Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Félmilliárdért vásároltak kerozint a Gripenekbe

Kecskemét - Behozhatják a lemaradásukat a magyar Gripen-pilóták, ugyanis a Honvédelmi Minisztérium közel félmilliárd forintért vásárolt kerozint a vadászgépekbe.
Tagadta a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy üzemanyag gondok miatt földre kényszerülnének a magyar Gripen-vadászgépek, írja a nol.hu. Nemrég a spórolásoknak köszönhetően közel félmilliárdért vásárolt kerozint a honvédség a vasmadarakba. A félmilliárdos összeget az új honvédelmi vezetés által eszközölt költségcsökkentéseknek és spórolásoknak köszönhetően tudták felszabadítani erre a célra. Ezzel vált biztosíthatóvá, hogy a kecskeméti pilóták a megfelelő repülési óraszámot teljesíteni tudják.

A vezérkar ki is adta az utasítást a második félévre szóló repülési terv kidolgozására, a számítások szerint év végéig 1600 órát „ki tudnak repülni" a Gripen-pilóták. 

Leszállás közben egy Gripen a kecskeméti katonai repülőtéren. Fotó: Népszabadság/Reviczky Zsolt.
Leszállás közben egy Gripen a kecskeméti katonai repülőtéren. Fotó: Népszabadság/Reviczky Zsolt.

Korábban a HM még határozottan állította, hogy nincs üzemanyag-ellátási probléma, ami veszélyeztetné a gépeken folyó kiképzést és a pilóták felkészítését. Közleményében akkor azt állította: minden feltétel biztosított ahhoz, hogy a kiképzés zavartalanul folyhasson. „A tárca külön figyelmet fordít az üzemanyag-beszerzésre, annak folyamatos biztosítására és megfelelő tartalékképzésre is, ezzel garantálva a kiképzési feladatok zökkenőmentes végrehajtását." – hangsúlyozta a minisztériumi közlemény.

Ehhez képest nemrég Fodor Lajos, a HM közigazgatási államtitkára az InfoRádió egyik műsorában elismerte: a Gripen vadászgépekkel valóban keveset gyakorolnak a pilóták.  - Technikai és adminisztratív problémák adódtak, például üzemanyag-, azaz kerozinhiány miatt nem repültek a repülőgépeink - fogalmazott az államtitkár. Fodor a rádióinterjúban ezzel együtt elismerte azt is, hogy olykor a földi harcijárművekben sincs elég üzemanyag, de hangsúlyozta, hogy ezeket az eseteket hamar megoldják, így a kiképzést nem fenyegeti veszély.

Olvasóink írták

 • 4. Lanti 2011. augusztus 04. 09:46
  „Persze könnyű gyűlölködni, meg hogy fél milliárd az jaj de sok pénz (500 millió), de valószínűleg ezek az emberek nem láttak még kamionost tankolni egy benzinkúton. Ráadásul az nem is a 550 forintos Jet A1.

  Az nem volt eddig tűrhető állapot, hogy a pilótáink éves szinten csak 60 órát repültek. Góbén elég, hogy szinten legyél tartva, de vadászgépen már nem. A Góbé se olcsó, ha egy gyakorlatlan a pilóta a földhöz vágja, a Gripen még inkább nem.

  A haza védelmére fordított kiadásokat soha nem lehet megkérdőjelezni. Vagy megkérdőjelezheted, ha hivatásos katona vagy... Addig pedig mindenkinek k*ss van. Én sohasem voltam katona (21 éves vagyok), nem is tervezem (pesze a világpolitika mindannyiunk tervét áthúzhatja majd). De mindezektől függetlenül meg van bennem a tisztelet azok iránt, akik a hazámat védik, hogy nem kérdőjelezem meg, hogy mit miért, vagy mit mennyiért csinálnak.

  Ha majd a szerbek vagy a románok netán a jövőben a te házadat bombáznák, nagyon örülne neki a béled, hogy van keró a Gripenbe és a magyar virtussal megáldott pilótáinknak nem évi hatvan repült órával kell felvenni a légi harcot az ellenséggel.”
 • 3. hajosinas 2011. augusztus 04. 05:31
  „Azért a repülőgép szép, még ha leszállás közben látjuk is.”
 • 2. dagobert07 2011. augusztus 03. 08:59
  „"Leszállás közben egy Gripen a kecskeméti katonai repülőtéren."

  Az, persze, leszállás közben....”
 • 1. Együgyű 2011. augusztus 03. 08:41
  „Félmilliárdért vásároltak kerozint a Gripenekbe
  Ez egy sürgős és azonnal megoldandó ügy volt az országnak!
  Különösen figyelemmel arra ki szereztette be a Gripeneket!
  Rákosi elvtársunk, ja, Kádár János elvtársunk, bocs Orbán Viktor miniszter urunk tette ezt a
  nemes cselekedetet!
  Más fontosabb feladatokra korlátlan pénz van! Ez a repülő is szükséges volt a légitámadások
  elhárítására!
  A légvédelmi szirénák hangja hallatszik az egész ország területén. Mi pedig permanens
  folyamatként harcolunk a kapitalizmus ellen, megint tévedtem, helyesen a világ ellen!!!

  A milliárdok meg fél milliárdok röpködnek! De kiért is!

  A kivizsgálás valamint felelősségre vonás most nem szükséges, eladósítás nem volt és nincs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kétszáz munkahely létesül Kecskeméten

A Mercedes gyár tőszomszédságában két éven beülül kétszáz új munkahelyet teremt egy logisztikai központ. Tovább olvasom