Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Basszusgitárral kísért népdal és késdobálás a Fringe első napján

Kecskemét – Késdobálással, és egyéb színpadi produkciókkal: énekes fellépőkkel, valamint a stand-up comedy műfajának képviselőivel, kiállítással és filmvetítéssel kezdődött tegnap az V. Kecskemét Fringe, a város művészeti fesztiválja.
Igazi színes – a Fringe hírnevéhez méltó – forgatag fogadta azokat, akik kilátogattak az V. Kecskemét Fringe-re, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon (KIO) fesztiváljának nyitónapjára. Egyre népszerűbb az öt éve kezdődött őrület: évről-évre több a tehetségét megmutatni kívánó fiatal és a kortárs művészet iránt érdeklődő néző is. A Fringe idejére Kecskemét átszellemül, és a hétköznapi ember igazi részese lehet a művészetnek, hiszen a négynapos rendezvény programjait nehéz kikerülni.

Az V. Fringe a Kalungu Ütőegyüttes produkciójával – amely kortárs ütőhangszeres műveket és autentikus, elsősorban magyar, afrikai, afro-kubai és latin ihletésű dobzenéket játszik – valamint a GoBe Társulat A világ: tükör című táncműsorával indult a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán igazi fesztiválhangulatot teremtve.

Ilyen volt a Fringe nyitónapja - KÉPGALÉRIA

A délután nyílt kiállítás – amelyen fotók, grafikák, plakátok, festmények és papír makettek is szerepelnek – a KIO különböző közösségi tereiben kapott helyet: a DiákGalérián, az Otthon Kávázóban, a Teázóban, az Otthon Mozi Galériáján, az első emeleti folyosókon, illetve a Malom Központban. A 38 kiállító alkotta tárlat április 7-ig tekinthető meg hétköznapokon délelőtt 10 órától este 6-ig.

A kiállítás ugyanolyan sokoldalú, mint maga a rendezvény, aki kíváncsi a tárlatra, számítson rá, hogy most a megszokottnál is nyüzsgőbb a KIO. A Kecskeméti Ifjúsági Otthonban sosem áll meg az élet, de most, a fesztivál ideje alatt különösen hangos az intézmény a gyerekzsivajtól és a produkciójukat az utolsó pillanatokig tökéletesítő fellépők próbáitól. A kiállítást körbejárva bukkantuk rá Polyákné Nagy Enikőre, aki a Step and Go Táncklub vezetője, és az éppen véget érő főpróbáról tessékelte ki a hét-nyolc éves gyerekeket. – Ez egy hangulatos fesztivál, ami a fiatalokhoz szól, más fiatalok segítségével – mondta a táncoktató, aki már rohant is tovább, mert át kellett adnia a próbatermet a következő gyakorlóknak.

Ilyen volt a Fringe nyitónapja - KÉPGALÉRIA

Az esti program fél órát késett ugyan, de a fellépők kárpótolták a közönséget: Túri Viola Borbála népdalokat énekelt basszusgitár kísérettel. A szokatlan párosításnak a kislétszámú közönség nagyon örült, tapsvihar kísérte az előadást, majd az Otthon Teázó gyorsan megtelt az énekhangra éhes nézők sokaságával.

– Az idei a harmadik alaklom, hogy a Fringe színpadára állok. A tavalyi produkcióm után hónapokig felismertek az utcán: te vagy az a lány a Fringe-ről, nagyon jó a hangod, csak így tovább, kiabálták utánam számos alkalommal – mesélte Jakobicz Dorottya, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon (KIO) Musical stúdiójának tagja, aki öt különböző stílusú dallal szórakoztatta a közönséget. A 17 éves lány szerint a mai fiataloknak sok lehetőségük adódik arra, hogy megmutassák tehetségüket, de kevesek élnek az alkalommal, ezért tartja jó kezdeményezésnek az öt évvel ezelőtt indult Fringe-t.

Ilyen volt a Fringe nyitónapja - KÉPGALÉRIA

Az idén újításnak számító stand-up comedy műfajban harCimarCi, egy 23 éves fiatalember nevettette meg a közönséget az este folyamán. A legnagyobb érdeklődés talán a késdobáló, Bakos Ádám produkcióját övezte, aki a harcművészet és a freestyle táncstílus különböző elemeit ötvözve dobálta a borotvaéles pengéket.

Az élőműsort és a filmet csak egy ajtó választotta el: így aki akart, könnyen lavírozhatott a különböző programok között. Az este folyamán 5 filmet vetítettek le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszkriminatív a kecskeméti garázsrendelet?

Az ombusman szerint diszkriminatív az a gyakorlat, hogy az egy autónak épült vagy az ikergarázs tulajdonosai kedvezményt kapnak az építményadóból, míg a teremgarázsok után ezt nem adja meg az önkormányzat. Tovább olvasom