Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Az ország tortája: kecskeméti barack a hozzávalók között

Kecskeméti barackkal töltött köleses édesség lett idén az ország tortája, amelyet augusztus 20-án a nagyérdemű is megkóstolhat. A vállakozókedvűek akár maguk is elkészíthetik a különleges finomságot.
A kecskeméti baracckal töltött kölestorta megalkotója Zila László cukrászmester,a ki egy karcagi receptet gondolt tovább. Az idei győztes torta érdeme, hogy cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják először augusztus 20-án a budai rakparton, majd pedig országszerte a cukrászdákban.

Az elmúlt években az ország tortái között kóstolhattunk már madártejes tortát, szatmári szilvatortát és pándi meggytortát, sőt szilvagombóctortát is. Az idei különlegességet otthon is elkészíthetik a bátor amatőrök. Íme a recept:

A 2011-es ország tortája és megalkotója, Zila László cukrászmester. Fotó: MTI/Soós Lajos.
A 2011-es ország tortája és megalkotója, Zila László cukrászmester. Fotó: MTI/Soós Lajos.


Kecskeméti barackkal töltött kölestorta

Köles-alapfőzet:
290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja


A hántolt kölest alaposan átmossuk forró vízben, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. A tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 grammot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. A visszamarad forró kölesalapot használjuk a piskóta sütéséhez.

Az idei győztes torta érdekessége, hogy cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fotó: MTI/Soós Lajos.
Az idei győztes torta érdeme, hogy cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fotó: MTI/Soós Lajos.

Piskóta:
960 g lefőzött kölesalap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
60 g áttört túró


A tortaforma 4 centméteres sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 foknál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 fokos előmelegített sütőben 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Töltelék:
500 g langyosra hűlt, kölesalap
100 g darabolt sárgabarackkonzerv
50 g sárgabarack-koncentrátum (ennek hiányában használjuk a lent említett
sárgabaracköntetet, ebben az esetben főzzünk belőle nagyobb adagot)
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin


A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.

A félretett és langyosra lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack-koncentrátumot, majd lazítsuk 150 gramm felvert
tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába.

Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha
megdermedt, válasszuk le róla a szilikonformát.

Először augusztus 20-án kóstolhajuk meg az ország tortáját. Fotó: MTI/Soós Lajos.
Először augusztus 20-án kóstolhajuk meg az ország tortáját. Fotó: MTI/Soós Lajos.

Sárgabaracköntet:
230 g sárgabarack
70 g cukor
4,5 g pektin vagy befőző cukor


Szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.

Végül a torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarackkonzervvel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vadaskertben Brúnó az úr

Kecskemét – Brúnó, a szibériai tigris nyerte a delmagyar.hu oldalán tartott… Tovább olvasom