Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

18 év alatt tilos lesz bulizni este 10 után?

Kecskemét - Egy jelenleg még kidolgozás alatt álló új jogszabály szerint hamarosan csak a 18 év felettiek járhatnak majd buliba este 10 óra után. Érvek és ellenérvek Kecskemétről.
Mint arról korábban a delmagyar.hu is beszámolt, a készülő jogszabály tervezete szerint ahhoz, hogy a szervezők a beléptetésnél megállapíthassák, hogy ki hány éves, lehetőségük lesz elkérni a vendégek személyi igazolványát. Mindez a 300 fősnél nagyobb zárt helyi és ezerfősnél nagyobb szabadtéri rendezvényekre vonatkozna.

Az új rendelet természetesen máris megosztja a közvéleményt. A fiatalkorúak nehezen emésztik meg, hogy hétvégére marad a televízió és a számítógép, a szórakozóhely tulajdonosok egy része a vendégszám visszaesésétől tart, a szülők viszont általában támogatják. Kecskemét ifjúsági és szociális ügyekért felelős alpolgármestere,Katonáné Szabó Gabriella így vélekedett a készülő jogszabályról: - Nyilván mindenkinek megvan a saját véleménye erről a témáról, én a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy én sem örülnék, ha a gyermekem éjszakai szórakozóhelyeken töltené szabadidejét. A közelmúltban részt vettem egy egyeztetésen, ahol a helyi szórakozóhelyek üzemeltetőivel szó esett erről a témáról is. Ott a tulajdonosok úgy nyilatkoztak, hogy támogatják ezt a rendeletet, hiszen tapasztalataik szerint a legtöbb problémát épp ez a korosztály okozza. Az önkormányzatnál mi azt tartjuk most a legfontosabbnak, hogy megoldást találjunk ki a jövőre nézve. Jelenleg is kidolgozás alatt van egy olyan program, amely keretében ifjúságbarát szórakozóhelyeket jelölnénk ki a városban, ahol a fiatalabb korosztály kulturált formában tölthetné szabadidejét. Szó van arról is, hogy azok a helyek, akik megfelelnének a kritériumrendszernek, egy logóval, vagy egyéb más módon jelölnénk meg, és ide nyugodtan elengedhetnék csemetéiket a szülők. Hozzátenném, hogy ez a terv már 2009-ben megszületett, de a sajnálatos budapesti probléma után már elkerülhetetlen a dolog.

A nappali bulizás marad a jövőben a 18 év alatti fiataloknak.
A nappali bulizás marad a jövőben a 18 év alatti fiataloknak.

Természetesen kíváncsiak voltunk, miként vélekednek az új szabályról a fiatalkorúak. Kecskemét főterén a tavaszi idő beköszöntével újra tömegesen bandáznak az iskolások, így nem volt nehéz interjúalanyt találnunk. – A saját véleményem az, hogy ez egy látszatintézkedés, nem sokat fognak elérni vele – kezdte mondandóját a 16 éves Szikszai Márton. – Ha esetleg komolyan is vennék a helyi szórakozóhelyek, simán ki lehet majd játszani. Elkérem egy rám hasonlító 18-19 éves diáktárs személyijét, és már be is jutok. nyilván a biztonságiak nem fogják számítógépes rendszeren ellenőrizni a valódi személyazonosságot. Arról már nem is szólva, ha befizetem azt az egy-kétezer forintot a kasszába, azzal a bevételt növelem, így egyébként sem hiszek benne, hogy bárkit is hazaküldenek majd – tette hozzá a magabiztosnak tűnő fiatalember.

