akik egy dolgos hétköznap után pihenni szeretnének, mert fáradtak, és különben is, másnap megint korán kell kelniük, azok alaposan megisszák ennek a levét. Még az sem vigasztalja őket, ha az éjszaka császára rekordot javít.

Azok a fránya buszok

A közlekedés nem rossz, de lehetne sokkal jobb is. A buszmegállók elhelyezésével sokan elégedetlenek, jó néhány forgalmas helyen indokolt lenne, mégsem áll meg a helyi járat. Arról nem is beszélve, hogy a délutáni-esti csúcsban a központból hamarabb el lehet jutni a kórházba, uszodába, bevásárlóközpontba gyalog, mint busszal. Többen is panaszkodtak egyes buszvezetők modortalanságára, sőt még vezetési stílusára is.

Parkolj, ha tudsz!

Nagyon kevés a parkolóhely a belvárosban, s azoknak a döntő többsége is fizetős. A kereslet jóval meghaladja a kínálatot, ez pedig rengeteg szabálysértést eredményez. A legtöbben ott állnak meg, ahol nem szabad, kevesen parkolnak több háztömbbel odébb, csak azért, hogy betartsák az előírásokat. A kevés helyért is ádáz harcot vívnak egymással az autósok, sok-sok bosszúságot okozva egymásnak és maguknak.

Füstfelhő mindenhol

A dohányosoknak ez valószínűleg fel sem tűnik, a nemdohányzókat viszont kifejezetten zavarja: a középületek bejáratának előterében harapni lehet a füstöt. Amikor tucatnyian gyújtanak rá az előtérben, az arra járóknak kiváló alkalmuk nyílik beleszippantani a filteres oxigénbe. Vagyis fabatkát sem ér, ha bent tiltják, kint is károsítja a környezetet a dohányzás.

Ez szemétség!

Szinte valamennyi megkérdezett kiemelte a fesztiválok nélkülözhetetlen (?) velejáróját, a hatalmas szemétlerakatot. A legtöbb rendezvénynek a főtér ad otthont, egy többnapos programsorozat után az egy négyzetméterre jutó eldobott műanyagpoharak száma már-már az államháztartási hiánnyal vetekszik. - Sokan vagyunk, jól érezzük magunkat, majd eltakarít valaki utánunk – ezt a hozzáállást sokan kifogásolják.

Csak körbe-körbe

A körforgalmakat sem szívleli a legtöbb kecskeméti, jó páran úgy gondolják, hogy olyan helyeken is ezt a megoldást választották a belvárosban, ahol nem igazán lenne indokolt. A jól bevált recept szerint pedig az autósok előszeretettel okolják a gyalogosokat a lassú haladásért, pedig valahogy nekik is el kell jutniuk egyik pontból a másikba.

Csak próbáld meg elhagyni a várost!

A helybéli lakosok interjúvolásakor többször is feljegyeztük a belváros forgatagából való kikecmergés nehézségeit. Több irányba is csupán kétsávos út vezet kifelé, ez pedig gyakori forgalmi dugókhoz vezet. Mindenfelé azért nem épülhet négysávos út, de van olyan útvonal, ahol már igazán indokolt lenne.

Hurrá, repülünk!

A kecskeméti repülőtér környékén élők azt sem felejtik el megemlíteni, hogy egy gép fel-, illetve leszállásakor egymás szavát is alig lehet hallani a szobában, zárt ablakok mellett, akkora a zaj. Az évek során ugyan ehhez kénytelen-kelletlen hozzászoktak, de az érintett városrészben a reptéri lárma azért alaposan rányomja a bélyegét az életminőségre.

Piás tinik

Mint sok más városban, Kecskeméten is rengeteg baj van a felnőttesdit játszó tinédzserekkel. Isznak, cigiznek, hangosan káromkodnak, ordibálnak egymással. Nem ritkán a hajnali órákig bizonygatják, hogy mennyire menők, vagányak. Ez egy sokakat érintő probléma, hiszen a lakóövezeteket sem kímélik a renitens tinik. Úgy gondolják, nekik mindent szabad, ami egyébként tilos.

Hajrá, KTE!

A megkérdezetteket nagy örömmel tölti el, hogy Kecskemétnek NB I-es labdarúgócsapata van, az a tény azonban kevesebb embert boldogít, hogy a KTE B-közép, a fanatikus szurkolók csoportja hatalmas lármát csapva vonul végig a központon, akár nyer a csapat, akár veszít. A hangoskodás általában a mérkőzés lefújása után még egy-másfél órán át tart. Na bumm, jobban örülnének, ha a kedvencek a megyei bajnokságban kergetnék a labdát, de síri csend honolna a meccsek után a főtéren?

Olvasóink írták

 • 16. kunst 2009. június 19. 19:07
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/101_dolog_amit_utalunk_szegeden/2084036/”
 • 15. maradando 2009. június 19. 13:29
  „Van akinek Kecskemét a szűlővárosa,és rajong érte. A DM száguldó koldus riportere újból lecsapott egy másik városban. Csak azt nem tudni ,magától ilyen hűl.e vagy dalolva megy utasitásra?”
 • 14. BSC 2009. június 19. 11:47
  „Már volt Szeged, Vhely és Makó is.”
 • 13. dragboyz 2009. június 19. 11:35
  „Szerintem ez a cikk az igazat írja, le, aki meg nem néz szembe a tényekkel az húzzon innen és olvasson mást!”
 • 12. TUTI 2009. június 19. 10:46
  „Sztem nem annyira rossz ez a cikk! DE a korrektseg azt kivanna, hogy nyomjnak egy cikket
  Szegedrol is ugyanolyan cimmel! ES ha tenyleg korrektek akarnanak lenni, akkor akar
  parhuzamosna lehetne Szegedet es KEcskmetet leirni, vagyis osszehasonlitani a kettot!

