Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Ha karácsony, akkor halászlé

Kecskemét - A karácsonyi menüsor egyik elmaradhatatlan kelléke a halászlé. Szinte minden családnál asztalra fog kerülni ez a tradicionális étel az ünnepek alatt.
A karácsony az ajándékozás mellett, a meghittségről és az evésről, ivásról is szól. A nagy többség az ünnepeket kisebb-nagyobb családi körben szokta megtartani. A rokonok ilyenkor összegyűlnek, beszélgetnek és annyit esznek, ami beléjük fér. Az embereknek a karácsonyi ételről, azonnal a halászlé ugrik be. A nagy többség otthon készíti el ezt a fogást, de akadnak olyanok is akik étteremből rendelik meg, mert nincs idejük a főzésre, vagy egyszerűen nem tudják elkészíteni. A háziasszonyok a hal előkészítésétől félnek a legjobban, ezért pár mondatban összefoglaljuk a munkafolyamatot.

Sokan vannak azok, akik a hal életét nem tudják kioltani. Mi és az állat is jobban jár, ha már a boltban megkérjük az eladót, hogy kábítsa el az általunk kiválasztott állatot. A halat először a pikkelyeitől kell megszabadítani, ehhez a legjobb eszköz az úgynevezett halpucoló, de ha nem rendelkezünk vele, megteszi egy sima kés is. Alapos pucolás után lemossuk a halat vízzel, majd a hasát felvágva óvatosan egyben megpróbáljuk kiszedni a belsőségeket. Figyeljünk arra, hogy az epéjét ne sértsük meg, mert az keserűvé teheti a húsát. Vágjuk le a farkát és alaposan mossuk át ismét. Ezek után körülbelül 2 cm-es szeletekre daraboljuk fel a halat, ne legyenek túl keskenyek, mert szétfőhetnek az elkészítés során. A fej levágása az egyik legnehezebb művelet, ekkor szokták a legtöbben megvágni magukat. A levágott testrészből kiszedjük a kopoltyút és eltávolítjuk a méregfogat, ezt hivatalosan gégefognak hívják, és sokan nagyobb jelentőséget adnak neki, mint amennyit kellene. Innentől a halunk máris kész a főzésre. Ezt az ételt mi magyarok nagyon sokféle képen készítjük, de a két legismertebb fajtája a Bajai és a Szegedi halászlé.


Néhány alapvető különbség van a kettő között. Kezdjük a szegedivel: ponty, keszeg és más apró halból készül, de csak a haltestek vannak a kész lében. Az alaplé elkészítésével kezdjük a főzést. A finom kockára vágott vöröshagymát 2 evőkanál zsíron megpuhítjuk, a hal csontjait, a fejet, a farkat, az uszonyokat, kisebb halakat, zöldpaprikát, a paradicsomot egyszerre a bocsrácsba tesszük, sót és a paprikát adunk hozzá, majd összefőzzük. Ezt 45 percig kotyvasztjuk, majd egy szitán átpasszírozzuk és máris kész az alaplé. A sűrű alaphoz adjuk a sózott előre bevagdalt halszeleteket, annyi vízzel kell pótolni az edényt, hogy a hal darabkákat ellepje. Lassú tűzön 30 percig főzzük, nem kavargatva, csak a bográcsot forgatva. A halhúst a lével együtt tálaljuk, ami mellől nem hiányozhat a jól megszokott cseresznyepaprika sem.

A Bajai halászlé zömmel pontyból készül, legfeljebb 15 %-a az egyéb hal, de a teljes halat beledarabolják a bográcsba. Ennél a fajtánál nem készítenek alaplevet. A felpucolt halszeleteket sózás után egy óráig állni hagyjuk, majd a feldarabolt hagymával egyidejűleg tesszük a bográcsba és ekkor öntjük fel hideg vízzel (egy kiló halra 1-1,5 litert). Csak akkor szórjuk rá a pirospaprikát, amikor elforrta a habját. Körülbelül húsz perc múlva tesszük bele az ikrát vagy a haltejet. Ennél a módszernél külön tálaljuk a halat, a levet és a speciális gyufatésztát, amit vízben főzünk ki.


Ellátogattunk az egyik kecskeméti áruházba, ahol kígyózó sorok álltak a halas pultnál. Mindenki vásárolta a szebbnél szebb pontyokat és hordták a finom levesnek valót. Megkérdeztünk néhány vásárlót milyen halászlét fognak főzni az ünnepek alatt. Az emberek többsége a Szegedi halászlé elkészítését részesítette előnyben. Egy középkorú úr érkezett a sor végére és bőven volt ideje nyilatkozni a delmagyar.hu-nak: – A feleségem alaplével csinálja a halászlevet, de mégsem lehet azt mondani igazán, hogy szegedi lenne, hiszen rak bele gyufatésztát, mert nálunk az egész család így szereti – mondta el stábunknak Verebes Ágoston közalkalmazott.

Egy bájos hölgyet találtunk a várakozók között, és Szeghalmi Veronika szintén készségesen nyilatkozott a delmagyar.hu-nak: – Én szinte az összes halászlé fajtát szeretem. Úgy tartom, hogy a legnagyobb hibát a hal kiválasztásával lehet elkövetni. Az ideális a kettő és három kilogramm közötti ponty, az ennél nagyobb példányokból már nem lehet jó ízű ételt készíteni. Egy fiatal házaspár elárulta, hogy ők régen mindig étteremből rendelték meg az ünnepi vacsorát, de amióta két gyerekük született már nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust. A nagymamájuk kiváló halászlét és töltött káposztát tud csinálni, ezért az utóbbi években már megvették az alapanyagokat és a főzést rábízták a nagyira. Ezzel is spóroltak a kiadásokból és a kisgyermekek ajándékára tudták költeni a megtakarított összeget.

