Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Hóhelyzet: hármas fokozat a magyar utakon

Szükség esetén országosan is elrendeli a négyes skálán a harmadik készültségi fokozatot, hogy még hatékonyabban végezhesse feladatát, vagyis az utak minél hamarabbi járhatóvá tételét – áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága közleményében.
A közútkezelők számára a téli időszakban elsődleges feladat a síkosság-mentesítés és a hó eltakarítás. A síkosság-mentesítési és a hó eltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül 30 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 7 rakodógépet és 7 hómarót tud hadrendbe állítani a megye útjain a cég, valamint 4 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor további szerződéses vállalkozókat is be tud vonni az elhárítási munkálatokba, ez adott esetben megyei szinten mintegy 51 plusz célgépet jelent.

A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága a síkosság megszüntetésére közel 8 ezer tonna sót tárolt be, amelynek nagy része még rendelkezésre áll. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni megelőző védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé a legveszélyeztetettebb szakaszokon védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága 5 üzemmérnökségének munkatársai jelenleg úgynevezett kettes ügyeleti fokozatban dolgoznak, ami az alapnál eggyel magasabb készültséget jelenti (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben az időjárási viszonyok rosszabbra fordulnak fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen megelőző jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hó eltakarítási munkákat is. -8 şC alatt a só nem olvaszt, ekkor csak zúzalékkal tudják érdesíteni az utakat a hóekézés elvégzése után. Ezért a nagy hidegben fokozott óvatossággal kell a járműveket vezetni, mert síkos burkolat bárhol előfordulhat – szól a figyelmeztetés.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a Társaság só szórást, illetve ekézést végző járműveit megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: magabiztos KKSE győzelem a Kaposvár ellen

Nem várt hatalmas, 45 pontos különbséggel győzött a Kecskeméti KSE férfi kosárlabdacsapata a… Tovább olvasom