Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

2,6 milliárdos fejlesztést zárt a Kecskeméti Főiskola

A Kecskeméti Főiskola (KF) történetének legnagyobb értékű, legátfogóbb és leghosszabb időtartamú fejlesztési projektje zárult le az utolsó elszámolás december 30-ai benyújtásával.
A Műszaki-természettudományi tudásbázis infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán című 32 hónap időtartamú uniós projektben az intézmény csaknem 2,6 milliárd forintot fordíthatott az oktatás feltételeinek javítására.

Az átfogó projekt, amely a főiskola mindhárom karát és a homokbányai telephelyet is érintette építési beruházásokat, műhely- és laborfejlesztéseket, eszközbeszerzéseket, valamint egy jelentős informatikai fejlesztést foglalt magába.

Földesi Gabriella projektmenedzser a projekt eredményeiről elmondta: az építési beruházások közül a legnagyobb volumenű a Tudósház kialakítása volt, amely a főiskola Homokbányai Kollégiuma mellett egy egykori szovjet laktanyaépület felújításával, kibővítésével készült el mintegy 1,2 milliárd forintos költséggel. Az épület nyitott házként fogadja a tudomány világa iránt érdeklődőket és találkozóhelyet biztosít az oktatás, a tudomány és a gazdaság szereplői számára.

A Tanítóképző Főiskolai Karon új multifunkcionális oktatás-módszertani központ épült 285 millió forintos beruházással, ami a leendő óvodapedagógusok, tanítók természettudományos szemléletformálását szolgálja. A főiskola új sportcsarnokának átadásával lehetővé vált, hogy a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai (GAMF) Karon a korábbi tornaterem helyén impozáns infoteret alakítson ki az intézmény, így a könyvtár alapterülete duplájára nőtt a 106 millió forintos beruházás révén.

A GAMF Karon új hegesztőműhelyt és korszerűen felszerelt anyagvizsgáló és méréstechnikai laboratóriumot alakítottunk ki, új CNC-vezérlésű megmunkáló-központtal és ABB-robottal is gyarapodott a főiskola eszközparkja. Az új Természettudományi és Műszaki Alaptárgyi Központ új eszközei pedig a fizika tanítását teszik szemléletessé. A Kertészeti Főiskolai Karon Környezetvédelmi és Élelmiszeralapanyag-vizsgáló Laboratóriumot szereltünk fel, amely nemcsak az oktatást, hanem a gazdálkodókat is szolgálja. Megújult és jelentősen nőtt a kapacitása a főiskola informatikai rendszerének, a szerverpark a jövőben folyamatosan bővíthető - sorolja hosszasan Földesi Gabriella projektmenedzser az eredményeket.

A projekt ugyan lezárult - hangsúlyozta Danyi József rektor -, de eredményeit még hosszú időn keresztül élvezhetjük. Biztos vagyok benne, hogy a Tudósház, az oktatás-módszertani központ, az infotér, a Természettudományi és Műszaki Alaptárgyi Központ főiskolások generációit szolgálja majd, és nemcsak azért, mert ezek a fejlesztések a legjobb minőségben, a legkorszerűbb megoldásokkal valósultak meg, hanem azért is, mert a KF még hosszú ideig a magyar felsőoktatás meghatározó bázisa marad - köszönhetően többek között éppen a hasonló fejlesztéseknek.

Olvasóink írták

  • 1. Móckuss 2012. január 05. 06:09
    „ez eléggé vicces szerintem. a kertin tanulok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió forintot kasszírozott a Kecskeméti Sportiskola

A város önkormányzatának tulajdonában lévő iskola az országban szinte egyedül álló módon hibátlanul… Tovább olvasom