Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Édes csoki: a Nyugati körút tündöklése

Kecskemét - A Nyugati körútra este egyszerűen öröm ránézni, amikor a sűrűn felállított oszlopokon bólintgató lámpák megvilágítják. Olyan nyugati a hangulata.
Hiába járunk nyitott szemmel, hiába szomjazzuk a jót, azt legalább olyan nehéz megtalálni, mint az értéket egy Kiszel Tünde naptárban.

Valahogy úgy van ez a világban, hogy mindig a rossz dolgok jönnek szembe. Mit jönnek?! Süvítenek felénk, mint egy vadászgép, dübörögnek, mint egy tank. Kapkodjuk a fejünket, próbáljuk el- és kikerülni őket. Dühöngünk, morgunk, forrongunk. Lassan már elfelejtünk örülni. Pedig, állítólag, a kis dolgoknak is kell. Csak ezek a kicsi jók annyira kicsik a sok nagy rossz árnyékában, hogy gyakran észre se vesszük. De ha az ember nyitott szemmel jár, akár rá is találhat. Ám ennek is meg van ám a hátránya! Mert gyakran annyira tágra kell mereszteni azokat a szemeket, hogy kidüllednek, a fejünk belezöldül, eltorzul, aztán UFO-nak néznek, és jól levadásznak. Csak óvatosan keresni azt a jót, csak óvatosan! De keresni, csak keresni! És aki keres, biztosan talál.

A Nyugati körútra este egyszerűen öröm ránézni.
A Nyugati körútra este egyszerűen öröm ránézni.
Fotó: Koller István

Itt van például a Nyugati körút, a Kecskemét, Nyugati krt. - 5218. j. út közúti csomópontból (ez itt a hetényi körforgalom hivatalos elnevezése) a madaras bevásárlóközpont irányába, a Petőfivárost elegánsan elkerülő út. Na, az egy igazán nagyszerű találmány, ezt őszintén mondom. Az meg van csinálva. Mint ahogy a macska föl van mászva a fára. Nem az a lényeg, hogy macska, meg nem az, hogy fa. Az, hogy meg van csinálva! Hogy elkészült. Most nem téma az, hogy mennyi idő telt el az elkészülés, átadás, átvétel közt. Meg a miért sem. Az a lényeg, hogy használható. És rendkívül hasznos. És még szép, és mutatós is!

Este egyszerűen öröm ránézni, amikor a sűrűn felállított oszlopokon bólintgató lámpák megvilágítják. Olyan nyugati a hangulata neki. Az ember egy pillanatra azt érzi a Balkán szuvas küszöbét rágva, itt nagy dolgok történtek vala! Elkészült valami, ami előre mutat. És előre visz. Jó hosszan. Hosszan és jól. A távolságot meg, mint üveggolyót... Árkok, zajvédő falak és boldog pillantások kísérik. Gumik fékek, fogak nem csikorognak. Férfiak és nők örülnek. A nők különösen. Ha nevet kellene neki adni, Boldogasszony sugárút lenne az. Mert hány környékbeli asszony boldog attól, hogy egy lendülettel három nagy boltot is elérhet... És hány petőfivárosi lakos örül annak, hogy nem a házaik közt dübörögnek a személy- és teherautók. És hány autós és teherautós örül, hogy nem a petőfivárosi házak közt kell dübörögnie. Hát kell ennél több és jobb? (Költői kérdés ám csak!)

Amúgy meg, ahogy Kurt Vonnegut írja: „Semmi ok nincs rá, hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran, mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok, remélem, úgy szervezkednek, mint a maffia."

És akkor valahol majd minden jó lesz.

Olvasóink írták

  • 1. olegunnar 2011. február 17. 07:44
    „Ennek a cikknek aztán tényleg volt értelme,drága írója ma már biztosan nem kelt hiába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméttelepen találtak három kutyakölyköt

Három kutyakölyköt találtak elpusztult anyjuk mellett Kiskunhalason, a kertváros szélén, egy illegális szeméttelepen. Tovább olvasom