A rendelet természetesen elsősorban a szórakozóhelyek üzemeltetőit és a programszervezőket érinti. Juhancsik István, a Magyarországon idén útjára induló, és a nyáron Kecskemétre is ellátogató Electronic Seasons Festival sorozat szervezője így vélekedett a témáról: - Véleményem szerint jó dolog, hogy a jövőben csak a 18 éven felülieket engedjék be este 10 után a bulikba. Már csak azért is, mert tapasztalataim szerint a 14-18 éves, és az e feletti korosztály tagjai , generációs különbségek miatt nemigen jönnek ki egymással egy helyen, ami sokszor problémát okoz, és a későbbiekben akár a látogatók elmaradását is maga után vonzza. Természetesen a fiatalabb korosztálynak is meg kell adni a szórakozás lehetőségét, ez irányban is teszünk lépéseket. Mi úgy szervezzük többek között a kecskeméti rendezvényünket is, hogy a szülőknek egy órával a kezdés előtt lehetősége lesz megtekinteni a buli helyszínét, így tudni fogja, hová engedte el gyermekét. A Budapesten történt tragédia után nem lehet kérdés, hogy a biztonságnak és a minőségnek kell a legfontosabbá válnia, véget kell vetni a korábbi kalózkodásnak. A 18 éven aluliaknak pedig véleményem szerint nincs helye hajnalban egy igényes szórakozóhelyen…

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. leppurd 2011. március 20. 13:58
  „Nagyon helyes. Idegesítő, hogy a 13-14 éves kis rajlovagok miatt sehol nem lehet normálisan szórakozni. 2 sörtől részegek, teszik a nagyfiút, és mindenhol tömeg van.

  Viszont a szabályt be is kellene tartatni, ami nem fog működni, ahogyan most sem működik sehol, hogy 16 alatt nem engednek be valakit (bling) és 250-es létszámlimitet betartják (caribe) meg lehet nézni nyugodtan mindkét helyen a partyfotókat.

  Ha valaki normálisan akar szórakozni, és nem tinidiscoba akar menni, akkor Bp-re vagy Szegedre kell mennie, szánalmas.

  Mondjuk én lehetőséget adnék a vendégkör szűrésére is, mivel vannak olyan nem idén barnult egyének, akik hiába múltak el 18, nem érzem magam biztonságban a közelükben, főleg, ha alkoholt ne adj isten kábítószert fogyasztottak, és ez náluk gyakori, amíg én alkoholt sem szoktam inni, mert többnyire vezetek, illetve nincs rá szükségem ahhoz, hogy jól érezzem magam.”
 • 71. Cinea 2011. február 11. 20:44
  „"Őrizetbe vette a rendőrség azt a 18 éves devecseri férfit, akinek másfél éves gyermeke verés miatt halt meg a napokban." (http://stop.hu/articles/article.php?id=822977)

  Miről is vitázunk itten akkor?????

  18 éves, mostmár mehetne szórakozni 10 után....”
 • 70. queenmargareth 2011. február 11. 18:35
  „KEDVES CINEA!

  Nem tiltotta: SZÉPEN MEGKÉRT!ÍGY írtam! És nem csalódott.
  ÉS BÁRMIT MEGBESZÉLHETEK A MAI NAPIG VELE!
  És ÖRÜLÖK, HOGY IGENIS GYERMEKEKÉNT, MEGTISZTELT ÉS LEÜLT VELÜNK BESZÉLNI. VIGYÁZOTT ÉS VIGYÁZ RÁNK MOST IS! ÉS EZ SZÉP!
  BÜSZKE VAGYOK RÁ!

  ÖN ÖNTUDATOS ÉS SOHA NEM BOTLOTT MEG. Grautálok”
 • 69. Kuszkusz 2011. február 11. 17:30
  „57. vári 2011.02.11. 11:54

  Mondjuk az én szüleim nem is hagyták odáig elfajulni a dolgokat, hogy nekem kelljen rájönnöm megéri-e. Egyszerűen annyit mondtak, hogy: NEM. Ha ritkán elmehettem valahova akkor is időre kellett hazaérni és vártak a kapuban. :) Volt hogy 18 évesen se mehettem bulizni, lázadtam rengetegszer, akkor is NEM volt a válasz. Szót fogadtam. Akkor azt hittem ellenem teszik, most visszagondolva értem tették! És hálás is vagyok nekik! Azóta nem is akarok járni.. na meg már időm sincs :)”
 • 68. Cinea 2011. február 11. 16:42
  „Zsuskaa, Dema van gyereked? Mert a pálya széléről nagyon könnyű bekiabálni.

