Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ennyiért tanulhatsz majd szeptembertől

Kecskemét – Változtak a jogszabályok: kevesebb az államilag finanszírozott képzésekre felvehetők száma, magasabb a költségtérítési díj, a ponthatárokat pedig még csak megtippelni sem érdemes. Ez vár a 2012-ben felvételizőkre. Annak jártunk utána, a tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási törvény milyen változásokat irányoz elő a Kecskeméti Főiskolán.
– Fogalmam sincs, mihez kezdjek: ha nem vesznek fel államilag finanszírozott képzésre, nem tudok továbbtanulni. A szüleim nem tudnak félévente több százezer forintot csak arra költeni, hogy egyáltalán órára járhassak. És akkor még nem beszéltünk a többi költségről (utazás, lakhatás, ennivaló, könyvek), ami az egyetemi léthez szükséges. Emiatt eladósodni nem szeretnék. Mindenképpen megpróbálom a felvételit, mert jók a jegyeim, de ha nem sikerül, inkább azzal a képesítéssel próbálok meg elhelyezkedni, amit megszereztem – mondja a Széchenyi István idegenforgalmi szakközépiskola egyik végzős diákja, aki még az érettségi és élete egyik legnehezebb döntése előtt áll, amelynek valahogy úgy kellene hangzania: hová menjek továbbtanulni? De az Országgyűlés által még tavaly decemberben elfogadott, az új felsőoktatásról szóló törvény miatt inkább ekképp hangzik: hová lesz elég pénze a szüleimnek?

Annak jártunk utána az új felsőoktatási törvény milyen változásokat irányoz elő a Kecskeméti Főiskolán.

A Kecskeméti Főiskola büszkeségei a Megameter II. nevű járművel 2011-ben Nokiában.
A GAMF Kar a legnépszerűbb a felvételizők körében. A Kecskeméti Főiskola büszkeségei a Megameter II. nevű saját tervezésű és építésű üzemanyagtakarékos járművel 2011-ben Nokiában.

A Kecskeméti Főiskolán a GAMF Kar képzései a legdrágábbak

A felsőoktatásba 2012-ben felvehető, államilag támogatott keretlétszám a Kecskeméti Főiskolát tekintve a következő: alapképzésen a magyar állami ösztöndíjjal támogatott helyek száma 510 (agrár: 30; informatika: 200; műszaki: 210 és pedagógusképzés: 70), alapképzésen magyar állami részösztöndíjjal támogatott helyek száma 450 (informatika; 250 és műszaki; 200), továbbá teljes támogatásban részesül még 75 felsőfokú szakképzésre jelentkező hallgató. Akik ezekbe a keretszámokba nem férnek bele, azoknak marad az önköltség, amelynek összegét a felsőoktatási intézmények állapítják meg a Kormány által meghatározott keretek között.

- A mostani költségtérítéses hallgatók 160-180 ezer forintot fizetnek félévente attól függően, melyik szakon tanulnak. A főiskola nem emelte meg drasztikusan a fizetetndő költségeket, körülbelül 10 százaléknyi emeléssel kell számolnia azoknak, akik nem férnek bele az állam által finanszírozott keretbe - árult a el a Kecskeméti Főiskola HÖK elnöke, Szalai Ferenc Boldizsár.

A Kecskeméti Főiskolán a GAMF-on kell majd a legtöbbet fizetni, vagyis félévente 200 ezer forintot kivétel nélkül, minden szakon 7 féléven keresztül. Ugyanitt a felsőfokú szakképzésért kicsivel kevesebbet, 180 ezret kell fizetni 4 félév erejéig, ha nappali képzésen veszünk részt. Kicsivel több marad a zsebünkben, ha levelező tagozaton végezzük tanulmányainkat, viszont nem tanulhatunk ipari termék- és formatervező mérnöknek, valamint web-progarmozónak.

Ha minden jól megy, és a hallgató nem csúszik, akkor az önköltésges tanuló 1 millió 400 ezerért, míg a magyar állami részösztönjíl tanuló diák ennek a feléért kaphatja kezébe a GAMF-on a diplomáját.
Ha minden jól megy, és a hallgató nem csúszik, akkor az önköltésges tanuló 1 millió 400 ezerért, míg a magyar állami részösztöndíjas diák ennek a feléért kaphatja kezébe a GAMF-on a diplomáját.

Tavaly több mint 1000 elsőéves volt a Kecskeméti Főiskolán

Tavaly ugyan kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, ennek ellenére a Kecskeméti Főiskolának ugyanannyi elsőse volt, mint két évvel ezelőtt: a GAMF-on 662, a Tanítóképző Karon 254, míg a Kertészeti Karon 130 elsős kezdhette meg a tanulmányait.

A Kertészeti Karon félévente a nappali alapképzést 175 ezerért, míg a felsőfokú szakképzést 150 ezer forintért végezhetjük. Levelező tagozaton ugyanazok az alapképzések érhetők el, mint nappalin, de itt is kevesebbet kell fizetni értük. Viszont FSZ-képzésen csak agrárkereskedelmi menedzserasszisztensnek képezhetjük magunkat.

A legolcsóbban a Tanítóképző Karon tanulhatunk: itt a nappali munkarend szakonként, félévente 130 ezer forint, míg levelezőn 120 ezer. Ezen a karon az FSZ-képzés drágább: 135 ezer forint. Ide kattintva részletesen rákereshet az egyes képzésekre. A felvételi eljárás előtt állóknak mindenképpen érdemes tájékozódni, hiszen a tavaly december 23-án elfogadott nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény alaposan átírta a már közzétett adatokat, így akár a kukába is dobhatjuk a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2012. szeptemberben induló képzések című kiadványt.

Nem egyszerű idén a jelentkezés: sokkal több mindenre kell figyelnie a leendő hallgatóknak.
Nem egyszerű idén a jelentkezés: sokkal több mindenre kell figyelniük a leendő hallgatóknak.

A múlt pénteken a felvi.hu honlapon is közzétett dokumentumban ugyan nyilvánosságra hozták a költséges képzések díjait, de a hivatalos tájékoztató csak január 31-én válik elérhetővé, addig érdemes várni a jelentkezéssel, mert előfordulhat, hogy egy-egy szakot nem indítanak. A felvételi határidő közelsége (február 15.), illetve a változó adatok miatt azt javasoljuk a felvételizőknek, várják meg a februárt, és e-felvételivel jelentkezzenek. Ebben az esetben nem lehet eltéveszteni, rosszul kitölteni a jelentkezési lapot: a legördülő menükben ugyanis nem lehet kiválasztani a nem induló szakokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorabűncselekmények miatt feljelentették a magyar bankokat!

Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora-bűncselekmény miatt tett feljelentést egy halasi asszony a bíróságon. Tovább olvasom