Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Kecskemét hírei > Hóhelyzet: hármas fokozat a magyar utakon

Hóhelyzet: hármas fokozat a magyar utakon

Szükség esetén országosan is elrendeli a négyes skálán a harmadik készültségi fokozatot, hogy még hatékonyabban végezhesse feladatát, vagyis az utak minél hamarabbi járhatóvá tételét – áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága közleményében.

Delmagyar.hu - 2012.02.04. 07:03
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A közútkezelők számára a téli időszakban elsődleges feladat a síkosság-mentesítés és a hó eltakarítás. A síkosság-mentesítési és a hó eltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül 30 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 7 rakodógépet és 7 hómarót tud hadrendbe állítani a megye útjain a cég, valamint 4 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor további szerződéses vállalkozókat is be tud vonni az elhárítási munkálatokba, ez adott esetben megyei szinten mintegy 51 plusz célgépet jelent.

A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága a síkosság megszüntetésére közel 8 ezer tonna sót tárolt be, amelynek nagy része még rendelkezésre áll. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni megelőző védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé a legveszélyeztetettebb szakaszokon védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága 5 üzemmérnökségének munkatársai jelenleg úgynevezett kettes ügyeleti fokozatban dolgoznak, ami az alapnál eggyel magasabb készültséget jelenti (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben az időjárási viszonyok rosszabbra fordulnak fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen megelőző jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hó eltakarítási munkákat is. -8 şC alatt a só nem olvaszt, ekkor csak zúzalékkal tudják érdesíteni az utakat a hóekézés elvégzése után. Ezért a nagy hidegben fokozott óvatossággal kell a járműveket vezetni, mert síkos burkolat bárhol előfordulhat – szól a figyelmeztetés.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a Társaság só szórást, illetve ekézést végző járműveit megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...