Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Díszpolgárok: felelősséggel jár az elismerés

Kecskemét – Megkérdeztük a két legutóbbi díszpolgárt, Farkas Gábort és Majoros Istvánt, mit jelent számukra a város legmagasabb erkölcsi kitüntetése.
– Létezik olyan díszpolgári cím, amelyet nem a hivatal ad, hanem az emberek, pontosabban a gyerekek, mindazok, akik naponta megállítanak az utcán, hogy mennyi mindent kaptak a Csiperótól. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sokkal előbb élvezhettem ezt a megtiszteltetést, mintsem ténylegesen megkaptam volna a díszpolgári kitüntetést. A legnagyobb megtiszteltetés, ha az embert a szülőhelyén ilyen elismerés éri. Minden nap igyekszem ezt meghálálni – mondta a delmagyar.hu-nak Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, akit 2007-ben választottak Kecskemét díszpolgárává.

A Közgyűlés által hozott határozat szerint díszpolgár olyan ember lehet, aki a város szellemi, vagy anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgozik. A közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, illetve az oktatás-nevelés területén maradandót alkot. – A város díszpolgárai köztiszteletnek örvendenek. Ez a kitüntetés erkölcsi elismerés, így a díszpolgárokkal szembeni elsődleges elvárás, hogy munkásságukkal és magatartásukkal példát mutassanak a közösségnek – árulta el Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere.

Majoros István 2004-ben nyert olimpiát és lett kecskeméti díszpolgár.
Majoros István 2004-ben nyert olimpiát és lett kecskeméti díszpolgár.

– Fel sem fogtam, amikor megkaptam az elismerést. Az embernek időre van szüksége, hogy fel tudja dolgozni az ilyen kitüntetést. Nagyon megtisztelőnek érzem a díszpolgári címet, igyekszem továbbra is rászolgálni erre az erkölcsi elismerésre – mondta Majoros István, aki 2004-ben lett díszpolgár, miután Athénban olimpiai bajnok lett kötöttfogású birkózás 55 kilogrammos súlycsoportjában.

A kecskeméti városházán, a díszterem bejáratához közel találunk két márványtáblát, amelyre arany betűkkel kerül fel mindazok neve, akik díszpolgári címet kaptak. A városban először 1865-ben választottak díszpolgárt Pajor Titusz főbíró személyében. A majd’ 150 év alatt olyan közismert személyeket fogadott díszpolgárai közé a város, mint Deák Ferenc, Jókai Mór, Klebelsberg Kuno vagy Kodály Zoltán.

A díszpolgárok nevét tartalmazó két emléktábla egyike.
A díszpolgárok nevét tartalmazó két emléktábla egyike.

Amikor arról kérdeztük a polgármestert, hogy tudna-e kakukktojást említeni a névsorból, Bach Sándor bárót emelte ki, aki az 1848-49-es szabadságharcot követően legfontosabb belügyminiszteri feladatának az egységes Habsburg Birodalom megteremtését, ezzel pedig a magyar törekvések visszaszorítását tartotta. – Eddig sem civil, sem politikai részről nem érkezett olyan kezdeményezés, hogy vonjunk vissza díszpolgári kitüntetést. Ennek ellenére a közeljövőben megkérdezzük a különböző civil szervezetek és a pártok véleményét, így mindenkinek lehetősége adódik kifejteni az álláspontját – tudtuk meg Zombor Gábortól.

Akit díszpolgárrá választanak, Kecskemét címerével díszített emlékplakettet és aranygyűrűt kap. Farkas Gábor ekképp látja az elismerés eszmei tartalmát: – Éppen az adja az értékét, hogy nem jár vele pénz. Az erkölcsi tartalma a fontos, ezért amíg én mocorogni tudok, addig felelősséggel tartozom a városért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat egy értékes magyar műfaj fennmaradásáért

Lezárult a kecskeméti Katona József Színház operett pályázata. Tovább olvasom