Reméljük, meghoztuk az étvágyukat, és tudtunk pár tippet adni a halászlé elkészítéshez. Mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

Olvasóink írták

  • 13. CID 2010. december 25. 19:19
    „Ez a hallé vs. halászlé szarakodás már nagyon unalmas. Én akkor is szegedi filézett halászlét eszek. Aki hallét szereti az igyon pontyspermát :)”
  • 12. flexsnake*** 2010. december 25. 15:26
    „A gulyáslevest meg nem a gulyásból készítik. Ez is lényegtelen, az a szomorú, ha valaki valamit ír azt nem megérteni hanem kommentálni kénytelenek. Először meg kellene érteni, mit is akar mondani, utána elküldeni az anyjába :D

    A kalocsai hallében hímzés is van. A szegedi nem attól szegedi, hogy nincs benne tészta, hanem attól, hogy szegeden készül. Nincs hagyományos receptúrája.”
  • 11. Pres 2010. december 25. 13:33
    „Örülnék ha végre fölhagynátok ezzel a korlátolt szokással, hogy bajai, meg szegedi halászlé. A típus alapvetően a folyókhoz köthető!”
  • 10. mazsolaszolo 2010. december 25. 10:08
    „Na, ha már annyira nyelvészkedünk, akkor bizony halászlé - ami a halászNAK A LEVE , de nem a halászBÓL készítették, hanem ő készíti (és mivel halász, nyílván halból). Pontosan úgy, ahogyan a gulyásleves esetében.

    Egyébként pedig ízlések és pofonok. Én nagyon szeretem a halat - tegnap délben is azt ebédeltünk a Nordsee-ben -, de meg nem enném a halászlevet karácsonykor soha. Sem a túróscsuszát, sem a bejglit - egy hiányzik csak kicsit: a szaloncukor. Nálunk pulyka van és tört krumpli, és szívesen kipróbáom a hagyományos angol, német karácsonyi vacsorákat is.

    Kellemes ünnepeket!”
  • 9. vera2 2010. december 25. 08:38
    „Kedves tótkomlósi!
    Elég idióta vagy mert a halászlé az az amibe a halász megmosakszik!
    Mi felénk ami halból készül az hallé rengeteg halból, nem csak visz valamit a víz.
    Igaza van flexsnake hozzá szólónak"A halásznak a levét szívogassa a felesége...."
    Mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!!!!!!!!!!!”
  • 8. flexsnake*** 2010. december 25. 00:44
    „nem vagytok túl okosak.... arra próbált célozni, hogy az emberevés törvénybe ütköző. Nem halászlé, csak hallé. A halásznak a levét szívogassa a felesége....”
  • 7. terka 2010. december 24. 23:58
    „vera2!
    A karácsony a mi családunkban ELKÉPZELHETETLEN halászlé nélkül! Természetesen bajai, legalábbis abból a szempontból, hogy tésztával esszük.
    De nemcsak nálunk, az összes barátunknál, ismerősünknél ilyenkor ez a menü: halászlé, mákosguba. Mert, hogy karácsony van...és ez tradíció. Érdemes őrizni a hagyományokat.”
  • 6. CID 2010. december 24. 21:38
    „5. hozzászólás tótkomlósi 2010.12.24. 19:59

    4. vera2 2010.12.24. 18:24
    Kedvesem, ez nem az út szélén legelőknek készül!
    Te rágcsáld a zöldségeidet és ne ábrándozz halászléről!

    Ez de gonosz volt :)”
  • 5. tótkomlósi 2010. december 24. 19:59
    „4. vera2 2010.12.24. 18:24
    Kedvesem, ez nem az út szélén legelőknek készül!
    Te rágcsáld a zöldségeidet és ne ábrándozz halászléről!”
  • 4. vera2 2010. december 24. 18:24
    „A halászlé milyen betegség ??????????
    Nálunk még nem volt karácsonykor sosem. Milyen az íze??”
  • 3. nagypappa 2010. december 24. 18:04
    „Mikorra megfőtt a hallé, a gáz elzárása előtt egy kis lábasba étolajat teszek, felforrósítom és belehintem az őrölt paprikát, majd azonnal beleöntöm a hallébe.
    Tudni kell a paprikáról , hogy zsírban oldódik.
    Nem véletlen, hogy szarvas, őz pörkölt készítéséhez igen sok zsírt kell használni.”
  • 2. flexsnake*** 2010. december 24. 17:41
    „1. melyik szegedihez? van 3 recept az 1800as évekből, még mindig nincs olyan hogy eredeti vagy szegedi. Szegedi az a bajai is ami itt készül. A paprika kiszámításához a hús és a lé arányát kell tudni.
    Hogy mikor az meg attól függ, hogy levest, paprikást vagy pörköltet készítesz-e...”
  • 1. frakk 2010. december 24. 15:39
    „A szegedi halléhez mikor adjuk hozzá a tört paprikát?? És mennyit??
    Kellemes Karácsonyt mindenkinek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt egy BMW-s az M5-ösön

Elaludt vezetés közben az a bolgár férfi, aki BMW-jével előbb egy oszlopnak ütközött, majd az árokba hajtott az M5-ös autópályán. Tovább olvasom