Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Ezen a héten írathatják bölcsődébe a gyerekeket

Kecskemét - A szülők egy hétig, május 2-6. között írathatják be a gyerekeket a kecskeméti bölcsődékbe. 7 intézményben összesen 716 férőhely várja a kicsiket a 2011/2012-es gondozási évben.
– Bármely bölcsődében lehet jelentkezési lapot kérni. A nyomtatványon a gyermek és a szülő adatait kell feltüntetni, illetve a szülő munkáltatójával lepecsételtetni a dokumentumot. Ugyan nem feltétele a bölcsődébe való felvételnek a munkaviszony, de a túljelentkezés miatt előnyben részesítjük azokat a csöppségeket, akikkel nem tudnak otthon maradni a szülők – mondta el a delmagyar.hu-nak Tóth Katalin az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának munkatársa, a szociális és gyermekvédelmi igazgató.

Minden év májusának első hetében írathatják be a szülők a gyerekeket a következő bölcsődei évre, vagyis idén május 2-6-ig lehet jelentkezni a 2011/2012-es gondozási évre. Kecskeméten 7 bölcsőde összesen 716 hivatalos férőhellyel várja a gyerekeket (a Lánchíd utcai 136, a Széchenyi sétányon lévő 76, a Forradalom utcai 102, az árpádvárosi 150, a leninvárosi 76, a Klapka utcai 100 és a hunyadivárosi 76 hellyel rendelkezik).

Minden csöppségnek igyekeznek helyet biztosítani.
Kecskeméten minden csöppségnek igyekeznek helyet biztosítani a bölcsikben.

– Mivel nagy az igény a férőhelyek iránt, ezért évek óta magasabb csoportlétszámokkal dolgozunk. Ebben az évben 870 gyermek számára biztosítunk gondozást. A 12-14 fős csoportokat 16 főre emeltük, így senkit sem kellett várólistára tenni – árulta el Tóth Katalin, aki hozzátette, hogy ritkán fordul elő a 100 százalékos kihasználtság, hiszen mindig akad olyan gyerek, aki otthon marad.

Kecskeméten nincs körzetesítés, így a szülő szabadon választhat, hová íratja be a csemetéjét. Sokan a lakhelyükhöz legközelebbi bölcsődét választják, vagy a munkahelyhez közeli intézménybe járatják a gyermekeiket. Idén áprilisban két szombati napon tartottak nyílt napot a bölcsikben, ahol szülő és gyerek együtt tapasztalhatták meg, milyen egy igazi bölcsődei nap.

– A gyerekeket 20 hetes koruktól lehet bölcsődébe adni, ez azonban nem jellemző. Az első 3 év nagyon fontos a gyerekek életében, ugyanis ekkor alakulnak ki az alapvető kötődési minták, tudják ezt az anyukák is. A szülők igyekeznek mindaddig otthon maradni a babákkal, ameddig csak anyagi helyzetük engedi – mondta a szociális és gyermekvédelmi igazgató.

A túljelentkezés évek óta jellemző Kecskeméten.
A túljelentkezés évek óta jellemző Kecskeméten.

Kecskeméten két önkormányzati bölcsődében – a Lánchíd és Forradalom utcaiban – egy uniós pályázatnak köszönhetően különböző szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a szülők gyermekeik számára: játszócsoportok, időszakos gyermekfelügyelet, házi gyermekfelügyelet, illetve sószobai szolgáltatás hivatott a kicsik kedvében járni. A Forradalom utcai bölcsi pedig nyújtott nyitvatartással igyekszik megkönnyíteni a szülők mindennapjait.

Az önkormányzati intézményekben csak az ebédet kell fizetni, ami napi nettó 339 forint. Aki családi napközibe adja a gyerekét, annak több ezer forintos napidíjat és az étkezést kell állnia, viszont kisebb létszámú csoportokban, akár egyénre szabott foglalkozással is fejlesztik a gyerekeket. A legtöbb ilyen magánvállalkozás 1 vagy másfél éves kortól várja a lurkókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 millióból újítanák fel a Lánchíd utcai csarnokot

A Lánchíd utcai iskola tornacsarnokának régóta esedékes fejlesztésére nyújtott be pályázatot Kecskemét önkormányzata a napokban. Tovább olvasom