Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Diszkriminatív a kecskeméti garázsrendelet?

Kecskemét - Az ombusman szerint diszkriminatív az a gyakorlat, hogy az egy autónak épült vagy az ikergarázs tulajdonosai kedvezményt kapnak az építményadóból Kecskeméten, míg a teremgarázsok után ezt nem adja meg az önkormányzat. Szabó Mátét egy panaszos azzal kereste fel, hogy lényegesen több adót kell fizetnie, mint a többieknek, pedig a beállója sokkal kisebb értékű és számos hátránya is van - írja a Népszava.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a panasz nyomán vizsgálatot indított. Szabó Máté kérdésére Kecskemét önkormányzata azt a tájékoztatást adta, hogy a helyi rendelet értelmében adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő épület, több tulajdonos esetén pedig az adót a tulajdoni hányad arányában vetik ki. Adómentes azonban a 15 négyzetméternél kisebb garázs, míg az ikergarázs tulajdonosok külön-külön is igénybe vehetik a mentességet, ha nem hozzátartozók.

Nagyobb garázs esetén már adót kell fizetni. A teremgarázs területéből az önkormányzat azonban csak egyszer vonja le a 15 négyzetmétert és nem tulajdonosonként. Az így kialakított gyakorlat eredményeként egy 20 négyzetméteres önálló garázs építményadója 3000 forint évente. Ezzel szemben a panaszos beállója - amelynek járműtárolásra szolgáló tényleges területe a 15 négyzetmétert nem éri el - a teremgarázs közlekedőit is beleszámítva adózik, ami évente 13.800 forintot tesz ki.

Az országgyűlési biztos álláspontja szerint azonban az önálló garázs, a teremgarázs és az ikergarázs tulajdonosai homogén csoportot alkotnak, hiszen az adótárgy mindegyik esetben a gépjármű tárolását szolgálja. Ezért Szabó Máté megítélése szerint nem elfogadható, hogy az önkormányzat ésszerű indok nélkül tesz különbséget közöttük, és a teremgarázs-beállókra aránytalanul magasabb adót vet ki. Az ombudsman ezért felkérte Kecskemét jegyzőjét, hogy a kedvezményeket megkülönbözetés nélkül, helyi rendeletben meghatározva valamennyi garázstulajdonosnak biztosítsa.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurkozással ejtette el az őzeket az orvvadász

Elfogtak a rendőrök egy 45 éves érsekhalmi férfit, aki a gyanú szerint több őzet, valamint szarvast… Tovább olvasom