  "10 után otthon a helye a gyerknek" 17 éves már nem gyerek, vannak akik ebben a korban már dolgoznak, és 10 előtt is meg lehet csinálni sok disznóságot.”
 • 67. Aranea 2011. február 11. 16:38
  „"Az a baj, hogy most egyesek erkölcsi normáit akarják mindenkire ráeröltetni."
  Szívemből szóltál. Aki olyan összecsukható tábori fap.na, hogy otthon akar molyolni, az tegye. De másra ne eröltesse rá.”
 • 66. Aranea 2011. február 11. 16:34
  „59. trillarom 2011.02.11. 12:21
  Több, mint 20 éve voltam 14-15 éves. Nem vágytam romantikára (emlékeim szerint az osztálytársak többsége sem) - "eksönt" akartunk. Így 40 felé közeledve kifejezetten örülök, hogy tinédzser koromban rengeteg tapasztalatot szereztem - nem vált káromra. Így utólag csak azokat a dolgokat bántam meg, amiket nem tettem meg. Gyávaság? Szabálykövetés? Végül is mindegy. A lehetőség elszállt örökre.”
 • 65. Konrad 2011. február 11. 15:23
  „Zsuskaa, több féle szülő van. Van, aki pontosan tudja, mi történik, de mivel ő is így bulizott / bulizik, pont nem érdekli. Az a baj, hogy most egyesek erkölcsi normáit akarják mindenkire ráeröltetni.”
 • 64. Zsuskaa 2011. február 11. 15:11
  „Majd akkor mondja a kedves szülő, h az ő gyereke elmehet a buliba, ha végignézi mi megy ott, vagy a környékén. Csak lesse meg, miként dzsináznak, meg fene tudja milyen sz...rok vannak már, de hogy a központban vagy a végen is az emberek szeme láttára dobálgatják magukba suli után, az is fix.10gyerekből 7 minimum.Lehet hitegetni magukat, h az Ön gyereke nem, de csak nem akarja észrevenni.Könnyebb azt mondani, h csak mert a Jóska Pista is elengedte a 15éves gyerekét, akkor már én miért ne?Lehet péntek-szombat esténként, hajnalban sétálgatni a központban, a Malom tövében, vagy a Kápolna utcán. Jó pár szülő szégyenkezne, ha meglátná gyerkőcét. De ugye bevallani azt, h a gyermekemmel gond van, vagy h problémás, az roppant ciki....Felnőttes gondolkodás, ugye? 10után otthon a helye a gyereknek. Ha nem, pofon, szobafogság. Na nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát!!!”
 • 63. medvejanos 2011. február 11. 14:57
  „Cinea igen ez a te életed volt. Viszont azzal, hogy te azt kijelented, hogy az a korosztály más volt leírod azokat a személyeket akik nem járnak bulizni.
  Mindig is voltak és lesznek ezen az oldalon és a másik oldalon is emberek.
  A fiatalok töréséről zúzásáról meg nem tudok mit mondani, mert ez egy tényleges probléma. Ettől tartják magukat "erősnek". Más két kezi munkáját lezúzni... Nem érettségi előtt kéne a közmunkát bevezetni hanem még középiskola előtt. Nem érettségihez kell kötni. Erre azért van szükség, hogy megtanulja megbecsülni más munkáját és a közjót.”
 • 62. Konrad 2011. február 11. 13:59
  „Dema, van gyereked?”
 • 61. Dema 2011. február 11. 13:44
  „Én csak azt nem értem, miért nem a szülőket büntetik meg ebben az esetben. De nagyon!! Ha meg engedély nélkül ment el, akkor nevelő otthonba zárnám a szülőt is! :D”
 • 60. Cinea 2011. február 11. 12:55
  „Kedves 52. hsz!
  Nekem nem az anyám tilotta, vagy kért meg rá, magamtól is volt annyi eszem, és az akkori mértékkel mérve
  "rendes lánynak " számítottam, mégha ki is cikiztek a menőbb csajok.
  Sokaknál sajnos nem jelent semmit a 18. év betöltése, nem jön automatice a érettség, a felnőtthöz méltó gondolkodás, viselkedés. Pedig sok úgy van vele, betöltöttem a 18-at, holnaptól mindent lehet.
  A 3 meghalt lány közül az egyik 24éves volt, tehát neki is épp annyi esze volt,mint a 17 évesnek. Minek ment be abba a tömegnymorba.
  Egyébként meg azt akartam csak mondani, tiltással ugysem lehet elérni semmit, meg 16 évesen már akár férjhez lehet menni.”
 • 59. trillarom 2011. február 11. 12:21
  „29. hozzászóló Aranea: 14-15 évesen, amikor én voltam ennyi idős (kb. 10 éve) mi még nem űztük ennyire durván a bulizást, ahogy te írod. Persze érdekeltek a bulik, de kb. a suli buliig jutottunk. Akkor elég is volt. A pasik is érdekeltek persze, de a kézfogás és a csók volt a legtöbb. Nem éreztük, hogy tovább kellene lépni. Így volt jó, meg romantikus. (Lehet a fiúk többet akartak, de nem kapták meg, akitől meg igen arról meg volt a vélemény..) Aztán persze eljött minden a bulik, a szex. 24 évesen nem érzem, hogy bánnunk kéne a barátnőimnek meg volt osztálytársaimnak, hogy 14 évesen nem orgiáztunk az osztálykirándulásokon. Jah, és nem egyházi suliba jártunk.”
 • 58. vári 2011. február 11. 11:57
  „keiner

