Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány is sáros a Zuschlag-ügyben?

Kecskemét - A több mint kétszáz tanút felvonultató bűnügyi tárgyalás egy éve zajlik, és gyaníthatóan messze van még a vége. A Zuschlag-per, és ami mögötte van.
Több vezető szocialista politikus, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Jánosi György, Benedek András és Keszthelyi András tanúkihallgatását kezdeményezte Németh Zsolt, a Zuschlag-per ügyésze. Ennek az áll a hátterében, hogy az egyik tanú állítása szerint több MSZP-s politikus is tisztában volt a Zuschlag-féle ügyletek hátterével. Ez a tárgyalással kapcsolatos egyik legfrissebb fejlemény, a per már több mint egy éve tart.

2008. október 8-án kezdődött Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, de ki tudja, meddig tart? A bűnügyi tárgyalás Fodor Endre tanácsa előtt zajlik, a bíró a 2006-ban befejeződött Radnai László-féle maffiaperben összesen 68 év fegyházbüntetést szabott ki. Lássuk az okokat és az okozatokat! A Zuschlag János és 15 társa ellen indított bűnügyi perben az elsőrendű vádlottat és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség.

A parlamentbe 1998-ban minden idők legfiatalabb országgyűlési képviselőjeként, 21 évesen bekerülő kiskunhalasi politikust felbujtóként vádolják a különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettében. Nemcsak Zuschlag János, hanem egy másik vádlott, Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van, míg Zuschlag személyi titkárát, a szintén letartóztatott Lados Istvánt a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette. Ezt annak köszönheti Lados, hogy önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.

Zuschlag Jánostól Gyurcsány Ferencig...
Zuschlag Jánostól Gyurcsány Ferencig...

A tévében, a rádióban és az újságokban egyre-másra bukkannak fel az újabb és újabb részletek, sokan talán már arra sem emlékeznek, hogyan is robbant ki a botrány. A Zuschlag-ügyben egy rutinvizsgálat után kezdődött meg a nyomozás. Ennek következtében 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával indított vizsgálatot, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. Kiderült ugyanis, hogy a vizsgálatban szereplő szervezetek mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénzének nem éppen „rendeltetésszerű a használata“, a kiadásokkal nem tudtak elszámolni az érintettek. Zuschlag Jánosnál futottak össze a szálak.

Zsidózás a Terror Házánál

Zuschlag János 2004. október 12-én a Terror Háza előtt a szocialisták sajtótájékoztatójának megkezdése előtt a holokauszt áldozatain viccelődött, amit a Hír Tv felvételének köszönhetően felkapott a média, nagy port kavart. Zuschlag össztűzbe került, 2004. október 18-án kénytelen volt lemondani országgyűlési képviselői tisztségéről.

Az okozott kár jelentős részének megtérítését Zuschlag védőügyvédje, Kovács M. Gábor azzal igazolta, hogy egy 50 millió forint átutalásáról szóló bizonylatot csatolt az ügyészségnek. A 2008. május 19-i határidőig az ügyészség lezárta a nyomozást, a bíróság kezébe került az ügy. A bűnügyi tárgyalás 2008. október 8-án kezdődött, s még jó darabig eltarthat, elvégre több mint kétszáz tanú kihallgatására kerül sor.

Zuschlag János szabadlábra helyezését kérte Kovács M. Gábor, ezt azonban elutasította a bíróság. Bilinccsel a csuklóján is látszólag nyugodt és fesztelen Zuschlag a tárgyalásokon, úgy fest, felkészült a maratoni hosszúságú türelemjátékra, az idegek harcára. Megjelenésének külön figyelmet szentel, rendre több százezer forintos, márkás öltönyben és frissen vasalt ingben jelenik meg a teremben.

Feszített tempóban halad a per. A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon megtudtuk, a hónap hátralévő részében október 15., 19., 21. és 27. is kitűzött tárgyalási nap. Fodor Endre tanácsvezető bíró október 15-én döntött Németh Zsolt ügyész kezdeményezéséről: kihallgatnak több vezető szocialista politikust, köztük a Magyar Köztársaság hatodik miniszterelnökét, Gyurcsány Ferencet is.