  No ilyen cikk nem lesz! Vagy igen? ;)”
 • 11. Carlo 2009. június 19. 10:28
  „dm munkacsoport kellett ehhez a sz@r cikkhez?
  Gratulálok , minősítés megvan!
  már Délmagyarországon nem is történik semmi?, nincs miről írni? a színvonal szabadesésben, de a nullánál lejjebb is van?”
 • 10. dragboyz 2009. június 19. 10:06
  „7. nemathoda
  "Egyébként sokkal élhetőbb város, mint Szeged..."
  Ne haragudj, de laktál már Kecskeméten! Mert én sajnos ott is lakom! Hidd el Szegeddel egy lapon sem említhetők! Kecskemét, egy unalmas szürke város! És semmi élet sincs! Sőt 10, de max 11óra után este semmi sincs nyitva!”
 • 9. antikos 2009. június 19. 09:22
  „Bunkóság ilyen cikket írni kedves dm (direkt kisbetűvel)!”
 • 8. atomboy 2009. június 19. 08:58
  „Mikor lesz "10+1 dolog, amit utalok Delmogyoro ujsagiroin" c. cikk?”
 • 7. nemathoda 2009. június 19. 08:39
  „Úgy tűnik, a kedves DM-s bölcsészeket a fejükre ejtették. Pár hónapja arról írtak, hogy mennyivel fejlettebb Kecskemét, mint Szeged, mert ott már régebb óta van autópálya. Most meg lehordják. Nyissátok ki a szemeteket, és nézzétek meg, mennyivel több munkahely (betöltetlen is) van Kecskeméten és környékén, mint itt. Egyébként sokkal élhetőbb város, mint Szeged...”
 • 6. liteon 2009. június 19. 08:14
  „arról nem is beszélve hogy egy unalmas, szürke város az egész.. nem sok élet van ott. régebben minden héten jártam oda, valamikor több napra és nem nagyon villanyozott fel. vagy csak szeged után ilyen unalmas az egész hely.”
 • 5. dragboyz 2009. június 19. 08:07
  „Csak egy különbség, ami tényleg csak Kecskemét! A busz! Ritkán jár, rozogák, És tényleg taplók a sofőrök, akik csak padlógázt, és satuféket ismernek! A buszon meg az éppen álló utasok rommá törték agukat! Amelyik meg lopja a gázolajat az a 30perces menetidőt 45 alatt teljesíti, hogy spóroljon a gázolajjal! :-S”
 • 4. dragboyz 2009. június 19. 08:04
  „5. éve már, hoy a hetek többségét Kecskeméten töltöm, és elmondhatom, hogy tényleg hitvány egy hely! Sajnos Ezek mind igazak! Aki nem hiszi, az menjem busszal egyet, vagy próbáljon meg a belvárosban cím alapján megtalálni valamit! Éjszaka meg a Need for Speed őrültek, tescós cuccokkal kiegészített autóikkal hungaroringnek nézik a várost!
  Meg lehet nézni! Sajnos ez tényleg így van!!!”
 • 3. demeterkornel 2009. június 19. 08:03
  „Én sem igazán értem, miért Kecskemétről ír egy Csongrád megyei lap??? Én két évig éltem Kecskeméten, és a világon semmi rosszat nem tudok elmondani róla. Az itt felsoroltak egy része egyébként éppúgy illik Szegedre is, mint szinte bármelyik megyei jogú városra.
  És szerintem nincs is nagy olvasottsága egy Kecskemétről szóló cikknek Szegeden.”
 • 2. cselac 2009. június 19. 08:00
  „Mivan? Mi közünk van ahhoz, hogy a kecskemétiek mit nem szeretnek Kecskeméten? Ez mekkora taplóság.”
 • 1. Mike3 2009. június 19. 07:37
  „Micsoda bunkó cikk már ez. Kedves DM! polkorrektségből nem Szegedről készült a cikk?

  Lássuk mit utálok Szegeden?
  -A trágya úthálózatot
  -A tahó trolisokat
  -A pofátlan bicikliseket és a hülye felfestett csíkjaikat
  -A sok cigányt
  -A forgalmi dugókat (nem baj, zárjátok csak le a régi hidat is)
  -Az ígérgetett, de soha el nem készülő harmadik hidat
  -Úgy általában az alföldi, bugris tahókat akik ezt a várost lakják
  -A teljesen felesleges beruházásokat (lásd élményfürdő) és az ezek hatására elszenvedett negatívumokat (Gomba lebontása, SZUE bezárása, A Bertalan melletti facsoport barbár kivágása)
  -Utolsónak pedig azt, hogy a finisben az önkormányzati fejesek mindent ellopnak amit még lehet

  m.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőjavítás közben leesett és meghalt egy férfi Kecskeméten

Kecskemét - A középkorú férfihoz azonnal mentőt hívtak, kórházba szállították, de ott behalt súlyos… Tovább olvasom