Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A Hét témája: füstmentesen a kocsmákban

A Hét témája rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskemétieket, ők hogyan élik meg, hogy január 1-je óta tilos rágyújtani a vendéglátó- és szórakozóhelyeken.
Mint arról kora reggeli cikkünkben már részletesen beszámoltunk, Kecskeméten komoly gondot okoz a vendéglősöknek a január 1-jével életbe lépő dohányzás elleni törvény. Péntekenként jelentkező Hét témája rovatunkban ezúttal erről kérdeztük a kecskeméti emberek véleményét.

Almási Krisztián
Almási Krisztián
Almási Krisztián
, dobos: - Mivel nem cigarettázom, örülök neki, hogy szigorították a dohányzást január 1-től. A közintézményekben kevésbé zavart a füst, hiszen ott a kijelölt dohányzóhelyekkel eddig is korlátozták a cigarettázást. Amikor 1999-ben elkezdtem a szegedi egyetemen a tanulmányaimat, még az egyetemi épületekben is lehetett dohányozni, amikor vizsgázni mentünk a tanári szobákban pedig vágni lehetett a füstöt. Az utcán akkor zavar leginkább, amikor bringával megállok a zebránál, és rám fújják a füstöt, vagy amikor a buszmegállóban cigarettáznak mellettem. Örülök, hogy most már a szórakozóhelyeken sem lehet rágyújtani, mert sok helyen már nyitáskor is cigarettaszag volt. A szememet csípte a füst és köhögtem tőle, zenészként pedig fellépésekkor is nagyon zavart. Sok országban nem füstölhetnek már zárt térben a dohányosok, többek között a skandináv államokban sem. Ott senki sem háborog emiatt, teljesen természetes már nekik. Sőt, ezekben az országokban alkoholt is már csak a kijelölt üzletekben lehet venni, az élelmiszerboltokban nem. Remélem, ezt nálunk is bevezetik majd.

Tóbiás Anett
Tóbiás Anett
Tóbiás Anett
, ügyvezető: - Én elsősorban a gyerekeim szempontjából örülök a rendeletnek. Mivel otthon senki sem dohányzik, ezért különösebb változást csak a gyerekek érezhetnek az iskolában, vagy ha esetleg beülnek valahová. Azt azért megjegyezném, hogy én ennyire nem lettem volna drasztikus a dohányosokkal, ahol külön termük van, nem értem miért nem gyújthatnak rá. Kicsit diktatórikus a döntés, akkor ennyi erővel betilthatták volna a cigiárusítást is. Ami viszont jó dolog, hogy a gyerekek talán tényleg nehezebben juthatnak hozzá a cigarettához, reméljük tényleg szigorúan is veszik az új szabályokat.

Zakarás Tibor
Zakarás Tibor
Zakarás Tibor
, tanuló: - Nálunk szinte sehol nem tartják be, és a hétvégén is úgyanúgy láttam cigizni embereket a diszkóban mint korábban. Én nem dohányzom, de sok barátom igen, ás egyet értek velük abban, hogy ez abszurd döntés volt, és ha külön teremben lehet cigizni, akkor azt meg kell engedni. És ha ez tilos, akkor az ivás miért nem, engem például kevésbé izgat ha füstszagú a ruhám, mint ha egy 15 éves részeg gyerek lehányja a kabátom, mert erre is van példa sajnos.

Bercsényi-Tóth Claudia
Bercsényi-Tóth Claudia
Bercsényi-Tóth Claudia
, hallgató: – Nemdohányzóként örülök az új törvénynek, mert a füstös helyeken mindig kellemetlenül éreztem magam. A szemem nem igazán bírja a cigi füstöt: bepirosodik tőle és csípi is. Amit még nagyon nem szerettem, hogy ha elmentünk szórakozni, utána a ruháim és a hajam is bűzlőtt a sok bagótól. Ami pedig még ennél is zavaróbb volt, hogy sokan a tánctéren is szükségét érezték annak, hogy rágyújtsanak, és nem egyszer fordult velem elő, hogy megégettek, vagy egy csinos kis lyukkal ajándékozták meg a ruhámat, ami ezután már használhatatlanná vált. Sok kellemetlenségtől szabadulunk meg.

Olvasóink írták

 • 5. anuvuk 2012. január 16. 18:48
  „De ha öt milla lesz a tét, vállalja -e a "korcsmáros"!”
 • 4. zördög 2012. január 14. 20:17
  „Ahogy ma még templomba menni sem kötelező, úgy füstös kocsmába se kényszer bemenni
  Ha valaki saját pénzéből létrehozott vendéglőt üzemeltet minden állami támogatás nélkül és még munkahelyeket is teremt, ott nem kéne kívülállónak beleugatnia.
  Van-e törvényi akadálya annak, hogy valaki megnyisson egy szivarozóhelyiséget, ahol esetleg lehet kártyázni, tv-t nézni, sörözni?
  Vagy átnevezi valaki a kocsmáját pipások klubjává...”
 • 3. anuvuk 2012. január 13. 16:04
  „Egyet tudom figyelembe kell venni, a pia,a cigaretta, édestestvérek!
  Bent a kocsmában, az alkoholistának, a dohányosnak olyan, mintha a beteget idő előtt vennék le a légző készülékről!
  Oda csak "testvérek" menjenek!
  Ja, váltani kell, hát akkor inkább cigi nélkül, egy tóni....!”
 • 2. Tornia 2012. január 13. 09:19
  „kontrapista: az egy olyan kocsma, ahová Bercsényi-Tóth Claudia szívesen jár, hiszen nem csípi a szemét a füst. Különben is, a ruháját sem égetik ki azok a csúnya bagósok, a vörösboros hányás, meg az aszfaltfolt meg kijön belőle.”
 • 1. kontrapista 2012. január 13. 09:03
  „Kocsmában sem érdemes már menni, mert milyen az a kocsma, ahol nincs füst, enyhe lőreszag meg káromkodás ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális állatkínzás: halomban álltak az tetemek egy mélykúti portán

Elpusztult birkák tetemeire és lesoványodott, brutális körülmények között tartott lovakat találtak a kiskunhalasi állatvédőrök Mélykút határában. Tovább olvasom