Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Felújították a kiskőrösi közúti szakgyűjteményt

Több mint 400 millió forintos beruházási összegből, európai uniós forrás felhasználásával újították fel az ország és Európa egyetlen állandó közúti kiállítását Kiskőrösön hétfőn - közölte Pécsi Norbert Sándor, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs csoportvezetője az MTI-vel.
Az európai uniós pályázaton elnyert összegből a tulajdonos Magyar Közút Nonprofit Zrt. kibővítette és teljesen modernizálta a múzeumot, erősítve a térség turisztikai vonzerejét is.

Az egy év alatt felújított múzeumot Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át. Az eseményen részt vett Font Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, a térség országgyűlési képviselője is.

Az 1974-ben megnyitott Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól egészen napjainkig. A szabadtéri bemutatón az útépítés eszközei, gépei találhatók, míg a szakma érdekességei, ritkaságai a teljesen megújult és kibővített belső kiállításon kapnak helyet.

Az egy év alatt felújított múzeumot Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át.
Az egy év alatt felújított múzeumot Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át.

A felújítás mellett az irodaépület bővítéseként új kiállítási csarnok épült, fejlesztették a parkot és a külső kiállítóterületet, tematikus gőzgép-bemutatóhelyet alakítottak ki. A megújult szabadtéri kiállítás az útépítő gépeken - aszfaltozó gépek, hómarók, hóekék -, mérföldköveken, jelzőtáblákon, kilométerköveken keresztül kalauzolja a múzeum vendégeit.

Az érdekes relikviákon kívül több mint 4000 térkép, csaknem 200 tekercs eredeti film és különböző képzőművészeti alkotások mutatják be a közutas szakma érdekességeit. Az útépítők munkája után érdeklődők több mint 12 000 kötetes könyvtárban tanulmányozhatják a szakmát.

A múzeum fejlesztésén kívül a pályázat keretében a MÁV Nosztalgia Kft. szakemberei elvégezték a közép-európai legnagyobb úthengergyűjtemény legbecsesebb darabjának, a filmfőszerepet játszó "Józsi úthengernek" a teljes körű felújítását is.

A látogatók ezentúl interaktív elemként használhatják majd, felülhetnek rá, kipróbálhatják és csodálhatják egy működő hatalmas gőzgép erejét. A tervek szerint minden hónap első szombatján fogják felfűteni az úthengert, amely bárki számára kipróbálható lesz.

A kiállítás mellett a tervek között szakmai programok, városi rendezvények lebonyolítása is szerepel, továbbá a gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat is szerveznek.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2011. január 18. 11:08
    „Az az igazi felújítás, amikor nem fel, hanem pedig le.”
  • 1. dmonlájn 2011. január 18. 10:47
    „ez már megszokott dmonlájn minőség: "Felújították fel kiskőrösi közúti szakgyűjteményt"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét alatt újabb hatmilliót keresett a félegyházi pókeres

Számos magyar profi szerzett 10 ezer dollárt meghaladó nyereményt az elmúlt online pókerhéten. A legtöbb pénzt ezúttal egy kiskunfélegyházi pókeres gyűjtötte be. Tovább olvasom