A több mint 200 tanút felvonultató bűnügyi tárgyalás egy éve zajlik, és gyaníthatóan messze van még a vége.
A több mint 200 tanút felvonultató bűnügyi tárgyalás egy éve zajlik, és gyaníthatóan messze van még a vége.

A vasi botrány

2005-ben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták 2003-ban Vas megyében létrehozott tíz fiktív szervezetének ügyében folytatott vizsgálata során magánokirat-hamisításban való bűnsegédlettel gyanúsította Zuschlag Jánost. Vas megyében mindössze két nap alatt egy jegyzőkönyvminta alapján több faluban olyan új Fibisz-alapszervezeteket hoztak létre, amelyeket mindenhol tizenegy taggal jegyeztek be, több esetben hibás adatokkal.

A Weiszenberger-videó

Házkutatás során találta meg azt a 2005-ben készült rejtett kamerás videót az ügyészség, amelyen Weiszenberger László kiskunhalasi kistérségi megbízott, Kiskunhalas városának MSZP-s önkormányzati képviselője magyarázza egy vállalkozónak a pályázati pénzek elnyerésének mechanizmusát: arról beszél, hogy a pályázatok sikere a minisztériumnak juttatott százalékokon múlik. Állítása szerint a Zuschlag János segítségével szerzett kapcsolatai révén rendszeresen intézkedett pályázatok ügyében százalékért.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Léni 2009. november 10. 10:19
  „46. szgd-i! Teljesen igazad van! Ez a magyar bírói gyakorlat sajátossága!”
 • 47. sőndör 2009. november 03. 14:55
  „megelőzés gyanánt előzetesbe, majd a sok idő elteltével ha ártatlannak bizonyul, neki is páréves huzavona után némi jelképes kárpótlást !!”
 • 46. valakiiii 2009. október 21. 08:40
  „http://www.hirtv.hu/multimedia?sp=Celpont”
 • 45. szgd-i 2009. október 18. 10:58
  „...a bíróságon a tanúból könnyen lehet vádlott is...”
 • 44. KovácsPistike 2009. október 16. 22:08
  „Demokrácia=demokraták+erkölcs
  Az erkölcsös szocialista és/vagy liberális politikus olyan ritka, mint a fehér holló.
  Létezik fehér holló?”
 • 43. comet 2009. október 15. 21:43
  „"Zuschlag János 2004. október 12-én ... a holokauszt áldozatain viccelődött, amit a Hír Tv felvételének köszönhetően felkapott a média, nagy port kavart. Zuschlag össztűzbe került, 2004. október 18-án kénytelen volt lemondani országgyűlési képviselői tisztségéről."
  A helyzet paradoxona hogy végül Zuschlag is a holokauszt áldozata lett, hiszen vesszőfutása innen kezdődött?”
 • 42. micsibucsi 2009. október 15. 21:24
  „Furkót is oda kéne gugoltatni sőt az egész kártékony tolvaj bandáját, hogy még a műanyag lakat is rájuk rohadjon!”
 • 41. rozator 2009. október 15. 18:24
  „A hülyegyerek 70 milláért ül 2 éve. Nagyrészét már vissza is fizette. Mégiscsak többet kell lopni!”
 • 40. maci52 2009. október 15. 17:49
  „A kommcsi nem vész el csak átalakul,a sittrevágást már 1987-ben kellett volna kezdeni Hornon-Kovácson keresztül Lendvaiig.Erre kinőtt egy Mesterházy-féle új banda.Megérdemeljük.A sok nyugdíjas tátott szájjal halgatta Kovácsot,aki most 120 millióval lelép,szarik a választókra.”
 • 39. antikos 2009. október 15. 15:52
  „joooooooo:)))”
 • 38. turulvedo 2009. október 15. 15:43
  „lendvaibünözés :D”
 • 37. morci 2009. október 15. 15:30
  „gondolom ma Magyarországon kevés olyan ember van,akit ne lehetne valami miatt bíróság elé állítani...de ez a rendszer hibája...stiklizés,csalás,lopás,minden ami még belefér,és vannak akik még ezzel sem elégszenek meg...
