Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A bodzatermelők éve lehet az idei

Kecskemét - Bács-Kiskun megye gyümölcsültetvényei közül szinte csak a bodza hozott kimondottan jó termést az idén - közölte a helyi Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.
Farkas Zoltán tájékoztatása szerint általánosságban elmondható, hogy a május 5. és 7. közötti erős – helyenként fagyokkal is járó – lehűlés, valamint a nyár eddigi eltelt időszakában előfordult jégesők egyaránt rontották a Bács-Kiskun megyei gyümölcstermelők kilátásait.

Mindez a legsúlyosabb veszteségeket az összességében mintegy 2000 hektárt kitevő meggyültetvényekben okozta. A meggyszüret már hetekkel ezelőtt befejeződött, így a teljes termést figyelembe véve is igazolható a jelentős arányú, átlagosan 30-40 százalékos hozamkiesés.
Hasonlóan károkat szenvedett a mára lényegében ugyancsak betakarított 700 hektárnyi sárgabarack, ahol a jégverte gyümölcsök miatt több területen minőségi problémák is jelentkeztek – fogalmazott a szakember.

Valamivel jobb a helyzet a megye 600 hektárra tehető, immár ugyancsak javában szüretelt őszibarackosaiban és a még szedés előtt álló, nagyjából 2000 hektárt elfoglaló almaültetvényeken, ahol jobbára csak a mennyiség marad el az ideálistól a májusi hideg miatti gyengébb terméskötődés következtében.
Bács-Kiskunban ezen kívül 20 ezer hektárnyi szőlő is található, melyből körülbelül 18 ezer hektárnyi a termő tőke.

E gyümölcs terméskilátásai ugyancsak elmaradnak a jó évekétől: a legutóbbi becslések szerint hektáronként 7-7,5 tonna körüli hozamokat várhatnak a gazdák, mely mennyiségi szempontból csak közepesnek számít ezen a vidéken – mondta a földművelésügyi igazgató, aki jelezte: egyedül a megye mintegy 800 hektárnyi bodzaültetvényének tulajdonosai lehetnek elégedettek, hiszen ők ebben a szezonban kifejezetten jó termést szüretelhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2011. augusztus 16. 06:56
    „Na, ugye, hogy jó biznisz a bodzaszedés :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sörösök már pakolnak, szombattól a borosoké a terep

Vasárnap éjszaka véget ért a kecskeméti sörfesztivál. Szombattól már a Hírös Hét programjainak, közte a borfesztivál második felvonásának ad otthont a pavilonsor. Tovább olvasom