Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

A ház körüli kisgazdaságok fejlesztése a cél

Kecskemét - A kutatók közös kecskeméti konferenciával indították a projektet.
Közös pályázatot nyújtott be a Novi Sad-i Szántóföldi és Zöldségnövény-termesztési Kutatóintézet és a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban.

A sikeres pályázat alapján megkezdődött kutatási program három részből áll: egy kertészeti kutatásból, egy agrár-közgazdasági valamint egy vidékfejlesztési részből. A FarmAddInc című egyéves projekt célja, hogy kutatási eredményeivel segítséget nyújtson a vidéki lakosságnak a ház körüli kisgazdaságok fejlesztéséhez, ami az önellátás mellett jövedelemszerzési lehetőséget is jelent a gazdálkodóknak. A kutatók abból indultak ki, hogy a vidéken élők – sajnálatos módon – egyre kevésbé hasznosítják portáikat arra, hogy akár saját maguk ellátására, akár értékesítésre zöldséget termeljenek.

A program első részében a két határ menti megyében felmérik, hogy milyen mértékben és hogyan hasznosítják a kiskerteket, majd azt szeretnék bemutatni, hogy megfelelő munka- és időbefektetéssel milyen jövedelemszerzési lehetőségek vannak egy ház körüli kisgazdaságban. Mit és hogyan érdemes termelni, hogy a bevételeket növelhessék, és környezetbarát módon hasznosíthassák az értékes természeti erőforrást, a földet: erre is választ kaphatnak majd a gazdálkodók.

Mindkét országban kialakítanak egy mintaterületet, ahol egész évben végigkísérhető lesz mind a szabadföldi, mind a fóliasátor alatti termesztés minden lépése. A projekt különböző fázisaiban összesen öt bemutatót tartanak, amelyek lehetőséget adnak a gyakorlati ismeretátadásra. A kutatók ajánlásai és útmutatói elektronikusan és nyomtatott formában is megjelennek majd, hogy mind Szerbiában, mind Magyarországon minél több érdeklődőt elérhessenek.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két néni, ha elindul - Verebes István visszatért Kecskemétre

Verebes István nem először rendez Kecskeméten, ezúttal Cseke Péter igazgató felkérésére Pierre Notte francia szerző kétszemélyes, groteszk színjátékával tért vissza a Ruszt József Stúdió Színházba. Tovább olvasom