  Akinek sok van az még többet akar,akinek kevés az meg boldogul ahogy tud.
  Sok fej fog itt hullani!!!!”
 • 36. IVY 2009. október 15. 15:23
  „dobrev klárának pedig (állítólag?) már látszanak az ördögszarvai!”
 • 35. hajjahajja 2009. október 15. 15:21
  „Kizárt dolog.Olyan kis ártatlan feje van : D
  Lakat alá:)”
 • 34. AntoniusXXI 2009. október 15. 14:46
  „Ha lenne gerincoszlop ebben a patkány Fletóban, akkor Balatonőszöd után egy nappal elnézést kér Magyarország teljes lakosságától, amiért félrevezetett és megkárosított 10 millió (15 millió) magyart, és szépen csendben, angolosan távozik. Ehelyett éveken át készítette a menekülőutat, és a háttérben még mindig ott van.”
 • 33. AntoniusXXI 2009. október 15. 14:40
  „Fletóbűnözés.”
 • 32. sőndör 2009. október 15. 14:01
  „31.
  Úgy legyen !!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. latyi 2009. október 15. 13:44
  „Az egész cucialista bagázst /Lendvaitól-Gyurcsányig/vádlottként kell kihallgatni.
  Van bűnük épp elég.
  Ha nem a Zuschlag ügyben akkor másban.
  Dutyiba velük!”
 • 30. comet 2009. október 15. 13:44
  „a kép alapján Zuschlag szinte áldozatnak tűnik az ördöngösen mosolygó Fletó mellett.
  Jani remélem most már összekapja magát és kitálal, mert egyesek nagyon őt akarják az MSZP feketebárányának.
  Pedig hát vannak még fölötte rendesen.”
 • 29. igazságkereső 2009. október 15. 13:34
  „Zuschlag nem vette észre,hogy Ő csak egy stróman a Gyurcsány által irányított pénzlenyúló vezérkarban.Nyilván Ő fogja az egész "balhét" elvinni, mert ma nincs az a bíróság Magyarországon, aki felelősségre merné vonni Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnököt,kinek országlása alatt odáig jutott az ország, hogy emberek éheznek, nem tudják a számláikat kifizetni,saját tulajdonú lakások elárverezése folyik megállíthatatlanul, mert ma nincs az országban olyan társadalmi összefogás, amely megálljt parancsolhatna emberek tíz-és százezereinek tönkretételének!Itt lenne az ideje, hogy egy magát szocialistának, "uram bocsá"demokratikusnak mondó állami vezetés megszüntetné a lakások elárverezését,ahol két-vagy akár többgyermekes családokat lakoltatnak ki és tesznek utcára.Nem koalíciós szerződéseket kellene felmondani, mert ugyan úgy megy minden ennek ellenére is tovább ,mint eddig, be kellene fejezni a látványtervezést, és itt lenne éppen az ideje annak,hogy a vezetést megválasztó polgári társadalom érdekeinek védelme, jogainak megőrzése érdekében tevékenykedjen politikai színezettől függetlenül minden kormány és önkormányzati vezetés!Olyan nehéz és lehetetlen ezt megtenni az emberek érdekében a XXI.század első évtizedének vége felé, a magát európainak nevező kormányzati és önkormányzati vezetésnek?! nagyon szomorú, ha erre való hivatkozással semmit nem tesz a kormányzat és önkormányzat a polgári lakosság értékeinek megmentése érdekében! Tessék háttérbe helyezni az önös érdekeket, a lakosság érdekében kell továbbiakban hatékonyan tevékenykedni, mert csak, és csak is így állítható meg a féktelen és esztelen lakáselverezések folyamata, tessék az embereket abba a helyzet hozni,hogy ere ne kerülhessen sor!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svéd-magyar hadgyakorlat Kecskeméten

Kecskemét - Médianapon tájékoztatták szerdán a sajtó képviselőit a Lion Effort 2009 elnevezésű,… Tovább olvasom