  "de oda kisgyerek, 18 év alatt nem mehe"

  Szerinted a 18 évalatti kisgyerek? Ne túlozzunk...Kétszáz évvel ezelőtt az ilyen korú emberek már családot alapítottak. Igaz, más volt az életpálya, tény, hogy másképp érnek a mai fiatalok, mint a kétszáz évvel ezelőttiek, de akkor is erős túlzás a "kisgyerek".”
 • 57. vári 2011. február 11. 11:54
  „Kuszkusz

  "Elég szomorú ha ezt így látod. Nem azért kell ilyen törvény mert meghalt 3 fiatal, hanem azért hogy a hozzád hasonló felelőtlen gondolkodású szülők gyerekeivel ne történjen ilyen tragédia. "

  Ugyan, majd megoldják "okosba´". Aki nagyon bulizni, inni, drogozni akar (nem, a három nem egy kategória), az úgyis megteszi, legfeljebb a szülő előtt titokban marad.
  Szerintem igényességet és felelősségtudatot kell nevelni a tinikbe, s akkor majd ők maguk mérlegelik, hogy jó-e nekik az árokparton a saját hányásukban fetrengeni vagy sem - s nem pedig tiltani. (Mi ebben a korban képesek voltunk rá.)”
 • 56. vári 2011. február 11. 11:50
  „Egyolvasó

  Alkoholt pontosan ugyanúgy tudnak majd szerezni, mint drogot, ha előbbit betiltják: mindig lesz, aki "leszállítja". Akár egy idősebb testvér, akár egy "hivatásos" díler.
  Ez eddig is így működött, s ezután is így fog.”
 • 55. keiner 2011. február 11. 11:30
  „Forditva, 50. bambinaXX, sokkal késöbb keszdenek a bulik! 22 orá elött nem igen keszdenek, de oda kisgyerek, 18 év alatt nem mehet.”
 • 54. Konrad 2011. február 11. 11:29
  „Ennyi betyöpösödött ....., te jó ég...
  Szülőként mondom: amit a szülő 14 éves koráig a gyereknek nem ért el, azt egy hülye törvény se fogja elérni. Majd lesznek hajnalig tartó házibulik, meg elvonulás tanyára, és folytatják azt, amit most, csak még inkább szabályozatlan módon.
  De jó lesz.

  Persze, tiltani könnyű, nevelni nehéz. Értem én. Azt meg még nehezebb megérteni, hogy esetleg más egy fiatal elképzelése az életről, mint nekünk, öreg <moderálva>...”
 • 53. Egyolvasó 2011. február 11. 11:22
  „Nem lenne annyi fiatal részeg a bukik után, ha a szórakozóhelyeken nem szolgálnák ki őket alkohollal,
  vagy rosszul tudom, hogy van olyan törvény amely büntetni rendeli azon üzleteket, és azon eladókat ahol a fiatalkorúakat alkohollal és dohánytermékekkel szolgálják ki?”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Danyi József marad a Kecskeméti Főiskola rektora

Négy pályázó közül ismét a jelenlegi rektornak, Danyi Józsefnek szavazott bizalmat a Kecskeméti Főiskola Szenátusa a következő négy évre. Tovább olvasom