Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Hagyó-per: Utólag kozmetikázott vallomások

Kecskemét - Az ötödrendű vádlott H. Éva, a volt szocialista főpolgármester-helyettes egykori sajtófőnöke kihallgatásával folytatódik január 15-én Hagyó Miklós és társai ügyében a büntetőeljárás a Kecskeméti Törvényszéken.
Egyetlen vádlott, a BKV marketing főosztályát a vádbeli időszakban vezető V. Ágnes kivételével a Hagyó-per valamennyi vádlottja módosította a nyomozati szakban tett vallomását a Kecskeméti Törvényszéken a tavaly nyáron kezdődött büntetőügyben. Ráadásul úgy, hogy a vádlottak egy bizonyos köre – köztük az elsőrendű Hagyó Miklós és a másodrendű, Mesterházy Ernő – magát a vádhatóságot támadta törvénytelenséggel.

Demszky Gábor főtanácsadójának ügyvédje szinte drámai hangon közölte: „Döbbenten hallgattam Antal Attila (a BKV egykori vezérigazgatója, a harmadrendű vádlott – a szerk.) szavait, amikor vallomásában kitért arra, hogy házi őrizete alatt elmentek érte a rendőrök, bevitték, és azt mondták neki, Mesterházy Ernőre kell terhelő vallomást tenni." Az ügyészség nyilvánvalóvá tette, hamis vád alapján a tárgyalási szakaszban csak a bíró tehet feljelentést, ezután azonban a vádhatóság hivatalból is eljárást indíthat. A Hagyó-per ügyésze ezt már jelezte is a tárgyaláson, amikor leszögezte: „Kétséget kizáróan megígérhetem, ha az eljárás jogerősen befejeződik, akkor a hamis vádra vonatkozó állításokat hivatalból kivizsgáljuk."

Volt olyan vádlott, aki a pszichikai kényszerrel magyarázta, hogy „téves nyilatkozatot" tett, mások a „szabadságvággyal" indokolták korábbi szavaikat, vagyis azzal, hogy haza akartak menni, s ezért azt mondták, amit az ügyészek szerintük hallani akartak. A nyomozati és bírósági vallomások közti „nagy eltérések" értékelése a bíróság feladata lesz, ám ez igazából csak az ügyben meghallgatott százhúsz tanú megnyilatkozását követően lesz lehetséges.

A negyedrendű vádlott, a nyomozás során részletes feltáró vallomást tevő egykori megbízott vezérigazgató, Balogh Zsolt 2010. márciusi kihallgatásának jegyzőkönyvében még azt mondta, „önként, kényszertől mentesen tettem meg vallomásaimat", a bíróságon viszont már úgy nyilatkozott, őt az ügyészség „nyomozati tárgyként" kezelte. Amikor még nem így érezte, azt mondta, a BKV nagy informatikai beszerzésének harmincmillió forintos „jutalékának" első részletét Hagyó Miklós élettársának gödöllői lakásába kellett kivinnie.

A második tizenötmillió forintos részlet átadásáról a nyomozás során még azt állította, az informatikai cég vezérigazgatójával a Kossuth-téren találkozott, innen a városháza parkolójába mentek, ott vette át a „szállítmányt", majd felment H. Éva sajtófőnök irodájába, aki kiment szólni Hagyónak, végül a pénzt Hagyó bizalmasa, L. Ottónak irodájában adta át. A vallomás szerint ekkor Hagyó azt mondta neki: „Jól van, Zsoltikám!" Hagyó Miklós ezt is –, mint ahogy valamennyi vádpontot – tagadta százhúsz oldalas, írásos vallomásában.

A vádirat szerint az exszocialista politikus a bűnszervezet feje volt. Hagyó és társai 2007-ben és 2008-ban BKV vezetőit olyan szükségtelen szerződések megkötésére utasították, amelyek a cég, illetve a főváros számára semmilyen haszonnal nem jártak. Az utasításokat csak részben adta közvetlenül Hagyó, azokat nagyobbrészt kabinetjének munkatársai tolmácsolták a vállalat vezérigazgatóinak, illetve a különböző szakterületek vezetőinek. Azok pedig néha vonakodtak teljesíteni – derül ki a vádiratból –, de aztán beadták a derekukat. Így azokban az esetekben is, amikor az utasításokat a semmilyen hivatalos felhatalmazással nem bíró főpolgármesteri politikai főtanácsadótól, Mesterházy Ernőtől kapták. Hagyó – fogalmazott az ügyész – „kifizetőhelyként" tekintett a BKV-ra, amelynek közpénzei az ő személyes és politikai jellegű kiadásait voltak hivatva fedezni.

Olvasóink írták

 • 2. Emberségetavilágnak 2013. január 03. 06:24
  „Ha a sz@r megtanulna beszélni, még (*.*) is lehetne belőle ebben az országban.
  Mert nem a jellegzetes formája, színe és szaga határozza meg, hogy micsoda, hanem a fekete köpönyeg, amelyikkel takarózik.
  Mert jogállamban élünk.
  A jogszolgáltatásra mindenki jogosult.
  A jogsértést pedig az erősebb kutya határozza meg.
  Úgy, hogy tisztelt honfitársaim ki-ki a saját igazságérzetével mehet a (...)-ba és jobb, ha elfelejti azt, ha nem akar agyvérzést kapni.”
 • 1. klj-54 2013. január 02. 15:32
  „Az igazság soha nem fog valóban kiderülni mert akkor a fideszes illetékes elvtársak is sárosak lennének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatgázolás-tragédia: azonosították a nőt

Tudni vélik, kit gázolt el a vonat szombaton Tiszakécskén. A rendőrség még nem erősítette meg az információt, bár azt mondják, nyomon vannak. Tovább olvasom